Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prije slavlja treba pričekati odluku država članica

10.06.2011. 22:00
Prije slavlja treba pričekati odluku  država članica


Predsjednik Republike Ivo Josipović kazao je da je vijesti iz Europske komisije odlična i za Hrvatsku i za sve njene građane. Josipović je zahvalio svima koji su tome doprinijeli od samog nastanka države, braniteljima, svima koji su gradili europsku Hrvatsku i svima koji su obnašali javne dužnosti. Posebno je istaknuo kako je od 2000. godine, odnosno Vlade Ivice Račana i sada Vlade Jadranke Kosor koja je pregovore privela kraju, mnogo učinjeno na Hrvatskoj kao zemlji koja poštuje ljudska prava i europske vrijednosti.
– Reforme nisu gotove. Mi trebamo reforme, i one koje prelaze zahtjeve EU, a trebat će nam i prilagođavanje svim novim standardima EU, kazao je Josipović i pozvao da se prije slavlja pričeka i odluka država članica, za koje je uvjeren da će također biti pozitivna.
– Današnji dan je važan za hrvatsku povijest, ali ističem kako naporima ne smije biti kraj i kako treba nastaviti rad na reformama, zaključio je Josipović. 
– Put prema članstvu u EU trajao je i predugo, prije svega zato što na našoj strani godinama, usprkos onome što se javno govorilo, nije bilo ni spremnosti, ni političke volje da se doista krene europskim putem, drugim riječima: da se europeizira Hrvatska, ocijenio je bivši predsjednik Stjepan Mesić. Podsjetio je da je prijelomni trenutak bio 2000. godina, ali ni nakon toga proces nije bio bez problema i prepreka  “što su ih postavljale one snage na našoj političkoj sceni kojima je u interesu izolirana Hrvatska u kojoj će i dalje moći carevati kriminal i korupcija, a demokracija neće biti funkcionirajući sustav, nego samo riječ”.
– Upravo na dan kada nam Europska komisija otvara vrata prema Uniji valja na to podsjetiti, jer će sada biti i previše onih koji će sebi, bez imalo osnove i razloga, pripisivati u zasluge što je Hrvatska zaključila pristupne pregovore, istaknuo je Mesić. Mesić dodaje da nema mjesta euforiji jer je pred nama još posla – uvjeriti građane da je članstvo u njihovom interesu te uvjeriti zemlje članice da smo dorasli da im se pridružimo. “Ni jedno, ni drugo neće biti lak i jednostavan zadatak”, zaključio je Mesić.