U Zemuniku obuka borbenih pilota MiG-ova

Slika korisnika admin
Marinko KARAČIĆ

Tri borbena aviona MiG-21 iz sastava Eskadrile borbenih aviona (EBA) 91. zrakoplovne baze HRZ - a privremeno su se preselili na pistu  93. ZB Zemunik. U ponedjeljak su počele letačke aktivnosti u kojima će zrakoplovi MiG 21 BIS i Mig 21 UMD pružati potporu postrojbama Hrvatske kopnene vojske. Riječ je o provedbi ispitno-školskih gađanja ciljeva u zračnom prostoru, ali i obuci borbenih pilota.

Borbeni piloti će sudjelovati u potpori uvježbavanja pripadnika Pukovnije PZO, bojne PZO Gardijske motorizirane brigade i bojne PZO gombr-e, odnosno priprema poslužitelja i operatora na sredstvima PZO za provedbu bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru koja će biti provedena na međunarodnoj vježbi Štit 2016. na poligonu Rt Kamenjak kod Pule.

Kroz letove za potrebe ispitno-školskih gađanja MiG-ovi će se nalaziti u dvostrukoj ulozi, kao simulacija neposrednog cilja i osiguranje vučne mete. Boravak u Zemuniku piloti MiG-ova iskoristit će i za uvježbavanja gađanja ciljeva u zraku što je ujedno i glavni obučni događaj Eskadrile borbenih aviona u ovoj godini.

Uz pilote MiG-va u bazi Zemunik  nalazi se i tehničko osoblje za opsluživanje aviona MiG-21 kao i sustava za registraciju pogodaka RP-1 (zemlja-zrak).

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno