Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vir želi dohvatiti milijun

10.06.2012. 22:00
Vir želi dohvatiti milijun


U Zadarskoj županiji i na hrvatskoj turističkoj sceni postali smo relevantan turistički faktor, istaknuo je načelnik Kristijan Kapović


Prezentacija turističke ponude otoka Vira održana je ove subote na Narodnom trgu u Zadru. Turistima i prolaznicima atraktivne hostese dijelile su promotivne materijale vezane uz turističku ponudu Općine Vir. Na štandu je predstavljen i bogati program Virskog ljeta koji počinje 15. lipnja i traje puna tri mjeseca. Svaki tjedan rezerviran je za događanja sportskog, kulturnog i društvenog karaktera.
Na konferenciji za novinare načelnik Općine Vir Kristijan Kapović istaknuo je važnost otoka kao turističkog čimbenika te nezaobilazne destinacije za zabavu i odmor. Osim toga naglasio je kako se u proteklih godinu i pol dana intenzivno radi na razradi strategije razvoja turizma ovog otoka.
– Posljednjih godinu dana intenzivno smo radili na primjeni prvog dijela strategije i operativnog plana. Neke kapitalne projekte iz te strategije već smo i započeli, te smatram da je strategija već prošle godine počela davati rezultate kroz broj dolazaka i noćenja na Viru. U Zadarskoj županiji i na hrvatskoj turističkoj sceni postali smo relevantan turistički faktor i nezaobilazna turistička destinacija, bez obzira na objektivne minuse koje imamo vezane uz nepostojanje hotela, dobro organiziranih kampova, turističkih naselja i nautičke luke, naglasio je Kapović
Direktor Turističkog ureda Vir Šime Vučetić naglasio je kako je prošle godine na području Vira zabilježeno 60 tisuća dolazaka turista, te je ostvareno 912 tisuća noćenja. Očekuje kako će najveći turoperator privatnog smještaja “Novasol” Viru produžiti sezonu i njegovu ponudu podići na višu razinu, za što Općina Vir daje subvenciju na idućih pet godina. Iz proračuna Općine davat će se bespovratna sredstva za uređenje fasada, okućnica, hortikulture, izgradnju bazena i sl.
– Naša želja je da se te brojke ovu sezonu premaše te da ostvarimo preko 100 tisuća dolazaka te milijun noćenja. Više od 50 posto tih ostvarenih noćenja čine strani turisti, što znači da su na Vir došli ciljano, što govori u prilog tome kako je Vir postao poželjna destinacija. Svi projekti se rade s ciljem da Vir bude još poželjniji te da može pružiti puno više sadržaja i događanja koja su turistima vrlo značajna, zaključio je Vučetić.


Lanterna bukirana u srpnju i kolovozu




U sklopu turističke strategije Vira, nazvanog “otok s dva lica”, jer je 15 posto površine preizgrađeno, dok je drugo lice netaknuta priroda, realizira se i važni projekt Lanterne. Kameno zdanje iz vremena Austro-Ugarske postat će turistički objekt kategoriziran s pet zvjezdica.
– Lanterna je bukirana cijeli srpanj i kolovoz, još nešto malo mjesta ima u rujnu i listopadu. To je objekt s pet zvjezdica i trenutno je u fazi opremanja tehničkim elementima, namještajem, uređenjem hortikulture. Taj objekt je za Vir, ali i za cijelu Zadarsku županiju veliki dobitak, a vrata će otvoriti 22. lipnja, istaknuo je direktor “Vir turizma” Zdenko Mičić.