Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prinosi žetve manji i do 40 posto

10.06.2011. 22:00
Prinosi žetve manji i do 40 posto


Što se pak tiče cijene radova na žetvi, ona iznosi 19 lipa po metru četvornom požnjevene površine i, unatoč čestim poskupljenjima nafte, maziva i umjetnih gnojiva, nije se mijenjala u odnosu na iznimno izdašnu kad su u pitanju prinosi krušarica 2010. godine, kaže Željko Jurlina


Ovih su dana na njivama i oranicama u okolici Nina te prigradskih mjesta Poljica  Briga, Žerave, Ninski Stanova i  Grba, kao i na poljima susjednih općina Ražanac i Poličnik, počeli poslovi ubiranja  ovogodišnjeg uroda pšenice,  ječma i zobi. Žetva je u odnosu  na lanjsku godinu krenula ranije najmanje za mjesec dana  zbog nezapamćene proljetne  suše koja je uz visoke temperature zraka vladala na ovim  prostorima. Prema prvim pokazateljima na terenu, kao i po  riječima poljoprivrednika, prinosi su ove godine podbacili i  do 40 posto u odnosu na višegodišnje prosjeke.
To nam je potvrdio i vlasnik  kombajna Željko Jurlina iz Mazija kuća, kojeg smo zajedno s  njegovim pomoćnikom Danijelom Dvorskim zatekli u žetvi s  kombajnom u bogatom polju  nadomak Poljica Briga.
– Što se pak tiče cijene radova  na žetvi, ona iznosi 19 lipa po  metru četvornom požnjevene  površine i, unatoč čestim poskupljenjima nafte, maziva i  umjetnih gnojiva,  nije se mijenjala u odnosu na iznimno  izdašnu kad su u pitanju prinosi  krušarica 2010. godine, kaže  Željko Jurlina, pojasnivši nam  da će sve biti požnjeveno do  konca ovog mjeseca. Naravno,  taj će se plan ostvariti ako žeteocima bude išlo na ruku suho i  toplo vrijeme koje najavljuju  prognostičari.
Iz godine u godinu u bogatim  poljima šireg ninskog bazena  sve je manje zasijanih površina  ječma, pšenice, zobi, kukuruza  i ostalih kultura. Od nekada  bogatih i izdašnih oranica sada  je 90 posto zemljišta zapušteno  i pretvoreno u ledine. Nema  više ni prepoznatljivih pašnjaka, a zbog brojnih problema  dojučerašnji poljoprivrednici i  ratari okreću se u posljednje  vrijeme sadnji i uzgoju maslina,  suvremenih sorti vinove loze,  smokava, jabuka te proizvodnji  raznih vrsta povrća.