Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Poljaković: Selekcija embrija je ubojstvo

10.06.2012. 22:00
Poljaković: Selekcija embrija je ubojstvo


Mislim da bi svi malo stali i razmislili kada bi majke znale da u procesu medicinski potpomognute oplodnje trebaju ubiti dvoje ili troje djece kako bi došle do jednog svog slatkog djeteta. Selekcija embrija je ubojstvo, kazao Poljaković
U organizaciji udruge Vigilare politički pokret Hrvatski rast (HRAST) protekle subote na Narodnom trgu održao je potpisivanje peticije, odnosno Deklaracije o početku i zaštiti ljudskog života, kojom se protive donošenju zakonskih propisa koji bi ozakonili ili dopustili bilo kakvu manipulaciju ljudskim životom. Pri tome su istaknuli zamrzavanje embrija, njihovu selekciju, uništavanje, komercijalizaciju, doniranje, posvajanje, kao i zaustavljanje razvojnog ciklusa ljudskoga bića kako bi u jednomu trenutku ono moglo biti (zlo)upotrijebljeno, odbačeno ili uništeno.
Peticija ispred crkvi
Protive se i tome da se ženama bez partnera dopusti pristup medicinski potpomognutoj oplodnji jer se time djetetu namjerno uskraćuje otac. Potpisnici Deklaracije naglašavaju kako život ljudskog bića počinje začećem, nastankom zigote u trenutku oplodnje jajne stanice, a koja ima jedinstveni genetski kontinuitet i identitet novonastalog ljudskog bića.
Ivan Poljaković, koordinator HRAST-a za Zadarsku županiju jedan je od organizatora potpisivanja peticije protiv novog Prijedloga zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.
– HRAST se protivi ovakvom zakonu jer smatramo da su njegove odrednice nehumane. Naime, Ustavom je zajamčen život od začeća do smrti, tako da smatramo da je taj Prijedlog i protuustavan. Nadam se da će nam se građani pridružiti u našoj inicijativi te da će se peticija pokazati uspješnom jer se u cijeloj Hrvatskoj potpisuje i ispred crkvi, gdje od vjernika računamo kako će djelovati na očuvanju kršćanskih vrijednosti, a HRAST je jedini koji se priključio tome, istaknuo je Poljaković.
Svjestan je da će ova inicijativa podignuti buru nezadovoljstva među onima koji podržavaju umjetnu oplodnju zbog drugačijih svjetonazora.
– Smatram da oni za razliku od nas, vezano za tu problematiku, nisu dovoljno osviješteni. Mi smo u Hrvatskoj izloženi globalnom ispiranju mozga. Mislim da bi svi malo stali i razmislili kada bi majke znale da u procesu medicinski potpomognute oplodnje trebaju ubiti dvoje ili troje djece kako bi došle do jednog svog slatkog djeteta. Selekcija embrija je ubojstvo. Lijepo je čuti u Saboru kad netko tvrdi kako ne bi imao svoju kćer da nije bilo toga, ali to nije cijela priča. Cijela priča je da je u tom postupku ubijeno nekoliko djece da bi se došlo do te jedne slatke bebe. Mislim da bi mnogi oni koji podržavaju Zakon o umjetnoj oplodnji promijenili svoje mišljenje kada bi znali cijelu istinu, no do nje se ne može doći, naglasio je Poljaković.
Istaknuo je činjenicu kako život započinje začećem.
Ispiranje mozga
– Onog trenutka kada se stvori novi život, tada imate kompletan genetski kod tog bića. Jedan od dokaza kako je ljudima ispran mozak u Hrvatskoj je tipična priča žena u kojima govore kako imaju pravo raditi sa svojim tijelom što žele. Ja ih ne osuđujem, osuđujem one medije koje nedovoljno informiraju javnost. Naime, svaka živa stanica ljudskog tijela ima određeni DNK. Od samog začetka, tog prvog dana ta zigota ima potpuno drugi DNK neovisno o svojoj majci. Od prvog dana više nije majčino tijelo, već individua, neponovljiva, jedinstvena u ljudskoj povijesti koja se nikada više neće roditi, niti se rodila, kazao je Poljaković.
Ideju o posvajanju djece gay parova smatra apsurdnom.
– Kada se govori o toj strukturi stanovništva vi u jednom Dnevniku najmanje desetak puta čujete riječi manjina, tolerancija, homofob i sl. Dakle, sugerira se kroz jedno takvo ispiranje mozga građanima da je gay populacija ugrožena, a sve koji ih ne podržavaju označavaju kao netolerantne, istaknuo je Poljaković.