Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Koristeći sredstva iz EU strukturnih i investicijskih fondova Benkovac pokušava smanjiti socijalne nejednakosti, isključenost, siromaštvo i depopulaciju te poboljšati infrastrukturu

11.06.2019. 13:13
Koristeći sredstva iz EU strukturnih i investicijskih fondova Benkovac pokušava smanjiti socijalne nejednakosti, isključenost, siromaštvo i depopulaciju te poboljšati infrastrukturu


Svečanim okupljanjem u Kaštelu Benkovačkom, danas je obilježen Dan Grada Benkovca. Kao što je to običaj, prilika je to za rekapitulaciju što je središte Ravnih Kotara učinilo u proteklih godinu dana. Uzvanike i goste o tome je izvijestio gradonačelnik Tomislav Bulić. Koristeći sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova koja provode Ministarstvo regionalnog razvoja i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Benkovac pokušava smanjiti socijalne nejednakosti, isključenosti, siromaštva i depopulacije, poboljšanje infrastrukture, ojačati ulogu grada kao središta društvenog i kulturnog života Bukovice i Ravnih kotara.
– Nakon potpisa sporazuma, polovicom svibnja 2017.g, između Grada Benkovca, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva rada i mirovinskog sustava počeli smo s prijavom projekata i izradom projektne dokumentacije, i trebalo je gotovo dvije godine da naši sugrađani vide konkretne rezultate i početak realizacije prvog projekta rekonstrukcije stare gradske jezgre prve faze za koju je na tržištu postignuta vrijednost radova 15,740.000 kn kroz koji će biti izgrađena nova tržnica, adaptirana i energetski obnovljena zgrada gradske uprave, pomoćna zgrada br. 17 te završena šetnica. Kroz drugu fazu spomenutog projekta planiramo uređenje pozornice i prostora iza knjižnice i Doma kulture, energetsku obnovu privatno-stambeno poslovnih prostora na Šetalištu Kneza Branimira na 10 objekata te izgradnju zgrada za stambeno i kadrovsko stanovanje na Kaštelu, rekao je na početku gradonačelnik Bulić.
U visokoj fazi pripremljenosti je projekt vodovodne mreže ukupne vrijednosti 12.500.000 kn u Nadinu faza 2 i naselju Podgrađe, a završetak projekta očekuje se do kraja iduće godine. Dom kulture vrijedan 35.500.000 kn također je u visokoj fazi pripremljenosti. Prošle godine u rujnu potpisali smo ugovor o darovanju između Ministarstva državne imovine i Grada Benkovca čime su uz osigurani novac stečeni uvjeti za rekonstrukciju, dogradnju i opremanje čiju realizaciju Benkovčani očekuju do kraja iduće godine.
– Projekt rekonstrukcije i sanacije nerazvrstanih cesta, ukupne vrijednosti 25.500.000 kn, također je u visokoj fazi pripremljenosti kroz koji ćemo obuhvatiti rekonstrukciju: ul. Don Mate Klarića, Knezova Šubića Bribirskih, Stjepana Radića i dijela Šetališta Kneza Branimira županijska cesta L63125 te izgradnje novih cesta ul. Antuna Mihanovića, ul. Kralja Dmitra Zvonimira, Velebitske ulice te ceste Miranje- kamenolom Somar.
U drugoj fazi spomenutog projekta je izgradnja prometnice kroz naselje Korlat.Projekt uređenja i revitalizacije Zavičajnog muzeja Benkovac čija je ukupna vrijednost 12.500.000 kn također je u visokoj fazi pripremljenosti čiju prijavu na natječaj za gradnju očekujemo u srpnju tekuće godine, a realizaciju projekta do kraja 2021.g.
Projekt Benkovačkog sajma, ukupne vrijednosti 28.000.000 kn, je posebna priča nastavka 100–ljetne tradicije nadaleko poznatog u zemlji i inozemstvu. U fazi je projektiranja, a svu potrebnu dokumentaciju uputili smo u Ministarstvo Državne imovine te očekujemo darovanje 12.5 hektara zemljišta. Paralelno s izgradnjom sajma priprema se proširenje državne ceste Benkovac- Karin i to za potrebe sajma i poslovne zone Benkovačkog sela, nastavio je prvi čovjek Grada Benkovca.
Dogovoreno je i projektiranje Benkovačke zapadne zaobilaznice koja bi spojila cestu Benkovac- Karin i Benkovac- Zadar te trajno riješila problem gužvi za održavanja Benkovačkog sajma. Projektom razvoja tematskih ruta starih antičkih i srednjovjekovnih gradova na prostoru Grada Benkovca ukupne vrijednosti 12.500.000 kn kaže Bulić, želi se potaknuti razvoj turizma kroz obnovu, valorizaciju i prezentaciju kulturne baštine na putu od mora do Velebita kroz Ravne kotare i Bukovicu te razvoj mreže biciklističkih i pješačkih staza.
– Kroz Intervencijski plan Grada Benkovca radimo na projektima: uređenja Karinske plaže i pripadajuće infrastrukture ukupne vrijednosti 10.000.000 kn, mreže domova ukupne vrijednosti 10.000,000 kn kroz koji planiramo izgraditi društvene domove u Lisičiću, Smilčiću, Vukšiću i Nadinu. Tu je i izgradnja komunalne infrastrukture PZ Benkovačko selo ukupne vrijednosti 10.000,000 kn za koju smo također uputili zahtjev Ministarstvu državne imovine te očekujemo darovanje. Također, kroz financiranje Europskog socijalnog fonda imamo otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga neprofitnih organizacija ukupnog iznosa nepovratnih sredstava 15.000,000 kn za razvoj i provedbu programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u svim gradovima koji su korisnici Intervencijskog plana s Općinom Darda. Završili smo izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta ukupne vrijednosti preko 2.300.000 kn.
Završili smo izgradnju nerazvrstane ceste Nadinski vinogradi ukupne vrijednosti preko 2.300,000 kn. U tijeku je energetska obnova prve faze Dječjeg vrtića Bubamara, a radimo i na pripremi druge faze. Također pripremamo izgradnju rasvjete na nogometnom igralištu Velebit.
Provodimo projekt Nauči, usavrši, pokreni ukupne vrijednosti 1.200.000 kn. Pred potpisivanjem je ugovor za energetsku obnovu Vatrogasnog doma ukupne vrijednosti preko 3.800,000 kn za koji smo od Ministarstva graditeljstva dobili sufinanciranje od 1.400,000 kn. U tijeku je rekonstrukcija javne rasvjete u 4 naselja Nadin, Raštević, Šopot i Vukšić ukupne vrijednosti 400,000 kn gdje smo dobili sufinanciranje od 200.000 kn. Prijavili smo se na projekt Ministarstva zaštite i okoliša za nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada ukupne vrijednosti 1,700,000 kn, iznos bespovratnih sredstava 1,445,000 kn, rekao je između ostalog benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić.
Benkovčane je u podužem govoru pozdravio i nekadašnji saborski zastupnik, a sad gradonačelnik Belišća, grada prijatelja Benkovca Dinko Burić. Međutim, što je za benkovački kraj napravila Zadarska županija naglasio je župan Božidar Longin.
– Projekt IRENE u kojem je Zadarska županija partner, a ZADRA NOVA nositelj na području Grada Benkovca (točnije, u naseljima Smilčić, Korlat, Lisičić) zamijenio je 290 rasvjetnih tijela u ukupnoj vrijednosti većoj od 500 tisuća kuna. Moderniziranim sustavom rasvjete Grad će na godišnjoj razini uštedjeti gotovo 30 tisuća kuna na potrošnji električne energije. Pomogli asfaltiranje nerazvrstanih cesta u Tinju, Vukšiću i Proviću, izgradnju vodovodne mreže u Vukšiću, kao i sanaciju Karišnice. Treba svakako spomenuti 2. fazu izgradnje sustava za navodnjavanje Baštica, ukupne vrijednosti oko 17 milijuna kuna, čiji se završetak očekuje koncem godine. Pokrivena je površina od 160 hektara, a očekuje se 40-ak korisnika. Zajedno s Gradom Benkovcem ali i s još 12 općina i gradova, radimo na projektu stoljeća – 'Aglomeraciji Novigradsko i Karinsko more – Podvelebitski kanal', koja će u najvećoj mjeri biti financirana europskim sredstvima. Za ovdašnje žitelje svakako je od iznimne važnosti zdravstvena zaštita i socijalna skrb koja je na području Benkovca na kvalitetnoj razini, a veseli me i podatak da smo prošle godine isplatili i naknadu za 84 novorođenčadi na ovom području, rekao je između ostalog župan Božidar Longin.


Javna priznanja Grada Benkovca
Na svečanosti su dodijeljena i ovogodišnja javna priznanja Grada Benkovca. Nagradu za životno djelo dobio je klapski pjevač i kulturni djelatnik Vlatko Gulin. Godišnju nagradu za stvaralački rad u području sporta dobio je Rukometni klub Benkovac, a u području kulture umjetnički fotograf i pjesnik Branko Antunović iz Perušića Donjeg. Za doprinos u Domovinskom ratu nagrađen je ratni zapovjednik Stankovačke bojne 112. brigade, pukovnik u miru Radojko Baković i Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije.