Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Iz onoga što vidimo želimo izvući najbolje

10.06.2012. 22:00
Iz onoga što vidimo želimo izvući najbolje


Fotografiji se, naime, može pristupiti promišljanjem, program možemo pobijediti tako da znamo kako mehanizam djeluje. Prije nego što pritisnemo okidač želimo razmišljati kako će ta fotografija ispasti, odnosno, iz onoga što vidimo želimo izvući najbolje – Davor Žerjav


Zadarski caffe bar “JazzVa” na Poluotoku vjerojatno je jedini kafić u gradu u kojem možete prolistati najnoviji broj National Geographica umjesto zamornih dnevnih novina punih problema. Za one s malo više vremena na zidovima “JazzVe” ima i nešto knjiga, a sve je u znaku umjetnosti: književne, glazbene ili likovne. “JazzVa” je tako postala utočište i mjesto na kojem se razmjenjuju znanja, promoviraju mladi neafirmirani umjetnici, predstavljaju knjige ili čita poezija.
Od početnice do knjige
Prošle subote “JazzVa” je ugostila članove Fotokluba “Čakovec” koji su tamo gostovali na poziv voditeljica Projekta Rakurs 5 u sklopu Udruge “Šigureca” predstavljajući knjigu jednog od članova Davora Žerjava “Promišljati fotografski”. Želja organizatora bila je educirati mlade fotografe amatere na zadarskom području kako se što uspješnije baviti fotografijom.
Uz samog autora na promociju je u Zadar stiglo sedmero članova FK “Čakovec” koji je osnovan 2007. godine s namjerom promocije fotografije. Do sada su organizirali ili sudjelovali u brojnim projektima na razini Hrvatske, ali i međunarodnim projektima, pojasnio je predsjednik Fotokluba Davor Dolenčić, naglasivši kako se ipak najviše vole međusobno družiti i razgovarati o fotografiji.
Autor knjige “Promišljati fotografski” Davor Žerjav, osim što je član Fotokluba predaje hrvatski jezik u višim razredima osnovne škole. Njegova knjiga nastala je iz fotografske početnice koju je napravio za svoje učenike, a kasnije se razvila u kvalitetan priručnik za sve one koji se s fotografijom susreću prvi puta ili se već neko vrijeme bave ovom umjetnosti. Žerjav je također autor svih ilustracija u knjizi koje je izrađivao na svome računalu dok su autori fotografija u knjizi članovi Fotokluba. Knjiga je prva u nizu Edukativne biblioteke Fotokluba “Čakovec”, a nakladnik je sam Klub. O fotografiji čitatelji uče kroz tri dijela: Temelji fotografije, Likovni jezik fotografije te Kreativno fotografsko mišljenje i vrednovanje fotografije, a na samom kraju nalaze se i Dodaci.
Borba protiv programa
Žerjav je predstavljajući knjigu, prvo fotografijom i s nekoliko riječi predstavio autore fotografija u knjizi. Uz njegove uvrštene su fotografije Maria Blaževića, Davora Dolenčića, Dalibora Horvata, Petra “Groznog” Kovača, Filipa Lučina, Siniše Ludaša, Davorina Mancea, Željka Ovčara, Petra Sabola, Nikole Šimunića i Lucije Trupković.
Pojašnjavajući naslov knjige i samu srž autor je rekao:
– Fotografirati se može i bez razmišljanja, aparat je “stroj” spreman za neku radnju, on u sebi ima zapisan program koji nam omogućuje da bez razmišljanja okinemo fotografiju. Mi se protiv tog programa borimo. Fotografiji se, naime, može pristupiti promišljanjem, program možemo pobijediti tako da znamo kako mehanizam djeluje. Prije nego što pritisnemo okidač želimo razmišljati kako će ta fotografija ispasti, odnosno, iz onoga što vidimo želimo izvući najbolje, zaključio je Žerjav. A svim fotografima amaterima njegova knjiga u tome bi svakako mogla pomoći.