Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Oživljavanje Vrane sportom i rekreacijom

11.06.2019. 11:06
Oživljavanje  Vrane sportom i  rekreacijom


Svi zaljubljenici u sport, rekreaciju i prirodu uskoro će doći  na svoje jer se sljedeći vikend organizira sportski vikend triatlona "Vransko jezero 2019.", na koji je najavljen dolazak 300 natjecatelja. Triatlon  vikend održat će se u subotu i nedjelju, 15. i 16. lipnja na prostoru oko  Vranskog jezera.


Izazov za  organizatore
 – Ovo je novo natjecanje koje organiziramo prvi put i bit će organizirano za razne uzraste od kadeta do seniora te će moći sudjelovati i sportaši, ali i rekreativci. Trajat će dva dana – subotu i nedjelju. U subotu utrke počinju najmlađi – startom utrke mini akvatlon kup Hrvatske u 12 sati, nakon čega kreće državno prvenstvo u Akvatlonu od 12.40 sati za kadete, a od 13.10 kreće start Državnog prvenstva za juniore i seniore, najavio je Ivan Gobin, predsjednik Zadarskog triatlon kluba, ujedno i glavni  orgnizator triatlona Vransko jezero. Uz njega su na konferenciji za novinare bili Danijela Vulin, direktorica TZ Pakoštane, Danijel Katačin, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero te Brane Strpić iz autokampa Crkvine.
Triatlon se nastavlja i u nedjelju kada start utrke počinje u 9.30 sati.  Sve utrke odvijaju se na području Vranskog jezera, u disciplini sprint  triatlon utrka se odvija od kampa Crkvine, bicikl će se voziti do Vrane,  Maškovića hana i natrag uz trčanje po cesti.
Dodali su kako je ideja bila organizirati natjecanje u dva dana kako bi  privukli obitelji s djecom da posjete područje Pakoštana i Vrane te da na  tom području provedu zabavan i sportski vikend.
 – Zadnjih nekoliko godina smo jako aktivni u organizaciji brojnih različitih događanja, a posebno u sferi sportskih događaja i natjecanja pa  smo tako pokrenuli Pakoštane aktiv kao i ovo natjecanje jer nam je želja  pozicionirati ovu destinaciju kao prostor aktivnog turizma s obzirom na  predispozicije koje imamo. Naime, imamo more, jezero, imamo i planinarsku stazu što je idealno za razvoj ovog vida turizma, rekla je Danijela  Vulin iz TZ Pakoštane. Dodala je kako je ova utrka izazov za sve organizatore jer je triatlon kraljica sporta koja zahtijeva znatno veću organizaciju.


Cesta će se zatvoriti na 4 sata
– Zbog utrke ćemo u nedjelju 17. lipnja zatvoriti cestu na četiri sata, što  je izuzetno zahtjevno jer je to jedini put prema moru, ali smatramo da su  benefiti veći, rekla nam je Vulin dodavši kako vjeruje da će se zahvaljujući ovoj utrci pozicionirati na karti ljubitelja ovog sporta.
Danijel Katičin ravnatelj ustanove PP Vransko jezero rekao je kako uvijek nastoje zaštititi prirodu te educirati o njoj, ali i privući posjetiljelje.
 – Ovakva utrka prilika je da se poveća naša vidljivost, posebno kod turista koji se bave ovakvom vrstom sporta i nadamo se da će ovakva prvenstva pridonijeti daljnjem razvoju turizma na ovim područjima gdje je  turizma takoreći još u povojima, rekao je Katičin. Istaknuo je kako je svima cilj da posjetitelji otkriju unutrašnjoj, a ne samo obalu.
 – Zbog toga smo i izgradili infrastrukturu kako bismo privukli te goste.  Jedan od načina da razvijemo sebe kao domaćine je da ljude s obalne crte što više potaknemo da idu u unutrašnjojst i u tom smislu Vransko jezero ima ogroman potencijal, zaključio je Katičin.




U Biogradu prezentacijski centar
Park prirode Vransko jezero ove je godine prijavio projekt kroz koji ćemo u Biogradu na Moru rekonstruirati staru školu i urediti prezentacijski centar za šest parkova –  nacionalne parkove Paklenicu, Kornate i Krku te parkove prirode Telašćica, Velebit  i Vransko jezero. Novac za projekt je odobren i uskoro ćemo raspisati natječaj za izvođača grubih radova, najavio je Katičin.