Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

MANIFESTACIJE Jedno je sigurno – održat će se Saljske užance!

11.06.2020. 14:34


Neobičan, jedinstven zvuk rogova razgalit će se i ovoga ljeta zadarskim kaletama kako bi najavili 61. po redu Saljske užance koje se uvijek održavaju vikend uoči Vele Gospe. Srećom, Saljani od svoje duge tradicije ne odustaju tako lako pa će se i ovogodišnje Užance održati 7. 8. i 9. kolovoza u organizaciji Turističke zajednice Općine Sali i Tovareće mužike, a najveći teret koordinacije cijele priče preuzela su na sebe dvojica mladih Saljana i članova Tovareće mužike – Paško Bonja i Karlo Finka.
– Za sada kako stvari stoje, organizacija Užanci teče bez problema i one će se održati u planiranom terminu iako, možda malo skromnije nego prethodnih godina. Ali, zbog pandemije koronavirusa nekoliko tradicionalnih manifestacija morali smo odgoditi za jesen i nadamo se da drugog vala pandemije neće biti, rekla je Lucija Grbin iz TZ-a Općine Sali.


Odgođeno za rujan i listopad
Naime, tradicionalna utrka – Dugi otok Trail koja je trebala biti održana 19. ožujka zbog pandemije je odgođena za 10. listopada kao i poznata jedrličarska regata – Gladuša. Regata je trebala biti održana u travnju, ali je također, odgođena za kraj listopada i to najvjerojatnije za 31. listopada, a organizira ju kao i obično, JK Guc iz Sali i Saljka Lucija Šišeta.
– Jednu od naših poznatih i tradicionalnih manifestacija za koju je uvijek jako veliki interes i to naših susjeda Slovenaca, a održava se krajem svibnja – Dani ljekovitog bilja, morali smo, također, odgoditi za rujan. Jako nam je žao zbog toga jer nam to na neki način obično, označava i početak većeg »šušura« i prave turističke sezone. Susjedi Slovenci doista uvijek dolaze u zavidnom broju. Ta manifestacija traje tjedan dana. Održavaju se razne radionice o ljekovitom bilju i o tome kako primjerice, izraditi razne kremice i slično, bude i edukativnih predavanja, a u sklopu te manifestacije odražava se i Sajam otočnih proizvoda te Klapska večer. Slovenci obožavaju ovu manifestaciju i dolaze u Sali baš zbog toga, otkrila je Lucija Grbin.


U srpnju i kolovozu uvijek »šušur« oko knjižnice
No, osim ovih široj javnosti poznatih saljskih manifestacija, cijeloga ljeta na otoku je vrlo živo, osobito tijekom srpnja i kolovoza ne samo zahvaljujući ljudima iz saljske Turističke zajednice, već i knjižnice u Salima koju godinama uspješno vodi jedan od najpoznatijih Saljana Ante Mihić koji i inače, slovi kao »spiritus movens« cijelog mjesta.
– Tijekom ta dva mjeseca u knjižnici, oko knjižnice stalno se nešto događa pa i kad se ništa ne događa jer je uvijek živo i veselo i puno je mladih i djece. Gotovo da nema večeri da nije nešto organizirano, od pečenja palačinki i pravljenja sitnih kolača, pa do kazališih predstava, večeri poezije… Dolazili su nam tako u goste Histrioni, Nera Gojanović mezzosopranistica, teatar Dragon, bilo je tu koncerata ozbiljne glazbe, orguljaških i klavirskih koncerata, ribarskih večerica, gastro manifestacija, kazališnih predstava za djecu… Doista je teško sve nabrojiti i svega se prisjetiti kroz posljednjih par godina. I ovoga ljeta će se sigurno održati neki koncerti i slične večeri, ali skromnije nego prethodnih godina zbog naših skromnijih financijskih sredstava – rekla je Lucija Grbin iz saljske Turističke zajednice dodajući kako će uskoro biti i službeno objavljen program saljskih manifestacija ovoga ljeta.