Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Uz jazz, vina i kuhaču, u politiku – iz dišpeta

10.06.2012. 22:00
Uz jazz, vina i kuhaču, u politiku – iz dišpeta


Dok čeka potvrdu Sabora da i službeno postane ministar, Zmajlović, koji je u direktorsku fotelju komunalne tvrtke zasjeo iste godine kad je i diplomirao, kaže da ima namjeru urediti sustav, pa tako i onaj koji se tiče ambalažnog otpada, u korist hrvatskih građana


Sa svakom novom ministarskom ostavkom Vlada Zorana Milanovića sve je mlađa. Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić koji je na to mjesto došao nakon ostavke Zlatka Komadine tek je dva mjeseca, s nepunih 38 godina, držao titulu najmlađeg člana Vlade, jer se Milanović nakon ostavke Mirele Holy ministrice zaštite okoliša i prirode odlučio za još mlađu zamjenu, 34-godišnjeg Mihaela Zmajlovića, saborskog zastupnika SDP-a i gradonačelnika Jastrebarskog.
Predstavljajući novog čovjeka u svojoj ekipi Milanović je kazao da je Zmajlović u lokalnoj politici ostvario zapažene rezultate te se, stjecajem okolnosti, bavio ekologijom i zaštitom okoliša. Najavio je i da će Zmajlović nastaviti provoditi istu, Vladinu politiku koju je na svoj “iskren, otvoren i energičan način” provodila Mirela Holy, a od Zmajlovića također očekuje da toj politici da svoj osobni pečat.
Puno posla
– Pred nama je puno posla, Mirela, odnosno Vlada zacrtala je jasan smjer kojim ćemo ići u zaštiti okoliša. Ja ću zadržati taj smjer. Trudit ću se da se ostvare svi ciljevi koje je Vlada zacrtala, kazao je jučer u kratkom predstavljanju pred novinarima Zmajlović. Dok čeka potvrdu Sabora da i službeno postane novi član Vlade Zmajlović o poslu govori tek načelno. Tako je na pitanje boji li se nove dužnosti s obzirom da se u resoru zaštite okoliša okreće veliki novac, pa će se morati sukobljavati i s mnogim interesnim skupinama, Zmajlović je poručio da je Hrvatska potpisivanjem pristupnog ugovora s EU preuzela određene obveze vezane uz zaštitu okoliša, posebno korištenje obnovljivih izvora energije i odvajanje otpada te istaknuo da će se trebati pronaći rješenja kako brzo ostvariti te ciljeve. Njegov je posao, kaže, urediti sustav, pa tako i onaj koji se tiče ambalažnog otpada, u korist hrvatskih građana.
Dinamičan političar
Na upit što očekuje od novog ministra, Čačić je kazao kako je to mlad, dinamičan političar, ali i čovjek koji dolazi iz tog sektora, jer je bio direktor komunalnog poduzeća Jastrebarsko. “Zmajlović ima znanje i očekujem od njega da obavlja svoj posao najbolje što može u korist ove predivne prirode koju Hrvatska ima”, kazao je Čačić.
Na upit znači li to da projekti Omble i Plomina 3 idu dalje prvi potpredsjednik je odgovorio kako je u to – posve siguran.
U istoj godini, 2001. kada je imao 23 godine, novi je ministar Mihail Zmajlović diplomirao, postao član Gradskog poglavarstva Jastrebarskog i sjeo je u direktorsku fotelju komunalnog poduzeća u tom gradu. A još nije ni bio član SDP-a, sve to je ostvario zahvaljujući nezavisnoj listi “Glas mladih”. Tek četiri godine kasnije 2005. učlanio se u SDP i odmah je postao predsjednik gradske organizacije te stranke u Jastrebarskom i član Gradskog poglavarstva. Na izborima 2009. izabran je za gradonačelnika Jastrebarskog, godinu kasnije već vodi županijsku organizaciju SDP-a u Zagrebačkoj županiji. Na parlamentranim izborima prošle godine ušao je u Sabor, a nedavno je na konvenciji SDP-a izabran u predsjedništvo te stranke. Nedavno je Financial Times Jastrebarsko svrstao među deset najperspektivnijih gradova južne Europe, točnije na sedmu poziciju na toj ljestvici.
Tko dobiva?
Jesu li više izgubili Grad Jastrebarsko – onaj sedmi najpoželjniji za živjeti u južnoj Europi – i pripadajući mu stanovnici, njih oko 17.000, ili je više dobila Vlada i pripadajući joj ministri na čelu s predsjednikom Zoranom Milanovićem!? Ako je suditi po raspoloženju građana Jastrebarskog, imenovanje njihova dojučerašnjeg gradonačelnika Mihaela Zmajlovića za nasljednika ministrice Holy više će koristi donijeti Vladi. A, opet, sakriti nisu mogli da im je drago što u Vladu opet sjeda jedan Jaskanac. Davno je, naime, ministar bio Ivan Penić, toliko davno da su, evo, skoro pa zaboravili.
– Oteli vam gradonačelnika – velimo zamjeniku gradonačelnika, nezavisnom Stipi Bučaru na kojeg smo prvog naletjeli po ulasku u zgradu Poglavarstva.
– Nisu nam ga oteli – uz smiješak će Bučar.
Jest doduše da je i njega malo iznenadila brzina kojom se sve odvilo, baš kao što je uostalom iznenađenje bila i ostavka ministrice Holy, ali, kaže Bučar, s obzirom na sposobnosti Zmajlovića ništa tu, zapravo, nije iznenađenje. Podsjeća Bučar na lijepu karijeru Zmajlovića, na činjenicu da je izabran za zadnjih izbora, onih kada se biralo direktno, da bi zatim postao i zastupnikom, i evo ministrom.
Snimao svadbe
– Ja sam svirao bas gitaru, imao bend “Alternativa”, odradio nekih 250 svadbi. Novosel je imao video klub i snimao po svadbama zajedno s Mihaelom. Tako smo se upoznali – kazuje Bučar.
Poznanstvo prerasta u prijateljstvo, a prijateljstvo je dovelo i do političkog angažaman. Dva mlada momka i Bučar, inače predsjednik Udruženja obrtnika, očito su se svidjeli biračima. A tko više gubi, a tko dobiva ovim imenovanjem i hoće li novi ministar nastaviti stazom što ju je dobro utabala njegova prethodnica!?
– On je dosta temeljit i voli sve proučiti prije nego donose bilo kakvu odluku. Sistematičan je, metodičan i neće nijednu odluku donijeti preko koljena – kazuje Bučar.
– Vidim ja, ipak će vam faliti – velimo. – Falit će, svakako – priznaje Bučar.
A kako je Zmajlović saznao da će put Markova trga, tako je, u nedjelju kasno navečer sjeo sa svojim najbližim suradnicima, pa do jedan u noći definirao što je kome činiti sada kada Grad ostavlja u ruke čovjeka s kojim ga veže 20 godina prijateljstva.
– To prijateljstvo, ta slična razmišljanja, su nas i dovela zajedno u politiku – veli novi gradonačelnik Novosel.
Godine 2001. s nezavisnom listom izlaze na izbore. Rezultat dobar, odnosno taman takav da su, kako kaže Novosel, shvatili da ih odgovornost prema onima koji su im dali glas tjera da se politikom bave i dalje. Novosel postaje zamjenik gradonačelnika, Zmjalović direktor komunalnog poduzeća, Jastrebarsko prvi grad u nas u kojem se odvoz otpada počeo naplaćivati prema količini, zapremnini odvezenog otpada.
Zadovoljni poštar
– Ministarstvo dobiva sposobnog čovjeka, koji iza sebe ima konkretne rezultate – ističe Novosel. Inače, njemu je 40 godina, a Zmajloviću ni toliko. U politiku su, kaže Novosel, mladi ušli iz dišpeta. Shvatili su da od kafićkog prigovaranja nema koristi, već valja djelovati. Stoga Novoselu imenovanje Zmajlovića i nije veliko iznenađenje. Bilo je, veli, samo pitanje vremena. A da će mu biti lako neće, poglavito sada kada je Ministarstvo okoliša pod povećalom javnosti.
A “loše” je i to što njih dvojica imaju sve manje vremena za druženje i bavljenje nekim zajedničkimm hobijima poput fotografije. Novi ministar tako dobro igra tenis, razumije se u vina što je i red s obzirom na brojne vinske ceste Pleševice, voli jazz makar je pohodio brojne svadbe i odlično kuha!
– Jako je vješt, pogotovo kad su morski plodovi i riba u pitanju – kaže Novosel.
Nego, tko gubi, a tko dobiva?
– Grad neće sigurno izgubiti ništa, jer godinama zajedno radimo i projekti svi idu dalje. Zapravo, mislim da za Grad i sve nas činjenica da Jaska ima ministra ipak nešto znači – zaključuje Novosel.