Mesić u Kini lobira za ulaganja u Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Kako je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio da je na Investicijski sajam zemalja Srednje i istočne Europe poveo i  Zadranina Davida Lekaja, predsjednika Hrvatsko-kineskog poslovnog  centra iz Zadra koji će pregovarati o mogućnostima ulaganja u zadarsku Zračnu luku, za pojašnjenje smo pitali direktoricu Luke, Irenu  Ćosić.

Naime, poznato je da je Ćosić s predsjednikom CSEBA-e, Poslovne  udruge za kineske investicije u Jugoistočnoj Europi, Marijom Rendulićem, već razmatrala dogovor oko ovog projekta na sastancima u  Chongqingu, međutim zanimalo nas je može li o tome s Kinezima pregovarati predsjednik nekog poslovnog centra koji nema veze sa  Zračnom lukom?

No, direktorica Ćosić kaže kako je izjava bivšeg predsjednika države  Stjepana Mesića možda izazvala zabunu u javnosti, ali ovdje nije riječ o  niti kakvim službenim pregovorima Davida Lekaja u ime Zračne luke  Zadar, već samo o njegovu i Mesićevu lobiranju. Lekaj je već spomenuo  kako je za ulaganja u Zadar zainteresirana moćna kineska kompanija  "Alibaba"  koja bi u Zadru otvorila distribucijski centar za cijelu Europu.  O njegovim lobiranju za Zadar direktorica Ćosić kaže:

- Svaki nam je kontakt sa Kinezima dobrodošao, jer smo sa stanjem  piste na Zračnoj luci u vrlo teškoj situaciji. Stalno nešto krpamo, ali to  nije dugoročno rješenje i krajnje je vrijeme da se nešto napravi. U tom  smislu koristit će nam i lobiranje gospodina Lekaja među investitorima  na sajmu da se barem opipa njihov puls kada su u pitanju ulaganja u  Zračnu luku. Ovo je samo jedno istraživanje terena, a bilo kakvi ozbiljniji razgovori o ulaganjima u Zračnu luku Zadar, naravno, mogu se voditi samo sa vlasnicima Luke  - kaže Ćosić.

Obzirom da je u Lekajevu društvu i bivši predsjednik države možda  će njegovo lobiranje za zadarsku Luku, ali i ostale projekte, imati veću  težinu. Predsjednik Hrvatsko-kineskog poslovnog centra, naime, u kineskom Ningbou lobirat će i za ulaganja u trajektnu luku Gaženica i  nekoliko gospodarskih zona. Mesić je na sajmu već naglasio kako smo  "Kinezima najbolji put za ulazak u Europu i zato im moramo ponuditi  strateške projekte za suradnju".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno