Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sljedeće nedjelje na Kvartartu uživajte u pikniku u Radićevoj vojarni

11.06.2018. 19:13
Sljedeće nedjelje na Kvartartu uživajte u pikniku u Radićevoj vojarni


Ovogodišnji KvarArt, koji počinje u petak 15. lipnja, bit će poseban i po tome što će na njemu sudjelovati umjetnici Hrvatskog društva likovnih umjenika (HDLU) Zadar te brojni kreativci koji će svoje rukotvorine izložiti na ArtMarketu i Buvljaku, na prostoru u neposrednoj blizini Gradske knjižnice.
O bogatom programu i raznovrsnom programu koji se sastoji od izložbi, radionica, ali i zanimljivih piknika, razgovarali smo sa Silvijanom Dražović, zadarskom umjetnicom i pokretačkom silom ovog umjetničkog dijela KvartArta.
– U ovogodišnjem Kvartu sudjelujemo od samog početka, odnosno od petka poslijepodne kada krećemo s otvaranjem Art Buvljaka. Na njemu će izlagati 15 izlagača koji će pokazati svoje rukotvorine, kao i slike. Pozivam sve umjetnike i amatere slikare da nam se jave te da se uključe u naš Art buvljak i Art sajam gdje mogu pokazati svoja djela. Osim toga moći će sudjelovati u brojnim radionicama te slikati jer će po prostoru biti postavljeni slikarski štafelaji, rekla je Dražović. Istaknula je kako u subotu također spremaju bogat program pun radionica i zabave, uz neizostavan dašak umjetnosti.


Brojne radionice
– U nedjelju ujutro pozivamo građane da nam se pridruže na pikniku. Dovedite djecu, ljubimce i donesite dekice da možete sjesti na pod i uživati u svježem zraku. Možete donijeti hranu i piće, ali bit će u Kvartu hrane i pića. Bitno je samo da ponesete dobru volju, rekla je Silvijana. Dok roditelji šetaju i razgledavaju Art market i buvljak, za djecu su pripremili brojne aktivnosti.
– S djecom ćemo stvarati Stablo želja, odnosno djeca će moći napisati želje na papiriće koje ćemo potom staviti na stablo. Također, sadit ćemo cvijeće, a imat ćemo i aleju u koju ćemo posaditi srca. Naime, djeca će izrađivati srca od papira koja će posaditi u zemlju, najavila je neke od radionica Silvijana. Istaknula je kako je ideja ovih radionica raditi instalacije koje će obogatiti prostor, te postići da djeca dožive prostor kao kreativno mjesto, tako da i u budućnosti doživljavaju prostor u kojem žive.


Program za mlade i odrasle
– Također će raditi i kućice za ptice te će reciklirati stare CD-ove. Za odrasle također pripremaju bogat program među kojima se ističu primjenjeni mozaik, radionica heklanja, fotoboots, mala škola fotografije, gellyprint, alteredbooks te klasične slikarske radionice. Svojim radionicama pomagat će i zadarski azil.
– Raspored dnevnih radionica bit će postavljen na oglasnoj ploči na ulaznom dijelu KvartArta, tako da posjetitelji mogu vidjeti u čemu mogu sudjelovati taj dan. Također, želim nadodati kako će naši antikvari svakoga dana biti na raspolaganju građanima te će procjenjivati antikvitete, najavila je Silvijana. Dodala je kako će u nedjelju nakon predstave u Backstageu predstaviti grafičko-literernu mapu Otok/Koto, pri čemu će im pomoći polaznici Drame +. Dio teksta bit će čitan i na engleskom jeziku. Silvijana smatra kako bi i plakate trebalo prevesti na engleski jezik kako bi i turisti znali što se organizira u gradu te gdje. Predložila je da se napravi i mobilna aplikacija KvartArta na hrvatskom i engleskom jeziku koja bi svima bila dostupna.
Dražović je još kazala kako su članovi zadarskog HDLU-a vrlo kreativna skupina koja će uz sve navedene radionice i na licu mjesta smišljati nove sadržaje, što je svakako dovoljan razlog za ovogodišnju posjetu Kvartu.




Uvertira budućega nezavisnog kina
Kao suorganizatori u ovogodišnjem KvarArtu sudjeluje i Zajednica udruga nezavisne kulture, čiji je predsjednik Andrej Fric najavio kako je njihova tema Sedma umjetnost, kao uvertira budućega nezavisnog kina.
– Cilj nam je predstaviti distopiju, pa ćemo prikazati Oscarom nagrađen crtić „Surogat“, te kultni film Blade Runner, prije kojeg će biti predavanje Mirande Levanat- Perinčić s Odjela humanistike na temu „Distopijska zbilja i snovi androida“, najavio je Fric.
CINAZ također sudjeluje u ovoj manifestaciji kroz brojne aktivnosti, među kojima je i radionica stripa u kojoj će povezati amatere i profesionalce. Također će imati jezični buffet u kojem će promovirati multikulturalnost u kojem će se moći pričati na raznim jezicima. Danijel Franić iz CINAZ-a rekao je kako ukupno imaju devet aktivnosti.