Bilo jednom na Divljem zapadu

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ

Ni najstariji Vršani ne pamte da je u njihovo mjesto došlo toliko turista, što stranih, što naših kao u subotu. Razlog? U neposrednoj blizini Zadra, između Vrsi i Poljica niknuo je Buffalo Bill City. Riječ je o replici pravog kaubojskog gradića smještenoj na 18 tisuća metara kvadratnih, onakvog kakvog smo navikli gledati u starim vesternima. Sve je to zasluga mlade Vršanke Ivane Bukve koja se nakon 18 godina provedenih u Italiji, a kratko vrijeme i u Americi, vratila u rodne Vrsi.

Impresivno kaubojsko zdanje raspolaže salunom, hotelom, zatvorom u kojemu je već jedan zatvorenik, uredom šerifa, bankom, konjušnicom sa četiri konja, terenom za jahanje, muzejom antikvarijatom u kojemu posebno mjesto zauzima tzv. žrvanj, nekadašnji ručni mlin na kojemu se obavljala meljava žita, pšenice i kukuruza te sa zasigurno jedinstvenim muzejom proizvođača Coca-Cole u Hrvatskoj.

U njemu je izloženo oko 320 raznih primjeraka. Posebnu pozornost među njima plijeni replika prvog automobila ove tvrtke iz 30-ih godina prošlog stoljeća te dva hladnjaka iz 1959. i 1960. godine. Objekt se napaja strujom iz solarnih ploča, dok se voda za piće koristi iz jezera i prirodnog izvora. Nadalje, u namjeri da budućim korisnicima i posjetiteljima serviraju uz ostala jela i pića autohtonu domaću vršku hranu, vlasnici su malo dalje od objekta osmislili ekovrt u kojemu će gosti moći sami po svojoj želji ubirati plodove.

Najzanimljivije je sigurno bilo djeci od kojih su se mnogi po prvi put u životu susreli s živim konjem. Kako bi sve prošlo u najboljem redu pobrinula se vlast u gradu na čelu s šerifom (Dalibor Predovan) i njegovim pomoćnicima. Za dobru atmosferu su se pobrinuli i DJ Toni i zadarski bend "De Ferero". Kaubojski grad je posjetila i Amerikanka Gail Adams koja je St. Louis zamijenila Vrsima. Ona je po dobrom starom američkom običaju po dolasku vlasnici grada poklonila jedan američki dolar u znak dobrih želja da nju i njezine suradnike u budućem poslu prati sreća.

- Kad ne bih znala da sam ovog trena u Vrsima, pomislila bih da sam negdje na Divljem zapadu u mojoj Americi, rekla nam je Gail.

Svoje zadovoljstvo nije krila ni vlasnica Buffalo Bill Citya:

- Hvala svima koji su došli i koji su nam iskazali riječi podrške za sve što smo učinili. Nećemo stati već ćemo našim Vršanima i našim ostalim gostima u naredno vrijeme ponuditi i dodatne sadržaje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno