Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Načelnik Ivica Klanac najavio demografski poticajne mjere

11.06.2019. 11:23


Općina Posedarje, koja se u zapisima spominje unatrag 800 godina, jučer je proslavila svoj dan, a ujedno i Blagdan Duhova.
Svečanost je započela polaganjem vijenaca na spomen obilježjima  Zeleni hrast i Jurjevac te Svetom misom na otočiću Sv. Duh, nakon čega  je uslijedila Svečana sjednica Općinskoga vijeća na kojoj su dodijeljena  javna priznanja ovogodišnjim laureatima za osobita postignuća i doprinos za razvitak i ugled Općine.
Nagradu za životno djelo dobio je Vinko Kajmak, umjetnik, inicijator  i idejni pokretač projekta Čelinka s križnim putem koje je iznimno  duhovno i umjetničko djelo te međunarodni projekt. Općinsku nagradu za postignuće u sportu, konkretno atletici, dobio je Lovre Kalac, a  posthumno Gordan Demo. On se bavio nogometom i rukometom, a  potom je postao trener Hrvatskog viteza Posedarje koji je pod njegovim  vođenje postigao i najveće uspjehe. U znak trajnog sjećanja njegovo  ime nosi mjesno nogometno igralište. Za postignuće na području humanitarnog rada nagradu Općine dobila je Udruga Posedarje moje, koja djeluje od 2004. godine. Okuplja sve generacije, potiče volonterstvo  te stvara društvo aktivnih građana koji unaprijeđuju kvalitetu društva  među ostalim i humanitarnim akcijama za potrebite. Nagradu Općine  za područje kulture dobila je Udruga za očuvanje kulturne i prirodne  baštine Čelinka  Posedaraje – Dramski ansambl, a posthumno je dodijeljena i Denisu Juričiću, učitelju glazbene nastave i razredne nastave u  područnoj školi te član klape Kontrada od njezina osnutka. Za postignuća u obrazovanju Općina je nagradila Milka Klanca, umirovljenom  profesoru tjelesne i zdravstvene kulture u područnoj školi Slivnica iza  kojeg je 44 godine rada bez dana bolovanja. Vodio je školsko sportsko  društvo koji su bili prvaci Hrvatske u rukometu, a u košarci su postizali  zavidne rezultate od županijske do državne lige. Posebno priznanje dodijeljeno je učenicima OŠ Braća Ribar Posedarje. Marija i Denisa Kalac,  Nikolina Lerga, Marin Kalac i Ante Knežević sa svojom mentoricom  Berta Perica postigli su uspjeh u natjecanju iz vjeronauka i time promovirali svoju školu ali i cijelu općinu.


Miodrag Demo počasni građanin
Nagrada počasni građanin Općine Posedarje dodijeljena je brigadiru  Miodragu Demi rođenom u Grguricama. Nagradu je primila njegova  supruga Marija koja ga je opravdala poslovnom obvezom u Skupštini  Grada Zagreba.
– Velika je čast i ponos stajati danas ovdje i primiti ovo priznanje.  Drago mi je što je ono došlo upravo iz zavičaja mog i vašeg Miodraga.  Drago mi je vidjeti da imate mladog načelnika jer vjerujem da će puno  napraviti za razvitak ove općine. Ova nagrada je dokaz kako mladi ljudi  cijene žrtvu svih sudionika Domovinskog rata, kazala je gđa. Demo, a u  ime svih laureata zahvalu za nagrade uputio je Boris Ante Magaš.
– Svima nama godi dobiti ovakvo priznanje. To je dokaz da je netko,  odnosno općina, zapazila rad i trud te da se on isplati pa i u ovim turbulentnim vremenima, kazao je Magaš.
Načelnik Općine Ivica Klanac osvrnuo se na proteklu godinu kao su  uprihodili 13,5 milijuna kuna, od čega je 12,8 milijuna bilo rashoda. No  godinu su završili s manjkom od 1,3 milijuna kuna zbog dugovanja od  ranije.
– Imali smo i dva milijuna izdataka za pokrivanje troškova za izugubljene sporove započete još 2009. s Vodotehnikom d.d. i HAC-om te  vlasnicima parcela u poslovno-industrijeskoj zoni Slivnica. To nas je  ograničilo u realizaciji planiranih projekata, iznio je Klanac no da nije  sve tako crno potkrijepio je izdacima za socijalnu skrb kroz koju  Općina daje jednokratne pomoći, rodiljne naknade od 3000 kuna, sufinancira prijevoz u DV Latica, a istaknuo je kako je u planu i demografska poticajna mjera po kojoj bi se povisili iznosi za svako slijedeće dijete. Spomenuo je i 54 stipendije od po 400 kuna iz domene školstva te  izdvajanja za sport u visini od oko 450 tisuća kuna. Iznio je i podatak o  financijskoj pomoći udrugama i KUD-u te izdatke za komunalnu infrastrukturu. Osvrnuo se i na problem s klizištem koje treba sanirati i  nedostatku novca u općinskoj blagajni za isto, no od Šime Vickovića,  zamjenika župana Božidara Longina, dobio je obećanje da će Županija  pomoći u financiranju općinskog udjela. Među realiziranim projektima  kao najvrijedniji istaknuo je led rasvjetu u iznosu od pola milijuna kuna postavljenu u Vinjercu te projektnu dokumentaciju za zamjenu dostrajalih rasvijetnih tijela na nekoliko lokacija u Posedarju vrijednih oko  300 tisuća kuna, a samo na nogometnom igralištu još dodatnih 280 tisuća kuna.


Pomoć za sanaciju klizišta
– Ove godine započeti su radovi na izgradnji pomoćnog nogometnog  igrališta u Posedarju vrijednog 710 tisuća kuna, a na glavnom smo zamijenili travu što je koštalo 220 tisuća kuna. Napravljen je i projekt  uređenja parka u Posedarju koji obuhvaća obnovu staza, dječjih igrala,  zamjenu klupa te uređenje hortikulture što sve vrijedi oko 450 tisuća  kuna. U tijeku su radovi na izgradnji nogostupa na dionici Jurjevac – Sv.  Duh u dužini od 1150 metara vrijedni 1,8 milijuna kuna, a financiraju  ih Hrvatske ceste, kazao je Klanac te se ponovno osvrnuo na sanaciju  klizišta koja vrijedi ukupno 13,5 milijuna kuna napominjući kako se  nada pomoći iz Županije u financiranju. Vicković podsjetio je i na niz  drugih projekata koje je sufinancirala Županija na području ove  općine, a među ostalim spomenuo je Sustav navodanjavanja Donja  Baštica vrijedan osam milijuna kuna koji je prijavljen za EU sredstva.
– Županija, upravljajući i koordinirajući razvoj na svom području  prati i razvoj svih jedinica lokalne samouprave. Pokuašvamo pomoći u  okviru nadležnosti i financijskih mogućnosti svaki kvalitetan projekt lokalne samouprave i tako ćemo nastaviti činiti i nadalje, obećao je Vicković.