Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Trinaest mladih primilo sakrament svete potvrde

10.06.2012. 22:00
Trinaest mladih primilo sakrament svete potvrde


Živjeti po Duhu Svetom znači više povjerovati Božjoj Riječi nego svome razumu. To znači graditi novi svijet, svijet ljubavi. Ljudi koji su to pokušali doživjeli su u svome životu silu Duha Svetoga, kao što su to doživjeli na dan Pedesetnice i apostoli. To se vidjelo na njima, radovali su se, imali su u sebi mir, slavili su i blagoslivljali Boga, razumijevali su Božju Riječ, zajedno su po kućama slavili euharistiju i živjeli kao braća i sestre. Kada Duh Sveti dođe on stvara zajedništvo, poručio je krizmanicima župa Ugljan i Lukoran, generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Milivoj Bolobanić za vrijeme svečanog misnog slavlja u crkvi Uznesenja BDM na Ugljanu, održanog prošlu subotu. Tada je sakrament svete potvrde primilo 13 mladih, od kojih 11 dolazi iz mjesta Ugljan, a Ivana Itković i Marija Melada su iz župe Sv. Lovre u Lukoranu. Krizmanike je za sakrament kršćanske zrelosti pripremao župnik fra Mario Akrap. Misno pjevanje predvodio je župni zbor Uznesenja BDM koji je sviranjem pratila voditeljica s. Gertruda Anzulović iz Družbe Kćeri milosrđa. Uime roditelja krizmanika govorila je majka Edita Ivanac, a Laura Antonia Ivanac uručila je mons. Bolobaniću cvijeće. Prvo čitanje pročitala je Emilija Višić, a drugo – Ivana Itković. Molitvu vjernika čitao je Marino Šarin, a zahvalu uime krizmanika na kraju euharistije je izrekao Mateo Fatović. Krizmanici pohađaju prvi i drugi razred srednje škole.
Mons. Milivoju Bolobaniću su krizmanici za uspomenu darovali košaru s domaćim proizvodima, bajamama, uljem, suhim smokvama, medom, inćunima i drugim simbolima otoka. Župniku fra Mariju je uručena maslina koja će se posaditi u vrtu župne kuće uz kamenicu na kojoj je ugravirana generacija krizmanika.            
Nakon svete mise i zajedničkog fotografiranja krizmanika, roditelji su za sve okupljene vjernike pripremili kolače kojima su svi počastili u crkvenom dvorištu.                     
Krizmanici župe Uznesenja BDM na Ugljanu i župe Sv. Lovre iz Lukorana: Filip Fižuleto, Ante Mrva, Nikolina Kombura, Emilija Višić, Laura Antonia Ivanac, Ana Borić, Eduard Delić, Mateo Fatović, Lucija Longin, Ivana Itković, Paula Šoša, Marino Šarin, Marija Melada.