Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zašto moramo biti bolji od Europe?

Autor: Anamarija Bilan

10.06.2013. 22:00
Zašto moramo biti bolji od Europe?

Foto: Vedran SITNICA



Od 1. srpnja trgovci na zadarskim tržnicama i ribarnicama morat će uvesti fiskalne blagajne i kupcima izdavati račune za kupljenu robu, zbog čega su nezadovoljni i oni, ali i direktori tržnica jer smatraju da će ovakvim načinom rada mnogi ljudi odustati od prodaje na tržnicama i ostati bez posla.
 – Ništa mi ne znamo, niti nam je itko iz uprave išta rekao kako ćemo provesti tu fiskalizaciju, kada je trebamo uvesti, tko je treba uvesti, ništa. Ja prodajem samo domaće voće koje sama proizvodim i prema onome što sam čula ne bih trebala uvoditi fiskalnu blagajnu, rekla je teta Vinka sa zadarske pijace koja prodaje domaće trešnje, maraške i breskve. Misli da nije dobro uvesti fiskalizaciju na ovaj način već da bi se država mogla naplatiti od paušala, kojega bi prodavači plaćali za štand.
 – Mi i sada imamo davanja jer trebamo platiti rezervaciju i dnevni najam štanda i vagu, što sve ide Tržnici. Mislim da bi se i paušalnim plaćanjem država mogla dovoljno naplatiti, a uvođenje fiskalnih blagajni smatram bezveznim potezom koji nikome neće donijeti dobra, zaključila je Vinka.
I trgovci na ribarnici misle isto kao i njihovi kolege s tržnice i smatraju da se fiskalizacija neće moći provesti.
 – Ovoga nema nigdje na svijetu. Ako uvedu fiskalizaciju svi možemo doma. Samo u Hrvatskoj imamo fiskalne blagajne na tržnicama i ribarnicama kojima će veliki trgovci i proizvođači uništiti male. Osim toga na ribarnici ne postoje uvjeti za uvođenje fiskalnih blagajni jer su nam štandovi mokri, ruke su nam prljave i mokre od ribe i takvim bismo rukama trebali tipkati po uređajima i izdavati račune?! pitaju se trgovci. Mate, jedan od vlasnika obrta na ribarnici rekao je da je potrebno uvesti reda u trgovinu ribom jer bez njega ne može biti ni rada. Smatra da bi trebalo za sve uvesti ista pravila igre. Bez toga, smatra, svi mogu ići doma.