Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ako mi podmeće netko u Vladi, onda Vlada ima problem

10.06.2012. 22:00
Ako mi podmeće netko u Vladi, onda Vlada ima problem


Očigledno je da sam nekome smetala, ali jesu li to politički ili interesni lobiji, treba pokazati istraga. Nisam provodila svoju, nego Vladinu politiku


Velik dio javnosti stao je na stranu smijenjene Mirele Holy – pogriješila je, kažu, ali ne toliko da ju je trebalo maknuti s ministarske funkcije, koju je dobro obnašala. Maknuta je, mnogi su komentari, upravo zato jer je dirnula u “osinje gnijezdo”, u “eko mafiju”, razne interesne lobije. To što je zamolila Renea Valčića da ostavi na radnom mjestu suprugu stranačkog kolege, čini se, za mnoge je manje važno, gotovo pa nebitno. Udruga B.a.B.e. sporni je e-mail ocijenila “prilično bezazlenom porukom”, dok “Eko Kvarner” smatra da je e-mail bivše ministrice iskorišten za prikrivanje pravih razloga njezine smjene.
Što god bilo, činjenica je da je Holy pismo Valčiću, odnosno, kako ga ona naziva, zamolbu, napisala, pokazujući da se takva intervencija, nažalost, još uvijek smatra nečim normalnim i uobičajenim.
Možemo razgovarati o tome zašto je netko, i baš sada, kad ste odlučili zaratiti s mnogim interesnim lobijima, pustio Vaš e-mail u javnost, no činjenica je da ste ga Vi napisali?
– Jesam, i nikad nisam bježala od te činjenice. S obzirom da sam pogriješila i nanijela štetu Vladi, podnijela sam ostavku u znak političke odgovornosti. Voljela bih vidjeti tu razinu političke odgovornosti i kod svih drugih sudionika i sudionica političkog procesa u Hrvatskoj.
Ništa protuzakonito
Priznajete, dakle, da je e-mail bio velika pogreška?
– Pogriješila sam, i ne bih to više nikad učinila, iako su mi namjere bile dobre. Nisam učinila ništa protuzakonito ni nemoralno, ali je bilo pogrešno, jer sam zanemarila položaj na kojem se nalazim, a koji mi onemogućava da se ponašam kao privatna osoba.
Što znači opravdanje kako ste pismo poslali sa SDP-ovog e-maila, kad ste, prvo i osnovno, u tom trenutku bili ministrica?
– Pismo sam slala ne kao ministrica, jer to nije imalo nikakve veze s mojoj funkcijom u Vladi, već kao SDP-ovka koja se obraća stranačkom kolegi i upozorava ga na mogućnost da je gospođa na koju se mail odnosi izložena političkom šikaniranju.
Nije li to, privatno ili bilo kako drugačije, svejedno nedopuštena intervencija, pogotovo što je, kako ste naveli u e-mailu, samo “stečen dojam” da će šikaniranja biti?
– To je bila zamolba, a ne zahtjev, da se provjeri je li gospođa šikanirana po političkom ključu. Nisam smatrala da činim ništa loše, ljudski sam htjela pomoći osobi koja je smatrala da ju se bezrazložno diskriminira na radnom mjestu.
Jeste li smijenjeni na vlastitu inicijativu, ili zato što je to tako htio premijer?
– Ja sam podnijela ostavku, a premijer ju je prihvatio, što znači da sam izgubila povjerenje premijera. U suprotnom ne bi prihvatio moju ostavku.
Podmeće li Vam netko u Vladi? S ministrom Čačićem ste ulazili u sukobe zbog Vašeg neslaganja s njegovim projektima (HE Ombla, Plomin 3), u kakvim ste s njim odnosima?
– Ako netko od kolega to radi ili je radio, onda Vlada ima znatno veći problem od mojeg maila zamolbe.
Kome sam smetala
Smetate li nekim političko-interesnim lobijima i kome? Hoće li Vaš nasljednik nastaviti putem kojim ste Vi krenuli ili je razlog vašoj smjeni to što ste se odlučili obračunati s privatnim interesima?
– Očigledno je da sam nekome smetala, ali jesu li to politički ili interesni lobiji, treba pokazati istraga, i zbog toga bi bilo neozbiljno o tome nagađati. Ministar ili ministrica koji/a dođe morat će provoditi politiku zaštite okoliša Vlade, a ne svoju politiku. I ja sam provodila politiku Vlade pa očekujem da će to činiti i budući ministar ili ministrica.
Ima li u Hrvatskoj “PET mafije”, odnosno mafije iz regije koja se koristi našim sustavom prikupljanja ambalažnog otpada, ima li, općenito, eko-mafije?
– To je predmet istrage. Ne mogu se kao bivša članica izvršne vlasti i uskoro saborska zastupnica, miješati u rad pravosudnih tijela.
Naposlijetku: tko je pustio mail u javnost i zašto?
– Nadam se da ću jednog dana dobiti odgovor na oba pitanja.