Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Propala Karamarkova koalicija za IX. jedinicu

11.06.2020. 14:58


Iako je trebao biti nositelj liste za IX. izbornu jedinicu, Tomislav Karamarko ne samo da neće biti prvi na listi svoje koalicije, već se potpuno povlači iz izborne utrke. Ovu vijest potvrdio nam je njegov kolega iz NHR-a, Krešimir Kartelo, sa čijom je strankom Karamarko trebao izići na izbore za Sabor:
– Gospodin Karamarko je u vrlo specifičnoj situciji, duboka država provodi se svaki put kad najavi svoj politički angažman. To se dogodilo i ovoga puta i ja u potpunosti razumijem njegove odluke i njegovu situaciju jer ne možete ni zamisliti sa kakvim se terorom susreću on i njegova obitelj svaki put kada želi promijeniti neke stvari u ovoj državi – kaže Kartelo.
Pojam »duboka država« mnogima je nepoznanica, no on podrazumijeva veliku skupinu stalnih profesionalnih djelatnika u državnim ustanovama i tvrtkama, medijima i općenito institucijama koje su pod državnom upravom. Ovaj pojam iz političkih znanosti praktički znači da je stranci koja je osvojila vlast izuzetno važno imati pod kontrolom stotine tisuća službenika, prije svega direktora državnih tvrtki i ustanova,kako im ovi ne bi pružali otpor prilikom preuzimanja vlasti i daljnjim vođenjem države.


Plenković ga neće na listu
Za Karamarka se uvijek navodi kako, unatoč povlačenju sa mjesta predsjednika HDZ-a, u mnogim državnim strukturama ima svoje ljude te mu u konačnici i nije problem ponovno ući u izbornu utrku te sastaviti kvalitetnu listu čak i za izbornu jedinicu poput IX. u kojoj desetljećima vlada njegova stranka.
Naime, poznato je da je Karamarko još uvijek član HDZ-a iako nije aktivan niti ga se u javnosti može čuti nakon povlačenja sa čelne dužnosti u stranci. Čak je bilo i spekulacija oko toga hoće li ga Plenković staviti na sranačku listu čime bi mu onemogućio izlazak sa samostalnom koalicijom.
No, već pri prvim slaganjima HDZ-ovih lista bilo je jasno da za Karamarka ovdje nema mjesta i da mu sljedi sudbina svih stranačkih otpadnika. Naime, koalicija sa Neovisnima za Hrvatsku bio mu je zadnji pokušaj izlaska na ove izbore, no čini se kako je i sam svjestan toga da bi mu istraga u tvrtci njegove supruge te privođenja njemu nekad bliskih ljudi oduzela znatan dio glasova.


Propali pokušaji povratka
Istodobno, u HDZ-u se nisu pribojavali njegove koalicije, pa čak ni ove za Zadarsku županiju u kojoj još uvijek ima svojih simpatizera, smatrajući kako Karamarkova lista ne bi polučila nikakvih rezultata:
– U prošlosti je već bilo pokušaja povratka nekih bivših političara, ali to je zanemarivo. Ovaj Karamarkov pokušaj stoga neće biti povoljan za njega s obzirom da je teško nakon nekoliko godina doći i ponuditi nešto novo. Jer, što je to novo što već nije viđeno?
Ta koalicija po meni neće polučiti nikakve rezultate i kao takva neće predstavljati apsolutno nikakvu opasnost za našu stranku koja je toliko jaka da će dobiti još jedan mandat, što i zaslužujemo s obzirom na rezultate postignute u protekle četiri godine – kazao nam glavni tajnik županijskog HDZ-a, Ante Babić.