Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Čeka se Prostorni plan grada Zadra

11.06.2019. 11:11
Čeka se Prostorni  plan grada Zadra


Nakon što je u listopadu prošle godine olujno jugo jako oštetilo gat na rivi te djelomice i samu rivu u medijima se aktualizirala priča  o sanaciji cjelokupne obale.
Gradonačelnik, pročelnici te čak i pomoćnik ministra Josip Bilaver  najavili su tada kako će se cjelovita sanacija te rekontrukcija rive provesti  u zajedničkoj suradnji Grada, Županije i Ministarstva.
– Kako zadarska riva zahtijeva i cjelokupnu rekonstrukciju, koja je iznimno zahtjevna i velik financijski zalogaj za Grad, pomoćnik ministra  Bilaver iznio je ideju da se financiranje cjelovite rekonstrukcije provede  zajedničkim projektom Grada, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, aplikacijom na kohezijske fondove.
Darko Kasap, pročelnik UO za prostorno uređenje i graditeljstvo svojedobno je rekao kako je ovo financijski zahtjevan zalogaj od preko 50  milijuna kuna te bi se riva uređivala u tri etape, za što bi bile potrebne  dvije proračunske godine. Tada je rekao, ukoliko bi s radovima krenuli  krajem 2019., onda bi 2021. godine trebali završiti.
Međutim, prošlo je pola 2019. godine, a nešto više od godinu i pol od  urušavanja rive, te smo provjerili kako sada stoje planovi njezinog  uređenja.
Od glasnogovornice Grada Zadra dobili smo proslijeđeni mail iz Ureda  za prostorno planiranje i graditeljstvo u kojem stoji tek jedna rečenica.
– U tijeku su izmjene i dopune Prostornog plana grada Zadra koje će se  uskoro naći na javnom uvidu i javnoj raspravi, nakon čega će se steći  preduvjeti za daljnju realizaciju rekonstrukcije Obale kralja Petra  Krešimira IV., stoji u odgovoru iz Grada vezanom za upit o prepoznatljivom dijelu stare gradske jezgre kojim tijekom ljetne sezone prošeta na tisuće turista.