Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Nasretniji dan u životu proslavili u svom jedinom domu

10.06.2017. 22:00
Nasretniji dan u životu proslavili u svom jedinom domu


Veliki i važan događaj za Centar za rehabilitaciju i župnu zajednicu sv. Filip i Jakov, 45-godišnji Zrinko Kučan primio je sve sakramente kršćanske inicijacije: krštenje, sv. potvrdu ili krizmu i pričest, a 47-godišnji Izet Josip Gal krizmu i pričest.
– Hvala vam što ste danas s nama, puno vam hvala, rekao je Zrinko, strastveni sakupljač privjesaka za ključeve, podsjetnica i svetačkih slika.
Riječ je o korisnicima Centra koji su prikovani za invalidska kolica. Zrinko iz Rijeke u Centar primljen kada je imao godinu dana. Izet Josip rođen je u Čakovcu, a u Centru je više od 46 godina, primljen je kad je imao tek šest mjeseci.
Najsretniji dan u životu
– Sve vas molimo, pomozite nam na putu da postanemo dobri članovi Crkve, svjedoci Kristove riječi, pozvao je Izet Josip koji je u Centru glavni govornik u ime korisnika i predvoditelj pjevanja pjesama pri posjetima volontera, humanitaraca i dobročinitelja.
Bila je to prekrasna i svečana slika. Zrinko i Izet Josip bili su svečano obučeni u bijele košulje s kravatom i krunicom oko vrata. Do njih su blistali kumovi, Edi Maričić iz zadarskog Bokanjca i Jure Eškinja iz Sv. Filipa i Jakova.
– Bog nas je različito stvorio da bi nas obogatio međusobno, u propovjedi je naglasio župnik don Tomislav Dubinko koji je u zajedništvu s ocem Damjanom iz benediktinskog samostana na Pašmanu, predvodio misno slavlje i obrede sakramenta kršćanske inicijacije.
Pritom je dodao neka se tog dana i nadalje govori jezicima ljubavi, dobrote i plemenitosti.
Pritom je istaknuo kako svoje duhovne potrebe možemo zadovoljiti tako da dobro upoznamo Boga i zbližimo se s njim, da postanemo njegovi prijatelji.
– Naša vjera počinje susretom čovjeka i Boga. Svako od nas na razne načine susreće Boga. Zato su Zrinko i Izet Josip željeli primiti sakramente. Ni mi danas ne bismo bili ovdje okupljeni da Duh sveti ne djeluje u Crkvi, zaključio je filipjanski župnik.
U zajedništvu sa župnom zajednicom i vjerničkim pukom, u zanosu pjesme i molitve krizmanici su se zahvalili na primljenim sakramentima. Pjevanje je animirao zbor mladih sa solisticom Anom Slipčević u pratnji gitaristice Valentine Jukić.
– Ovo mi je najsretniji dan u životu, kazao je s puno emocija Izet Josip koji je kao i Zrinko bio zatrpan brojnim poklonima.
“Govore” osmijehom i zagrljajem
Slavlje se nastavilo u dvorištu Centra za rehabilitaciju zvanog Centar Stančić, gdje su se uz svečarski stol, svirku i pjesmu nazočni družili i fotografirali sa slavljenicima. Među njima i predsjednik i dopredsjednica Upravnog vijeća, Darko Mikas i Sara Milat, bivša saborska zastupnica Nevenka Marinović, KUD Bleke i konji predvođen Enijem Meštrovićem, Kristina Barić, Višnja Vidović, Danijela Maričić, Maja Pavković, Zorica Česnik, sestra Melkiora i drugi.
– Ovdje sam stigao kao jednogodišnjak, ovo je moj dom pun ljubavi. Tete osobito volim. Puno ih volim, jer one s puno ljubavi brinu o meni, kazao je Zrinko pred rezanje slavljeničke torte.
Djeca smještena u Centru imaju dijagnozu teške i teže retardacije, dok je vrlo mali broj s lakom. U Centru stručno osoblje brine za njih nastojeći im olakšati život i nadoknaditi roditeljsku ljubav.
– Mi smo njima sve, oni su većinom napušteni od obitelji i imaju samo nas, ističe ravnateljica Barbara Čirjak, prof. filozofije i sociologije.
Briga o korisnicima iziskuje veliki napor, međutim medicinsko osoblje maksimalno daje sve od sebe i to oni osjećaju.
– Premda to mnogi ne mogu reći, pokažu osmijehom i zagrljajem, reći će Čirjak.