Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

DORUČAK S DALIJEM Ulaz u nadrealni svijet velikog genija

11.06.2019. 11:37
DORUČAK S DALIJEM Ulaz u nadrealni  svijet velikog  genija


Ivana Dražić, kustosica Odjela grada Zadra Narodnog muzeja Zadar, provela je jučer zadarske novinare kroz izložbu "Nadrealni  svjetovi Salvadora Dalija". Od početka lipnja u Kneževoj palači u Zadru  može se razgledati izbor oko 200 najpoznatijih grafičkih listova, skulptura, tapiserija i reljefa, predmeta od keramike, stakla te poznate Dalijeve sofe.
Postavljena je s idejom da posjetitelja povede u nadrealni svijet velikog genija, osvijetli ne samo rad već i život i djelovanje tog velikog majstora i njegove nenadmašive mašte.
Na samoj izložbi može se vidjeti izbor iz njegovih opusa: Božanstvena komedija i Biblia sacra te izbor iz opusa Konji i kompletne mape  Trorogi šešir, Edades se la vida i Hommage Leonardu da Vinciju.
Jučer smo mogli saznati puno zanimljivih detalja iz života ovog vrhunskog umjetnika. Prošavši kroz prostoriju Boga, kustosica Dražić  nam je ispričala kako je Dali potjecao iz katoličke obitelji te je opisala  kako je jedan Dalijev prijatelj naručio djela o Bogu, kako bi ga vratio  katoličanstvu, stotinjak djela je tu.. no nije se vratio katoličanstvu.
– Dali koristi frojdovske elemente. Kombinira apsolutno sve, kao svoj  princip. Naziva se nuklearni misticist, istaknula je Dražić navodeći kako  Dali svoj pogled naziva paranoično-kritična metoda. Također je istaknula kako je Dali živio od svog rada. Vidjeli smo i keramičke pločice,  kojih je producirano 60.000 komada.
U predzadnjoj prostoriji nalazi se statua Venere, a kako je Dražić istaknula predstavlja fetišizam. Ladice su postavljene u erogenim zonama.
– Dali nije puno spavao, nije htio duboke snove, dovodio se u polu javu polu san. Ono što bi zadnje vidio u snu bi naslikao, istaknula je  Dražić navodeći kako je jako je volio Da Vincija, što se da primijetiti u  posljednjoj prostoriji. Dali je jako volio prijatelje, brzo ih je gubio i dobivao, ovisno o njegovom raspoloženje.
Posljednji izložak je "Postojanost sjećanja". Riječ je o tapiseriji, a original se nalazi u Momi od 1936.
Nakon obilaska izložbe upriličen je Dalijev doručak uz pjenušac i  male sireve camembert koji su inspiracija za njegovu najpoznatiju sliku.