Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

UOČI GLAVNOG ODBORA Sabljar Dračevac na drugom, Glasovac na šestom mjestu

11.06.2020. 15:02


U utorak navečer iz SDP-a je stigla informacija o stranačkoj listi za IX. jedinicu koju bi Središnjica prezentirala na sjednici Glavnog odbora ove subote. Kako to obično biva, imena i njihove pozicije na listi »procure« znatno prije objave liste, pa se tako može čuti kako je čelnica Županijskog odbora Renata Sabljar Dračevac na visokom drugom mjestu, a bivša saborska zastupnica Sabina Glasovac na šestom.
Uzmemo li u obzir činjenicu da su socijaldemokrati na prošlim parlamentarnim izborima u IX. jedinici dobili četiri madata, Sabljar Dračevac drugo bi mjesto itekako zajamčilo ulazak u Sabor. S druge strane, ukoliko Glasovac do subote zaista ostane na šestom mjestu, teško je vjerovati kako bi sa ovakve pozicije prošla u parlament.


Još se ne zna
Predsjednica Županijskog odbora ipak kaže kako su ovo još samo spekulacije te će se mjesta na listama u konačnici znati tek u subotu:
– Do samog izglasavanja liste uopće ne možemo pričati o pozicijama na listi koja će biti objavljena 13. lipnja. Sada smo u aktivnostima vezanim za mobilizaciju terena i kontakata sa našim članovima i simpatizerima te smo u potpunosti okrenuti tome. Upravo smo se vratili sa sajma u Benkovcu gdje smo se prvi put nakon tri mjeseca družili sa našim članovima benkovačke organizacije, s obzirom da je zbog pandemije korona virusa sajam dosad bio odgađan. Bilo nas je iz Zadra i Biograda, družili smo se sa građanima, ali i kupili ponešto zdrave domaće hrane – kaže Sabljar Dračevac.
S obzirom da ima zavidnu liječničku karijeru, pitali smo je je li već donijela kakve odluke o zastupničkoj dužnosti u slučaju osvajanja mandata:
– Rano je o tome govoriti sve dok lista ne bude formirana, jer ne zaboravite da imamo i preferencijalne glasove te da pozicija na listi više ne znači sigurnost. Stoga se tek nakon izbora može pričati o tome tko će iz naše stranke biti predstavnik u parlamentu iz IX., ali i ostalih izbornih jedinica – mišljenja je Sabljar Dračevac.


Jasna poruka
Ukoliko informacija o njenoj poziciji na drugom i Sabine Glasovac na šestom do subote ostane ista, bio bi to i jasna poruka šefa stranke Davora Bernardića. Naime, iako prijedloge lista po izbornim jedinicima daju županijski odbori, Bernardićeva je zadnja te bez njegova »blagoslova« niti jedno ime ne može na listu.
U subotu ćemo stoga vidjeti koje su pozicije dobili SDP-ovi članovi Zadarske županije, prije svega Sabina Glasovac kojoj bi šesto mjesto na isti ipak bila degradacija, pa i svojevrsna poruka o tome koliko stranka računa na nju.