Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Volio bih svoj put nastaviti u Italiji, Španjolskoj ili Engleskoj

11.06.2018. 11:53
Volio bih svoj put nastaviti u Italiji, Španjolskoj ili Engleskoj


Skroman i samozatajan, povremeni hrvatski nogometni reprezentativac i igrač francuskog prvoligaša Caena, Ivan Santini umjesto po mondenim ljetovalištima, odlučio je cijeli godišnji odmor provesti u svom Zadru. Naravno, u slobodnim trenutcima uspjeli smo ga nakratko "oteti" najmilijima kako bi nam prokomentirao trenutno aktualne teme od Svjetskog prvenstva u Rusiji, preko igre u matičnom klubu, profesionalnih ambicija pa sve do trenutnog stanja NK Zadar u kojem je započeo svoju sportsku karijeru.
Smatra kako je u Rusiji sve moguće, pa i put do samog vrha.
– Najvažniji cilj reprezentacije je proći skupinu. Mislim da je više nego dovoljno snažna da ispuni taj cilj, a poslije je sve moguće kada se igra nokaut faza. Možemo iznenaditi svakoga svojom igrom jer su svi igrači u najzrelijim godinama i ovo im je praktički zadnje veliko natjecanje i možda samim time svima motiv više jer znaju da poslije toga nema više ispravka. Treba proći tu skupinu, a onda je sve moguće, kaže Santini.
Prva utakmica protiv Nigerije na rasporedu je 16. lipnja, nakon čega slijedi Argentina 21. lipnja te ona s Islandom 26. lipnja. Radi se o skupini koja nije nimalo bezazlena i u kojoj je sve moguće.
– Radi se o jako nezgodnoj skupini. Kod Nigerije nikada ne znaš što očekivati od takve ekipe. Fizički su možda i puno jači nego mi, a mi smo daleko jači tehnički i taktički. S obzirom da se radi i o prvoj utakmici tu je uvijek prisutan i dodatni pritisak. Ta utakmica je zapravo najvažnija. Ako tu pobijedimo mislim da smo odradili već 80 posto cijelog posla. Argentina je jaka, ali uvijek dobro igramo protiv snažnih reprezentacija. Npr. sada protiv Brazila smo to pokazali. I ostaje nam Island koji je nezgodan. Prošle godine smo izgubili bitne bodove protiv njih, ali mislim da smo dovoljno kvalitetni i da bismo trebali proći skupinu, ističe Santini.
Bivši izbornik Čačić prvi puta je pozvao Santinija u reprezentaciju i to 2017. godine u Los Angeles u prijateljsku utakmicu protiv Meksika te nakon toga i u kvalifikacijsku protiv Islanda. I dok je uživao Čačićevo povjerenje, na užem spisku reprezentativaca novog izbornika Dalića stajao je do posljednjeg trena, ali na žalost ovo Svjetsko prvenstvo ipak će proći bez njega.
– Izbornik Čačić prvi me pozvao u reprezentaciju i zbog toga će mi uvijek ostati u lijepom sjećanju. Na tome sam mu jako zahvalan jer sam njegovim pozivom ostvario svoj san. Što se tiče izbornika Dalića, od prvog momenta od kada je preuzeo reprezentaciju, vidjelo se koliko je profesionalan i koliko je u tome te pokazao da je pravi trener za našu reprezentaciju. Uvjeren sam da pod njegovim vodstvom možemo napredovati samo još više, kaže Santini bez gorčine u glasu s obzirom da smo njegov doprinos u Rusiji smatrali gotovom stvari.


Reprezentacija ostvareni san
– Meni je velika čast biti i na širem popisu reprezentativaca, ali realno je da su u prednosti Mandžukić, Kramarić pa i Kalinić. Sličan sam tip napadača kao i oni te sam vjerojatno zbog toga ispao višak. Velika je čast uopće biti među 30 njih. Na meni je da nastavim raditi i čekam šansu. Nadam se da ću dobiti bar jednu da pokažem u tom okruženju što mogu. Svjestan sam da igram u puno manjem klubu nego oni, mada je moja statistika bolja od njihove, ali volio bih dobiti tu šansu pokazati što znam, naglašava Santini dodajući kako mu je nastup u reprezentaciji uvijek bio san i po njemu najveće postignuće u karijeri.
Iako je, kaže, ostvario taj svoj san, ima ambiciju i želju i dalje davati sve od sebe, ostavljati srce na terenu, pomoći reprezentaciji ukoliko budu smatrali da im je njegova pomoć potrebna. On je, kaže, spreman.
– Nisam se razočarao. Svjestan sam situacije, već se spremam za sljedeću godinu. U slučaju da se tko ne daj Bože ozlijedi, spreman sam, u pripravnosti i na raspolaganju, kaže.
Kao favorite Svjetskog prvenstva vidi Brazil, Njemačku i Argentinu.
– Vjerujem kako će jedna od te tri navedene momčadi osvojiti Rusiju. U najzrelijim su igračkim godinama, osim Brazila koji je toliko mlada reprezentacija, a opet toliko raznolika da na njih uvijek moraš računati kao favorite. Naravno, ja uvijek vjerujem da postoji šansa, pa i za Hrvatsku. Najbitniji cilj je proći skupinu, a nakon toga se karte mogu posložiti svakako i onda je sve moguće. Imamo kvalitetu i uz malo elana, pa još kada nas poslije dobrog rezultata digne i samopouzdanje, stvarno mislim da možemo igrati ravnopravno protiv svakoga, naglasio je Santini.


Vrijeme za neku novu ligu
Osvrnuli smo se i na proteklu sezonu u njegovom matičnom francuskom Caenu koji je opet u posljednji trenutak spašen od ispadanja iz Prve lige. Santini je u Caenovu dresu, nakon samo tri mjeseca u Francuskoj, postao prvi Hrvat nakon Dade Prše koji je probio brojku od 10 golova u još uvijek dobrano cijenjenoj Ligue 1. Štoviše, Santini je lani zabio gotovo polovicu ukupnog broja Caenovih golova, a s njih 15, koliko je na kraju utrpao, izjednačio se u rezimeu sezone s imenima poput Kyliana Mbappéa, Marija Balotellija i Floriana Thauvina, sačuvavši Caenu usput i prvoligaški status.
– Moram biti zadovoljan tim rezultatima, jer kada igraš u malom klubu i napadač zabije više od deset golova on mora biti zadovoljan. Stvarno je teško igrati u takvoj ekipi koja se stalno tako brani. Šansi stvarno ima malo i onda svaki gol je zapravo jako dragocjen. Žao mi je što to ide tako. Hvala Bogu spasili smo se nekako, ali mislim da smo morali malo bolje igrati. Postoji zadovoljstvo što smo ostali u ligi, ali opet i neko nezadovoljstvo jer znam da možemo puno više, puno bolje. Želim zaigrati u ekipi koja će stvarati šanse i igrati napadački nogomet jer sam već magistrirao borbu za opstanak, od Zadra, do Freiburga, Kortrijka pa evo sad i u Caenu. Dosta mi je više stresa i borbe za opstanak. Svaka utakmica je biti ili ne biti. Volio bih konačno zaigrati "pravi" nogomet, istaknuo je Santini.
Francuska liga je, kaže, peta liga na svijetu, ovisno o sezoni.
– Fizički je jako teška liga za igrati. Ima puno afroamerikanaca koji su brzi, jaki, velike skočnosti, dakle fizički je i taktički jako teška liga. Moraš se boriti kako znaš i umiješ i služiti svim sredstvima da bi stekao nekakvu prednost pred njima. Zadovoljan sam, tamo sam već dvije sezone, zabio sam 26 golova u ligi u dvije godine što nije baš malo, pogotovo u tako malom klubu. Nisam toliko očekivao kada sam dolazio iz Belgije. Da mi je netko rekao da ću uspjeti zabiti po deset golova u svakoj sezoni, potpisao bih ugovor bez iti malo razmišljanja, a ispalo je puno bolje, kaže Santini.
Ugovor s Caenom ima još godinu dana, ali ga nije produžio, niti ima namjeru, naglašava. Njegove profesionalne ambicije idu u drugom smjeru. Sve ono što smo znali o Santiniju, još se jednom potvrdilo. Novac mu je najmanje važan, bitno je samo biti u okruženju gdje ga cijene i vole.
– Za godinu dana ću biti slobodan ukoliko me ne prodaju prije. Mislim da sam u najboljim nogometnim godinama i volio bih ostati na visokom nogometnom nivou. Ne zanima me ni Kina niti nekakve basnoslovne novčane ponude iz takvih zemalja. Volio bih svoj put nastaviti u Italiji, Španjolskoj ili Engleskoj, te tri lige me privlače. U Njemačkoj sam već bio, sada i u Francuskoj, pa da zaokružim lige, da ih mogu uspoređivati, kroz smijeh kazuje Santini.




Najvažnije ulaganje u zadarsku "dicu"
Svima je poznato kako su njegovi nogometni početci vezani uz NK Zadar koji je nedavno ishodio prolaz u Drugu ligu.
– Nedavno sam bio u klubu i ugodno se iznenadio. Već godinama se tu nije znalo "tko pije, a tko plaća", srozali su toliko ugled kluba i doveli ga skoro na samo dno hrvatskog nogometa. Hvala Bogu pravi ljudi su napokon došli u klub. Moram tu spomenuti Svetka Ćustića, Romana Morovića i sve njihove kolege, da nekoga sada ne izostavim, koji su stvarno počeli stavljati prave stvari na pravo mjesto. Sve je postalo ozbiljnije, plaće su postale redovne, počelo se ulagati i u infrastrukturu, dakle počeli su se poduzimati konkretni koraci u interesu kluba. Prije su uvijek bili interesi nekih pojedinaca ispred interesa kluba. Sada se sve vraća na pravi put i treba strpljivo, malim koracima ići prema naprijed. Zadar je neizostavni dio hrvatskog nogometa, pogotovo elitnog dijela prve lige. Dovoljno je pogledati kakve su igrače "izbacili". Malo koji grad ima toliki broj sportaša u vrhu svjetskog nogometa. Najvažnije je ulagati u zadarsku akademiju, mlade, zadarsku "dicu", njima omogućiti dobar razvitak. Kada bi ovdje imali jedan zdrav put puno bi više talenata opstalo. Svi zadarski internacionalci Subašić, Modrić, Perica, Vrsaljko, svi su to počeli prepoznavati i sada smo na raspolaganju klubu kojemu je sada puno lakše pomoći nego prije kada nisi znao kome ta pomoć ide. Ta priča postaje vrlo pozitivna, oduševljen sam kako je to krenulo i nadam se da će se to tako nastaviti te da će to prepoznati i ljudi. Do sada se klub spominjao u negativnom kontekstu, prodaji utakmica, okaljao se ugled kluba i navijači su prestali dolaziti. Zadar je uvijek bio sportski grad i vjerujem da će se sada i publika vratiti i podržati svoj klub. Kada bi se malo poboljšali uvjeti, dalo im se perspektive, pokazao im se put kojim klub ide, svi bi ostali tu. Nikome se ne ide s 15 godina od kuće, istaknuo je Santini.
Prisjetio se svog odlaska u inozemstvo i osvrnuo se kako nije nimalo lako izboriti se u sredini koja te u samom startu doživljava kao manje vrijednog.
– Sa 16 godina sam otišao u Salzburg. Gdje god da odeš gledaju te drugačije, uvijek si u nekom zaostatku, moraš pokazati 20 posto više, što je realno teško. Mijenjaš sredinu, treba se prilagoditi, a nemaš nikoga da ti pomogne. Stoga je najprirodniji put, ostati u svom klubu što duže možeš dok ne dobiješ šansu u seniorskom nogometu, a onda kada se pokažeš, već si i dovoljno zreo jer si uhvatio i te neke godine, bar 20, sve ranije je rano, kaže Santini dodajući kako su najzrelije nogometne godine nakon 25 -e kada se stekne određeno iskustvo, ne rade početničke greške, manje je ozljeda, mada je sve individualno, neke, kaže, treba kočiti, neke poticati, ali ta dob je nekakav orijentir u ovom sportu.
Santini se u Zadru odmara još dva tjedna, nakon čega se vraća u Francusku na pripreme.
– Već sam zapravo u pripremama i ovdje. Sada odmaram i treniram. Čak mi je ovo i ispao veliki odmor, gotovo mjesec dana. Naporno jest, ali to je moj put, ako to voliš nije ti ništa teško. Dobro sam plaćen, radim što mi kažu, ali ono što je najbitnije, volim to, tako da se tada sve skupa lakše podnosi. Bit će vremena za odmor. Karijera u sportu traje kratko, do 35 godina, a onda se možeš odmarati koliko hoćeš, zaključio je Santini koji svoje zadarske dane najviše provodi s obitelji i prijateljima uživajući u standardnim ljetnim radostima.


Santinijev učinak
Sezona Klub Rang Minute Nastupi Golovi
2008./09. Ingolstadt 2. Bundesliga 164 6 –
2009./10. Zadar Prva HNL 1097 19 6
2010./11. Zadar Prva HNL 2517 29 10
2011./12. Zadar Prva HNL 1401 16 10
2011./12. Freiburg 1. Bundesliga 259 10 0
2012./13. Freiburg 1. Bundesliga 308 17 2
2013./14. Kortrijk 1. belgijska 2918 39 17
2014./15. Kortrijk 1. belgijska 2865 32 16
2015./16. Standard 1. belgijska 2174 32 12
2016./17. Standard 1. belgijska 149 2 2
2016./17. Caen 1. francuska 3040 36 16
2017./18. Caen 1. francuska 3142 39 11


Zadrani u A reprezentaciji
Ime i prezime Nastupi Golovi
Luka Modrić 105 12
Danijel Subašić 37 –
Šime Vrsaljko 35 –
Dado Pršo 32 9
Joseph A. Didulica 4 –
Jurica Buljat 2 –
Marijan Buljat 2 –
Kazimir Vulić 2 –
Ivan Santini 2 –
Saša Bjelanović 1 –
Damir Kalapač 1 –
Dominik Livaković 1 –


Santini u mladim reprezentacijama
Selekcija Nastupi Golovi Minute
A 2 0 83
U-19 2 1 124
U-18 2 0 166


Debi protiv Meksika
Santini je za A reprezentaciju upisao dva nastupa, u kvalifikacijama za SP u Rusiji protiv Islanda u gostima (dvije minute) 11. lipnja 2017. te u prijateljskoj utakmici protiv Meksika 25. svibnja 2017. (81 minuta). Za mlade nacionalne selekcije ima četiri nastupa u kojima je postigao i jedan pogodak. U prijateljskoj utakmici selekcije do 19 godina protiv Poljske u Zaboku 20. rujna 2007, Hrvatska je pobijedila 2:0, a Santini se u strijelce upisao u 22. minuti kada je zabio za 1:0.