Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Kockice” osvojile središte Poznanja

10.06.2012. 22:00
“Kockice” osvojile središte Poznanja


Nakon što su Irci dva dana “vladali” centrom Poznanja, jučer je došao red na Hrvate. Poznate navijačke pjesme još od prijepodneva počele su odjekivati Old Market Squreom gdje su se tijekom cijelog dana skupljali hrvatski navijači kojih je u središtu grada nekoliko sati prije utakmice bilo desetak tisuća. Brojni navijački hitovi i dobro znani refreni pjesama s utakmica Hrvatske odjekivali su iz svakog ugla prekrasnog središnjeg trga u Poznanju na kojem su jučer dominirali prepoznatljivi hrvatski simboli. Dresovi, zastave i namazana lica pristalica kockastih još od prijepodneva su se slijevali sa sporednih ulica na trg koji je šest sat prije utakmice bio dupkom pun navijača.
Iako je još od jutra pristup ulicama u neposrednoj blizini Old Market Squarea bio otežan i onima koji su za svoja vozila imali valjane propusnice, za jedan kamper koji je iz Crikvenice put Poznanja krenuo prije četiri dana, nije bilo prepreke, a paking osiguran nasred gradskog trga.
– Ovo je ludnica. Čovječe, ovdje ni policija ne može doći automobilom a mi smo im kamper parkirali nasred trga – ponosno su isticali Dado, Prco, Buba, Luka, Mlađo i Ante glazba iz čijeg je kampera davala ritam preostali pristalicama vatrenih koji su se nalazili na trgu.
Grupe navijača iz svih dijelova Hrvatske, ali i Njemačke, Austrije i Bosne i Hercegovine slijevale na trg i pridruživale u pjesmi.
Malo nakon podneva na Old Market Squareu pojavila se i velika hrvatska zastava, prethodno je stigao i vlak s 500-navijača, a pjesma se nastavila pojačavati te je atmosfera bila sve bliže vrhuncu kako se bližio početak utakmice. U moru razdraganih navijača bilo je i onih koji su tražili jeftine ulaznice, no Poljaci koji su ih unaprijed pokupovali često su isticali iznose koji su za tri do četiri puta premašivali originalnu cijenu tog vrijednog papirića. Ipak, ni to nije moglo pokvariti odličnu atmosferu koja je u iščekivanju utakmice vladala u središtu grada koja je prošla bez ikakvih izgreda budući da su nakon manjeg incidenta od večeri ranije bile pojačane sigurnosne mjere.
Uz navijače iz svih dijelova Hrvatske o čemu su svjedočili natpisi na brojnim zastavama koje su krasile prozore i balkone okolnih zgrada, u na glavnom poznanjskom trgu prije podneva viđeni su članovi HNS-a Davor Šuker i Miroslav Uljan, dopredsjednik Rijeke i predsjednik Udruge prvoligaša Robert Komen, te ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović, te njegov pomoćnik Petar Skasni.


Mamić i Sučić u navijačkom zanosu


Na ulicama Poznanja jučer se uoči utakmice moglo natrčati na mnoštvo poznati lica iz svijeta nogometa koje se obično viđa u kravatama i odijelima, a rijeđe u navijačkoj “garderobi”. Neki navijači iskoristili su priliku za zajedničko fotografiranje sa Zdravkom Mamićem, Davorom Šukerom…, aktualnim izvršnim predsjednikom Dinama i budućim predsjednikom HNS-a.




Prosvjedi protiv Eura


Nekoliko tramvajskih stanica od središnjeg gradskog trga potpuno druga slika Poznanja. Umjesto navijača koji su pjesmom kratili vrijeme do početka utakmice i raspravljali o mogućem ishodu iste, ispred zgrade Opere okupilo se oko tisuću prosvjednika koji su iskazali svoje nezadovoljstvo održavanjem Eura. “Kruha a ne igara” slogan je koje su prosvjednici neprestano uzvikivali i iskazivali svoje neslaganje s održavanjem Eura koji je, prema njihovom mišljenju, veći trošak nego korist. Prosvjednike je, prema viđenome, najviše ljutila činjenica što je u obnovu stadiona uloženo gotovo 200 milijuna eura koji bi bili pametnije utrošeni u gradnju škola i dječjih vrtića.
Ipak, slika iz središta grada kroz kojeg je prva tri dana prvenstva prošlo više od sto tisuća navijača i ispunjeni shopping centri te terase ugostiteljskih objekata, odaju da su oni koji se protive Euru u velikoj manjini zbog čega osim desetak policajaca nitko jučerašnji prosvjed nije ozbiljno shvatio.