Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vrt je potrebno prije svega – voljeti

10.06.2017. 22:00
Vrt je potrebno prije svega – voljeti


Kako bi općina Privlaka sa svim bogatim i raznovrsnim turističkim kapacitetima smještenim na sedam kilometara dugačkom i četiri kilometra širokom priobalnom pojasu, bila što ljepša i ugodnija oaza za boravak domaćih i stranih gostiju, čelni ljudi privlačke Turističke zajednice na čelu s direktoricom Ureda TZ-a Ivom Zorić i ove su godine inicirali te ovih dana priveli kraju tradicionalnu, široku ekološku akciju pod nazivom “Najljepše uređeni vrt i okućnica”.
Povjerenstvo jednoglasno
Cvjetni monitoring na terenu stručno i odgovorno provelo je povjerenstvo u kojem su pored direktorice Zorić još bili Helena Ocelić-Parić, mr.dipl.ing. oblikovanja pejzaža, koja je ujedno i djelatnica tvrtke Magnolia, zatim direktor komunalnog općinskog poduzeća Artić Marjan Begonja, općinski pročelnik Zrinko Skoblar te djelatnica ureda TZ-a Ana Šango. Ovo povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da ove godine najljepši vrt i okućnicu ima bračni par Neda i Svemir Kolanović čija je kuća smještena u privlačkom naselju Punta. Vrijednom bračnom paru Kolanović nagrada će po već ustaljenoj praksi biti uručena za vrijeme poznate privlačke ljetne turističke fešte ¨Privlačka noć¨ koja će se tradicionalno održati četvrtog kolovoza ove godine i na kojoj će uz bogat kulturno-zabavni program te uz bogatu gastro ponudu nastupiti Ivan Zak.
Posjetili smo dom obitelji Kolanović, u kojem smo zatekli gospođu Nedu, inače po zanimanju frizerku, na svome svakidašnjem poslu u salonu. Suprug Svemir je inače kuhar i zaposlen je u kuhinji zadarske Tankerske plovidbe, a pored navedenog posla bavi se poslom vožnje turista na jednodnevne izlete s vlastitim brodom.
Ogledalo kuće
Ljepota vrta i okućnice ogleda se u zelenilu, bogatom raslinju i šarenilu cvijeća. Među cvijećem dominiraju hortenzije raznih boja, ruže, kale, begonije…, U vrtu su svoje mjesto našla i brojana stabla: limuna, trešnje, kruške, šljive, šipka, kivija, tu je i vinova loza te predivna srebrna jelka.
– Presretni smo zbog osvojene prve nagrade u zaista žestokoj konkurenciji, jer u Privlaci je toliko lijepih vrtova i okućnica. Ona će nam biti vjetar u leđa da se u još većoj mjeri posvetimo našem vrtu i okućnici, kaže sretno i zadovoljno gospođa Neda te dodaje da za uspjeh cvijeće treba jednostavno – voljeti.
– Za mene vrt predstavlja opuštanje od svakodnevnih obaveza. Svaki slobodan trenutak koristim da nešto radim u njemu. Koliko ga voliš i njeguješ on ti višestruko uzvraća. Osobno držim da su vrt, okućnica i dvorište ogledalo kuće i obitelji koja u njoj živi. Dok god budem mogla ja neću dignuti ruke od vrta. Bilo bi poželjno da svi Privlačani vode brigu o svojim okućnicama i vrtovima. Sad se sve više upuštamo u turističke vode, a pored smještajnih kapaciteta od iznimne nam je važnosti vizualni izgled našeg mjesta. Suprug Svemir nije baš privržen vrtu, ali zato jesu naše djeca, sin Miro i kćer Martina, a posebno i mali unuk Vitomir koji kad dođe s roditeljima iz Zagreba odmah obuva čizme i kreće u vrt na ispomoć, priča gospođa Neda Kolanović, zaključujući kako je ljubav prema cvijeću naslijedila od svojih roditelja.