FOTOGALERIJA: Pogledajte atmosferu na Benkovačkom sajmu

Slika korisnika valentinam
NEMA ČEGA NEMA
Tražite li kupnju koja je posve posebna, morate doći na mjesto poput Benkovačkog sela i sajma u trgovačkoj zoni Kukalj. Nesnosna gužva, i to onih koji nisu posjetili sajam da bi bili viđeni, već onih kojima je ovo mjesto kupnje i susreta s prijateljima i poznanicima
Velimir BRKIĆ
Pečena janjetina, kobasice. ćevapčići i kotlovina ne nedostaju u Benkovcu

BENKOVAC – "Narode, svita u Bankovcu", ponavlja se se svakog 10 u mjesecu. Ospice, sparina, ni dašak vjetra, okolne vjetrolektrane "spavaju", nedjelja dan odmora, a jučer na Benkovačkom sajmu, mjestu susreta ponude i potražnje roba, usluga i ideja, na tisuće posjetitelja. Naravno, onih koji su tu po tko zna koji put, ali i onih koji su došli prvi put vidjeti to sajamsko čudo u Benkovcu.

Parkiralo se čak dva kilometra od sajma

- Pazar mi je puno draži od ovih modernih supermaketa, on mi je pola stoljeća jednostavno u krvi. Šparam cili misec da bi s prijateljima moga 'kil', dva pečene janjetine poisti, popričati, zapivati, što u šali što u zbilji govori dobro znani Nikola Arbanas iz Smilčića.

Osim inspektora i veterinara najviše su posla imali benkovački policajci. Prilazi Benkovcu su bili zakrčeni automobilima. Na onom iz pravca Zadra čep se stvorio već od Inine benzinske postaje i na benkovačkom bulevaru uzbrdo prema sajmu. Na parkiralište, kako kažu, nije mogla pasti ni slamka, parkiralo se u okolnim dvorištima, po putevima i uz cestu sve do Asseria kamena prema Karinu i Pridrazi, gotovo dva kilometra od sajma.

"Plavci" načelnika Marija Brzoje činili su odličan posao i na prilaznim prometnicama i na šest hektara sajma.

- Ljetujem u Debeljaku u kući za odmor s bazenom i od njih sam saznao za sajam u Benkovcu. Došao sam s obitelji, kazao nam je Austrijanac Wallner dodavši kako bi volio da na sajmu ima više štandova s proizvodima kulturne baštine ovog kraja.

Tražite li kupnju koja je posve posebna, morate doći na mjesto poput Benkovačkog sela i sajma u trgovačkoj zoni Kukalj. Nesnosna gužva, i to onih koji nisu posjetili sajam da bi bili viđeni, već onih kojima je ovo mjesto kupnje i susreta s prijateljima i poznanicima.

Nitko nije ravnodušan na miris i muving

- Trideset kuna kilo. Iz Jankovice, domaće, prirodno uzgojeno. Niže ne može, kategoričan je trgovac. Dosadilo mu, kaže, govoriti, svi pitaju, a ništa ne kupuju... Od deset ljudi koji se tu guraju samo jedan, pokazuje nam, nosi kese.

- Gužva oko štandova ne znači i dobru zaradu, žali se trgovac.

Roba ovdje nije uvijek nužno domaća, premda se takvom predstavlja. Za trešnje će bez iznimke reći da su iz Debeljaka, pamidori i krastavci iz Radašinovaca, blitva iz Sukošana, cvijeće iz Turnja, Crnoga i Sv. Filipa i Jakova, luk češnjak iz Biljana, salata iz Tinja i Vrane, mladi krumpir iz Like... No, ono nesumnjivo domaće je atmosfera.

- Najviše prodamo svojih proizvoda baš ovdje u Benkovcu. Iako idemo po sajmovima diljem Hrvatske, najbolje zaradimo u Benkovcu i to upravo ljeti. Danas ima dosta i turista, ali oni više fotografiraju, a manje kupuju, kazao nam je jedan od trgovaca drvenim proizvodima koji je u Benkovac došao iz susjedne Ličko-senjske županije. No, ne treba baš sve vjerovati.

Pečene janjetine i odojka, kobasica, ćevapčića, kotlovine, pršuta, pancete, sira, kruha ispod peke, domaćeg vina, šušura i veselja, ni jučer nije nedostajalo na tradicionalnom Benkovačkom sajmu.

- Rijetki su oni koji ostaju ravnodušni na ovaj miris i muving, zaključuje Šime Rogić, kuhar iz Ruplja.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (4 glasova)