Paški ovčari naoštrili škare za runa 40.000 ovaca

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kolan_strizenje ovaca_4
Alenka FESTINI
UHVAĆENE ZA STRIŽENJE - Na svakoj paškoj ovci je kilogram do kilogram i pol vune

Kada sunce zaprži nad brdskim pašnjačkim površinama na Pagu, temperatura zraka se uz kamenjar oko podneva podigne i do 45 stupnjeva, što živahnima čini samo gmazove, ali umara ovce. Po takvoj vrućini ovce, ne nalazeći hladovinu, zavlače glavu u škrape pa su ponekad nalik neobičnim grozdovima zbijenih tjelesa bez jasnih znakova života.

 Za vrućina, satima se ne miču.

 Ono što ovcama koristi zimi, ljeti ih čini nemoćnima. Tijelo ovce prekriveno je vunom koja zimi dobro grije, ali ljeti smeta. Zbog toga sredinom lipnja počinje sezona striženja ovaca.

Dobrobit životinja

- Sa striženjem ovaca počinje se na kraju sezone mužnje, a sezona mužnje završava sredinom lipnja. Kod nekih ovčara se to događa nešto prije, kod nekih nešto kasnije, ali uglavnom se striženje odvija u lipnju kako bi se ovce pripremile za ljetne vrućine. Striženje ovaca se prije svega radi zbog dobrobiti životinja kako bi lakše podnosile ljetne vrućine, odnosno zbog njihovog zdravlja, a svakom ovčaru je primarno imati zdravu ovcu, kaže Ivica Peranić iz Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu.

Peranić navodi kako neke životinje na prirodan način mijenjaju krzno od ljetnog u ljetno, no tu blagodat priroda nije podarila ovci.

- Ovca na prijelazu iz hladnog u toplo razdoblje godine zadržava vunu i zbog toga se vuna mora mehanički odstranjivati, odnosno mora se raditi striženje, navodi Peranić.

Oštre škare

Paški ovčari se pripremaju za strižu ovaca koja će početi idući tjedan. Stada se vode s pašnjaka i okupljaju uz ovčarske stane i torove. Okupljanje ovaca na jednom mjestu radi striženja slično je okupljanju ovaca radi mužnje. Na Pagu većina ovčara striženje obavlja ručno, škarama koje se upravo ovih dan oštre. Tek manji dio ovčara koristi električne uređaje kojima se striženje obavlja brže i lakše. Možda bi svi ovčari prihvatili taj znatno bolji način striženja, ali na pašnjacima nema struje.

Paška ovca spada u red malih ovaca i od nje se dobiva malo vune.

- Prosječno se po ovci dobije između jednog kilograma i kilograma i pol vune, što je mala količina, ali i to je nekada imalo veliko gospodarsko značenje jer je vuna ovčarima bila vrlo dobar izvor zarade. No danas je drugačije jer se vuna ne može prodati, kaže Peranić.

Vuna postala otpad

Na Pagu ima oko 40.000 ovaca i u vrijeme striženja dobije se oko 50 tona vune koja propada na pašnjacima jer je nitko ne kupuje. Većina ovčara vunu zatrpava, dok je neki ostavljaju na pašnjacima.

- Vunu se, kažu ovčari, ne može spaliti niti bilo kako uništiti. Mnogi bi vunu dali i besplatno, ali je nema tko uzeti. U tekstilnoj industriji su prevladali sintetički materijali, a vuna, koja je nekada bila veći izvor zarade od sira, postala je otpad. No, bila vuna otpad ili ne, ovci je to najmanje važno. Oslobođena kilograma vune ovca lakše podnosi vrućine, lakše se kreće, bolje jede i tako ostaje zdrava. Zdravlje ovaca je ovčarima na prvome mjestu, jer samo zdrava ovca će se u prosincu ojanjiti i izdržati napornu mužnju koja traje do sredine lipnja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno