Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

OTPAD “DIGNUO PRAŠINU” Grit iz Zatona Obrovačkog stiže u Diklo

11.06.2019. 11:29
OTPAD “DIGNUO PRAŠINU” Grit iz  Zatona  Obrovačkog  stiže u Diklo


Tvrtka Grit Inter d.o.o., koja se bavi preradom,  pakiranjem i reciklažom, te distribucijom istog, tvrdi da grit koji se trenutno nalazi na lokaciji u Zatonu Obrovačkom nije opasan. Stoji to u  njihovom odgovoru Udruzi Eko Zadar, koji nam je i proslijeđen. U svom  odgovoru čak naglašavaju da ga se više kao takvog ne klasificira, a kao  dokaz su priložili urađenu analizu tog grita koju je radila tvrtka Hidrolab,  a iz koje se, kako tvrde, može vidjeti da grit nije opasan otpad te da ne sadrži nikakva otrovna svojstva.


Analiza
– Po tablicama iz analiza, grit zadovoljava sve kriterije da se klasificira  čak i kao inertan otpad. Isto tako, grit ne može biti nošen burom jer on  nema strukturu kao pijesak, puno je teži te ga vjetar ne može raznositi. I  to je obuhvaćeno u studiji koju smo dali izraditi, stoji u odgovoru Grita.
Osim spomenute analize grita koja potvrđuje sve što je tvrtka tvrdila,  sklopljen je i ugovor s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo županije  Splitsko-dalmatinske županije o postavljanju postaje za mjerenje kvalitete zraka kako bi se potvrdilo da onečišćenja nema, navode iz Grita.
– Ista ta postaja je postavljena te će nastaviti mjeriti kvalitetu zraka cijelo vrijeme. O tome smo obavijestili Općinu Jasenice i dobili dopuštenje. Zbog svega što se dogodilo, primorani smo maknuti vreće grita  s lokacije, što ćemo i napraviti, odgovorili su iz tvrtke Grit dodajući kako  su Ugovor o pružanju usluga zbrinjavanja neopasnog otpada sklopili s  Odlagalištem Sirovina d.o.o. Otpadni grit se, prema najnovijim informacijama, 17. svibnja 2019., od strane tvrtke Odlagalište Sirovina d.o.o. iz  Zadra, započeo prenositi iz Zatona Obrovačkog i odlagati na odlagalište  Diklo u Zadru.


Bez odgovora
Kako bismo potvrdili navedene informacije o klasifikaciji grita kao neopasnog, poslali smo upit tvrtki Inter Grit d.o.o. u kojem smo ih upitali  jesu li uzorak i analitičko izvješće od strane tvrtke Hidrolab d.o.o. reprezentativni za cijelu količinu nezakonito odloženog otpada (navodno je  izuzet tek jedan uzorak iz jedne jumbo vreće s lokacije gdje je nezakonito  odloženo između 1000 i 1200 jumbo vreća). Upitali smo ih jesu li voljni  dati na uvid očevidnik o nastanku i tijeku otpada (obrazac ONTO) kojim  bi se potvrdila neopasnost otpada ko i otpadnih ostataka opasnih boja i  lakova u otpadnom gritu iz brodogradnje. Taođer, kako prema ugovoru  između tvrtke INTER GRIT d.o.o. i ODLAGALIŠTE SIROVINA d.o.o. nezakonito odložen otpad s lokacije u Zatonu Obrovačkom treba biti odvezen i odložen u roku od 90 dana od početka odvoza (do 31.08.2019.), zanimalo nas je koje su posljedice neizvršenja ugovora po obje strane? Do  trenutka pisanja ovog članka nismo dobili niti jedan odgovor.
Upit o analitičkom izvješću, odnosno jesu li njihov uzorak i analitičko  izvješće reprezentativni za cijelu količinu nezakonito odloženog otpada,  poslali smo i tvrtki Hidrolab koja je izradila analizu grita iz Zatona Obrovačkog, međutim niti od njih još uvijek nismo dobili odgovor.




Posjednik otpada ispunio je sve stroge uvjete
Od Čistoće smo zatražili da nam potvrde informaciju da je otpadni  grit iz Zatona Obrovačkog odložen na odlagalište Diklo, a predan od strane tvrtke Odlagalište Sirovina d.o.o. te je li otpad odložen na odlagalište  za opasan ili za neopasan otpad. Također, upitali smo ih jesu li zatražili  uvid u očevidnik o nastanku otpada te jesu li spremni preuzeti rizik trajnog zbrinjavanja otpadnog grita?
U odgovoru stoji kako s tvrtkom Odlagalište Sirovina d.o.o. Čistoća  d.o.o. ima zaključen Ugovor o pružanju usluga sakupljanja i prijevoza otpadne PET, Al/Fe i staklene ambalaže. Dalje navode kako Pravilnik o  načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za  odlagališta otpada (Urednički pročišćeni tekst, „Narodne novine“, broj  114/15 i 103/18) u članku 10. stavak 1. definira kako se osnovna kategorizacija otpada ne izrađuje za otpad istog posjednika: ako njegova ukupna odložena količina u jednoj godini ne prelazi 15 tona i ako posjednik  prije početka dostave otpada pismeno potvrdi da navedena količina u  dozvoljenom razdoblju neće biti prekoračena, te da otpad nije onečišćen  opasnim tvarima. Čistoća u svom odgovoru navodi i kako stavak 2. istog  članka propisuje kako posjednik otpada iz stavka 1. ovoga članka, koji  šalje otpad na odlaganje, mora uz propisani prateći list, priložiti i izjavu  iz koje je vidljivo da otpad nije onečišćen opasnim tvarima i da nema  opasnih svojstava.
– Posjednik otpada, u konkretnom slučaju, ispunio je sve stroge uvjete  iz naprijed citiranog Pravilnika, zaključak je Čistoće d.o.o.


HBOR: Ako se otpad ne odveze u  roku, THC d.o.o će ga zbrinuti o svom  trošku te zatražiti nadoknadu štete
Iz tvornice THC d.o.o., koja je u suvlasništvu HBOR-a, 17. svibnja započeo je  transport i odlaganje grita na odlagalište Diklo u Zadru. Zanimalo nas je, je li HBOR  upoznat s devastacijom osnovnih sredstava tvrtke THC d.o.o. od strane tvrtke INTER  GRIT d.o.o., hale, skladišta, radionica, električnih instalacija i prodajom istog kao  sekundarne sirovine čime se znatno smanjila vrijednost inventara THC d.o.o. te hoće  li HBOR zatražiti financijsko obeštećenje s obzirom na navedeno kao i zbog nezakonitog odlaganja otpada u krugu tvornice?
– HBOR je suvlasnik društva THC d.o.o., s 38,45% udjela u temeljnom kapitalu.  Pravna i interesna veza između HBOR-a i društva GRIT INTER d.o.o. ne postoji.  Prema informacijama koje HBOR ima, INTER GRIT d.o.o. je odložio otpad u dvorište  THC d.o.o., dok je u odnosu na otuđenje osnovnih sredstava direktor društva THC  d.o.o. u više navrata prijavljivao otuđenja nadležnoj policijskoj postaji, no nije utvrđen počinitelj. Ako se utvrde počinitelji na temelju prijava koje je THC d.o.o., u nekoliko navrata podnio nadležnoj policijskoj postaji, HBOR će zatražiti da direktor  THC d.o.o. protiv počinitelja podnese zahtjev za naknadu štete, stoji u odgovoru  Martine Cartan, predstojnice ureda Uprave HBOR-a.
Na upit o krajnjem roku za odvoz i zbrinjavanje predmetnog otpada iz kruga tvornice te o posljedicama neizvršenja ugovora po obje strane, Cartan je odgovorila kako  HBOR očekuje da se ugovor u potpunosti izvrši i sav otpad odveze.
-Prema informaciji koju smo dobili od direktora društva, ako se otpad ne odveze u  ugovorenom roku, THC d.o.o će ga zbrinuti o svom trošku, te zatražiti nadoknadu  štete od društva GRIT INTER d.o.o. Što se tiče klasifikacije grita kao otpada, prema  informacijama kojima HBOR raspolaže, Analitičko izvješće Laboratorija za ekološka  ispitivanja, Hidrolab iz Rijeke, pokazala su da se ne radi o opasnom otpadu, odgovorila je Cartan dodajući kako HBOR u ovom trenutku ne razmatra ulaženje u suvlasništvo postrojenja.