Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prosvjetni i dodatak na minuli rad država ne smije dirati

10.06.2012. 22:00
Prosvjetni i dodatak na minuli rad država ne smije dirati


Ako se to dogodi, Vlada može očekivati novi veliki štrajk, poručuju sindikalci


Sindikati javnih službi spremni su razgovarati o pravu na regres, jubilarne nagrade i božićnice, ali prosvjetni dodatak i dodatak na minuli rad ne smiju doći u pitanje. Ako se to dogodi, Vlada može očekivati novi veliki štrajk, poručuju sindikalci revoltirani namjerom Vlade da dodatak na minuli rad u javnim i državnim službama smanji sa 0,5 na 0,3 posto po godini staža i ukine prosvjetni dodatak od 2,2 posto kojega učitelji i profesori primaju godinama.
– Što se nas tiče, gotovo ništa od onoga što nam je Vlada dala na razmatranje nije prihvatljivo. O dodatku na minuli rad i prosvjetnom dodatku ultimativno nećemo niti razgovarati, poručuje Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. O ukidanju ili privremenom zamrzavanju prava na regres, jubilarne nagrade i božićnicu spremni su, kaže, pregovarati ali tek kad im Vlada dokaže koliko će se time pomoći proračunu.
– Ne pristajemo na to da prosvjeta ponovno bude najveća žrtva stezanja remena. Za nas je to neprihvatljivo, i ako Vlada ustraje u svojoj namjeri, može očekivati veliki štrajk u školama kao 2009. godine, ako ne i veći,  zaključuje Mihalinec.
U Samostalnom sindikatu zdravstva i socijalne skrbi izračunali su da bi smanjivanje dodatka na minuli rad s 0,5 na 0,3 posto današnju plaću zaposlenog u zdravstvu s 30-tak godina radnog staža sa 5.500 kuna smanjilo za 340 kuna mjesečno, ili na godišnjoj razini za više od 3.000 kuna. To bi zaposlenima koji su blizu mirovine, osim plaće, trajno smanjilo ionako mizernu mirovinu koja ih čeka, vele u sindikatu.
– Smanjenjem dodatka za minuli rad najviše bi stradali ljudi s 20, 30 ili 35 godina radnog staža, za koje bi to značilo smanjenje plaće i mirovine. Mirovine su danas ionako socijalna kategorija, pa možete zamisliti kakve bi tek bile nakon smanjenja dodatka, upozorava Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva. Upozorava da se kod otvaranja kolektivnih pregovora nije spominjalo zadiranje u osnovnu plaću, te da su u Vladi jasno rekli da se plaće neće dirati. Iako to Vlada danas tako pokušava predstaviti, dodatak na minuli rad zapravo nije dodatak, već dio formule za izračun osnovne plaće, tvrde sindikalci i poručuju da će na to teško pristati.
– Nećemo odbiti pregovaranje o Vladinoj ponudi, ali ćemo za pregovaračkim stolom predočiti Vladi da se radi o zadiranju u plaće, a ne o ukidanju dodataka,  kaže Avberšek. Čelnica sindikata zdravstva razočarana je time što se početku pregovora s Vladom nisu odazvali prosvjetni sindikati i Sindikat medicinskih sestara i tehničara, jer su rezultati ovih pregovora, kaže, važni za sve radnike u državi.
– Na nama je veliki dio odgovornosti za cjelokupno radništvo u Hrvatskoj, jer će sve ono što nama skrešu skresati i radnicima u privatnom sektoru, a neće ih se puno pitati, kaže Avberšek.
– Vladi bi u ovoj situaciji odgovaralo da se sindikati posvađaju i da sama nastupi dekretom, ali sindikati to ne smiju dopustiti. O ovome ovise kolektivni ugovori za sve. Ako nama srežu prava jer se nismo dogovorili i ako ukinu kolektivni ugovor, ja više nemam što raditi kao sindikalac, poručuje šefica sindikata zdravstva.