Prokleti resori

Slika korisnika admin

„Ako odeš, ne valja, ako ne odeš, ne valja", odgovorio je kritičarima svog putovanja u Brazil premijer Milanović, a na povratku bi mogao govoriti „ako napraviš rekonstrukciju Vlade, ne valja, ako ne napraviš, ne valja"...

Naime, da je zemlja u boljoj gospodarskoj situaciji nitko mu zasigurno ne bi predbacivao odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo, pa makar s brazilskom predsjednicom imao i samo kratak sastanak.  Ali tek što je, pritisnut velikim problemima u  stranci naizgled potisnuo svoj cinizam, on je nakon brzinske smjene ministara „prokletih resora" zdravlja i obrazovanja, opet izbio na površinu kada je upitan tko mu  plaća put u Brazil.

Umjesto da je dao jasan odgovor bez iritantnih retoričkih pitanja on je opet cinično ismijao one koji su uopće postavili takvo „glupo" pitanje. Plaćaju, naravno,  porezni obveznici, ne valjda neka tajna organizacija, „ispalio" je u svom stilu Milanović potvrdivši još jednom da se on, kako je i sam u više navrata kazao, neće mijenjati, a po svemu sudeći, ni njegova rekonstrukcija Vlade neće donijeti velike  promjene.

Premijeru  je već trebalo postati jasno da bi mu građani, kada je u pitanju njegov  javni nastup „s visine" sve oprostili, preko svega prešli, samo da su gospodarski rezultati došli.  Onda bi za ono što radi rekli da to doista valja, a ovako dok je na djelu  stagnacija i tapkanje u mjestu i još povrh toga velike tenzije i podjela u SDP-u, teško  da mu se i za neki dobar potez može bezrezervno zapljeskati. Kako je sebe i svoju  Vladu doveo u tu situaciju pitanje je na koje bi trebao analitički odgovoriti ako uopće  misli izbjeći strmoglavo političko srozavanje. Za HDZ je uspio napraviti više nego svi  Karamarkovi neumorni obilasci terena, pričanje s ljudima i konsolidiranje stranke.  Ako bi oni koji drže premijerovu stranu rekli kako je to učinio Linić dižući prašinu u  stranci i podijelivši je, opet se sve vraća na onu da se zna na kome je odgovornost  za  stanje u Vladi i SDP-u.

Poslije sjednice Glavnog odbora SDP-a i izbacivanja Linića iz stranke sa sve ga tri  glasa više, premijeru je, koji reče kako svakodnevno promišlja kako bi Vlada mogla  biti učinkovitija  i bolja, postalo jasno kako neke poteze nakon toliko vike i kritike,  mora povući. Unaprijed su mnogi povikali da neće odoljeti revanšizmu, no uz „linićevca", ministra zdravlja  Rajka Ostojića, „platio je" i njegov gorljivi pristaša ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i dolaze Varga i Mornar pa je to  trebala biti poruka kako premijer nije nikakav osvetnik. Radi se, kako reče, o prokletim resorima s naslijeđenim poteškoćama i otporima reformama, a novca je malo.

Sindikati u školstvu stalno galame, ministar ih provocira, nema razgovora ni dogovora, a za zdravstvo se već dugo zna da je „u kritičnom stanju". Masterplan je Ostojić predstavio u svom posljednjem obraćanju u Vladi  i otišao s pljeskom, a Jovanović je objavio „oproštajni" popis što je sve do sada napravio. Nastavnici su potplaćeni kao i liječnici, a proračun ih teško podnosi jer ostali građani imaju i manje i  tu se krug zatvara. Idi u školu, pa na burzu, radi za malu plaći ili bez plaće, pa se  razboli, pa čekaj na pregled nekoliko mjeseci , pa ako se uspiješ „pokrpati" i doživiš  mirovinu, živi kao pas...

A, većina problema zapravo izvire iz još jednog resora - gospodarskog koji po premijerovoj rekonstrukciji  ne treba promjene iako stalni pad BDP-a i šestogodišnja kriza sad već i izgledaju kao neko prokletstvo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno