Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

SEDAM GODINA RADA “Kineska knjiga čuda” putuje otocima, obalom i zaobaljem

11.06.2019. 11:47
SEDAM GODINA RADA “Kineska knjiga  čuda” putuje  otocima, obalom i  zaobaljem


Prije gotovo godinu dana Dragon teatar najavio nam  je premijeru predstave za djecu 'Kineska knjiga čuda' Normana Hinsdalea Pitmana, u režiji Maje Šimić, koja se odigrala na otoku Istu, 10.  kolovoza 2018. godine.
'Kineska knjiga čuda' iz pera američkog pisca Normana Hinsdalea  Pitmana, nastaje daleke 1919. U 'Knjizi čuda' autor duhovito i plitko  pripovijeda najomiljenije bajke i priče iz kineske davnine.
Redateljica i dramaturginja Maja Šimić, odabrala je tri od petnaest  priča i stvorila predstavu po prvi put na hrvatskim daskama, a moguće  je, budući da nema tragova, po prvi put uopće.
U svojoj sedmoj godini profesionalnog rada Dragon teatar se potpuno okrenuo  lutkama i to uz pomoć dvaju mladih talentiranih umjetnica  iz Osijeka: Tončice Knez i Lorne Kalazić. Obe studentice Diplomskog  studija  oblikovanja i tehnologije lutke Umjetničke akademije u Osijeku,  koje su sudjelovale su na brojnim stručnim  radionicama, te se okušale  pod mentorstvom u brojnim  kostimografskim, scenografskim  i lutkarskim projektima.


Škole u Zadru i Salima
Nakon uspješne ljetne turneje, predstava je odigrana i na KaAdventu  u Zadru, a početkom školske godine u cijeli projekt su se uključili  polaznici kazališnih škola za djecu u Zadru i na Salima na Dugom otoku.  Djeca su odabrala po dvije priče iz zbirke i marljivo se bacili na rad na  predstavi.
Premijera predstave  "Zlatna buba i Duh lisice" polaznika kazališne  škole Dragon teatra za djecu u Zadru održana je 03. lipnja 2019. godine  u HNK Zadar.
Petnaest polaznika dočaralo je mudrost i uzbudljivost dalekog Istoka  koje su pratile tradicionalne note drevne Kine, sjajni kostimi kostimografkinje Marijete Hirc izrađeni vještom rukom Slavice Vulić i autentična šminka Josipe Vučković. Oblikovanje i izradu lutaka potpisale su  Lorna Kalazić i Tončica Knez. Predstavu je podržao Grad Zadar, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Mjesni odbora Jazine II.
U predstavi su igrali: Lucia Škibola, Simona Perić,Lora Kujundžić,  Maro Kujundžić, Noa Simičić, Valentin Simičić, Mia Simičić, Ecija Tudorović, Jakov Saratlija, Moorea Lapčić, Kiara Pavić, Nia Antonini, Ema  Vučković, Marina Juršić i Matija Jaša.
Marijeta Hirc Magistra modnog dizajna i samostalni modna dizajnerica, s bogatim kostimografskim iskustvom na filmu i u kazalištu: za seriju "Grička vještica" Zagreb,  na filmu 'Istra Bitter', Goltzius and Pelican  Company, na predstavi "Životinjski proces", "Mala sirena“ i "Natanova  pjesma". Potpisuje dizajn i konstrukciju modnih haljina za modnu  kuću "Nebo", scenografiju i kostimografiju za Gibonniev video spot  "Nisi više moja bol",  te za predstave "Žena u pijesku" i  "Poljubac žene  pauka".


Brbljava riba i Princeza Guanyin
Iskusna je predavačica vješta u podučavanju i vođenju radionica i  predavanja. Surađuje s udrugom Suncokret-Oljin (odgoj za ljubav i nenasilje), vodi kreativne radionice i podučava u osnovnim i srednjim  školama: umjetničke tehnike na Učilištu za likovno obrazovanje, kreativnost i dizajn – Studio Tanay, i osnovne tehnike umjetničkog izražavanja, modnog dizajna, crtanja ljudske anatomije, kostimografije i povijesti kostima.
 Sudjeluje u rekonstrukciji povijesnih kostima pri Muzeju starih i novih majstora, Varaždin,  te u rekonstrukciji kostima na temu Shakespearea u svrhu postavljanja izložbe. Dizajnerica je  odjeće u Studio Gloss u  Zadru i izrađuje odjeću za tjedan mode Wella fashion week.
Gosti predstave bili su polaznici Kazališne škole Dragon teatra za djecu u Salima s predstavom "Brbljava riba i Princeza Guanyin" koji su u  subotu premijerno izveli igranje svojih dviju mini predstava pod pokroviteljstvom općine Sali i sponzorstvom Parka prirode Telešćica.
Brbljava riba govori o imućnom umirovljenom činovniku koji je u  svojoj bahatosti poželio postati riba. Nakon što mu se želja ostvari padne kao svaka izgladnjela riba pred crvom na udici, moli ribara i svog  kuhara da mu poštede riblji život. Gospodin Li se vriskom budi iz te  noćne more, zahvalan što je ipak sve to bio samo san, konačno zahvalan na životu kojeg živi.




U petak u Obrovcu
Princeza Guanyin priča je o kraljevoj miljenici koja umjesto vladanja  kraljevstvom i udaje odabire učenje i život posvećene redovnice. Nakon  bijega u strogi samostan u kojem se redovnice prema Guanyin ponašaju okrutno i ponižavajuće, Kralj naređuje da se buntovna princeza  dovede silom, natrag u dvorac. Pruživši joj posljednju šansu koju Guanyin odlučno odbija, kralj svoju kćer osuđuje na smrt. Nakon pogubljenja Guanyin odlazi u mučilište, zemlju smrti kojom vlada kralj Yama otprema princezu u nebesa gdje dobiva dar besmrtnosti kao dobru  i samilosnu božicu milosti koja se poradi dobrote i istine odrekla zemaljske moći i slave.
U predstavi je glumilo dvadeset i troje djece iz Sali, Zaglava i Žmana:   Tonka Kršulja, Bella  Petešić, Mikula Finka, Šanto Ante Raljević ,Toni Popović, David  Kršulja, Rudi Frka, Marijela Orlić, Dita Maria Gašpar, Ivona Petešić Frka, Hana Milić, Tea Raljević, Dane Dominis, Karlo Lucić,  Mate Šešelja, Franica Ležajić, Enola Petešić, Teodora Milić, Benjamin  Gašpar, Zara Pašeta, Tia Mihić, Dina Špralja, Mareta Novosel.
Polaznici kazališne škole iz Zadra su također gostovali u Salima, a kazališnu sezonu polaznici zatvaraju zajedničkim nastupom u petak  15.lipnja 2019. u Obrovcu.


Norman Hinsdale Pitman
Norman Hinsdale Pitman (1876. – 1925.), autor nekoliko romana i  zbirki pripovijedaka. Veći dio svog životnog i radnog vijeka proveo je u  Kini, a svojoj drugoj domovini odužio se ljupkim književnim obradama  klasičnih kineskih priča i bajki. Kineska knjiga čuda prvi je put izdana  1919. godine s ilustracijama kineskog umjetnika Li Chu Tanga.
 
— Slika
Izvedba 'Kineske knjige čuda' u HNK Zadar
Vedran SITNICA
 
— Slika
Sali su gostovale u Zadru i Zadar u Salima, a sad zajedno idu u  Obrovac
 
— Slika