Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Kalima 16 prvašića

10.06.2011. 22:00
U Kalima 16 prvašića


U Kalima je upisano 16 učenika. Mada je to područna škola koja broji poprilično velik broj učenika, primijećen je lagani pad. Naime, u svakom je razredu znalo biti oko 20 učenika, dok se zadnjih godina ta brojka kreće od 15 do 16, ističe Šoša


Tek  što je školska godina  2010./2011. pred krajem, poznat je broj učenika koji će u  rujnu prvi put sjesti u školske  klupe. U OŠ “Valentin Klarin”  zajedno sa svojim područnim  školama u prvi razred krenut  će ukupno 35 učenika. Ravnateljica škole Marija Šoša ističe da je najviše učenika upisano u područnoj školi u Kalima.
– U Kalima je upisano 16  učenika. Mada je to područna  škola koja broji poprilično velik broj učenika, primijećen je  lagani pad. Naime, u svakom  je razredu znalo biti oko 20  učenika, a zadnjih se godina ta  brojka kreće od 15 do 16, ističe  Šoša.
U matičnu školu u Preku  upisalo se devet prvašića, što  je za dva učenika više nego  prošle školske godine.
Područna škola u Sutomišćici primit će dva učenika u  prvi razred. Inače, ta je područna škola specifična po tome što je pohađaju učenici iz  Poljane i Sutomišćice. Nastava  u kombiniranim odjeljenjima  odvija se na način da jedne  godine učenici nastavu  pohađaju u Sutomišćici, a  iduće u Poljani.
– Roditelji su zadovoljni  načinom kako se nastava provodi jer je najvažnije da škola  ostane u mjestu. Svi žele da  mjesto ima školu, ambulantu i  crkvu. Inače, Poljana i Sutomišćica su dva susjedna mjesta  koja su povezana tako da djeci  nije teško odlaziti u susjedno  mjesto u školu, kazuje Šoša,  dodajući da dok god imaju  jedno dijete, treba se boriti za  opstanak škole u mjestu.
Nadalje, Šoša ističe da ako  se škola u mjestu ugasi, otežat  će se povratak mladih obitelji  na otok.
– Nedavno mi je jedna majka  kazala da se cijela njena obitelj  planira preseliti na otok iz Zadra. Mlađe dijete pohađat će  niži razred, a strije ide u sedmi.  Život na otoku ima puno više  blagodati za razliku od onog u  gradu. Gotovo svaka kuća ima  vrt gdje se sadi povrće i voće te  se obitelj može prehraniti, dodaje Šoša.
Područna škola u Lukoranu  primit će jednog prvašića, a u  Ugljanu njih četvero.
OŠ “Vladimir Nazor” u Neviđanima iduće školske godine  upisat će u prvi razred 13  učenika, što je u odnosu na  prošlu godinu za jedan manje.  Ravnateljica Andreja Krnić ističe da je u ovoj otočnoj školi  zamijećeno lagano, ali sporo  opadanje broja učenika.
– Zadnje tri godine u prvi  razred upisuje se po jedan  učenik manje. Ove godine  školu napušta 24 osmaša, a  upisalo se u prvi razred 13  učenika. Što bi značilo da će se  broj učenika sa 150 smanjiti na  139, zaključuje Krnić.