Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bit fotografije je u gledanju, bit sreće u druženju

11.06.2021. 12:00


Prokultura, kuća kulture i jezika iz Splita, u suradnji s Udrugom za Down sindrom Zadarske županije organizirala je edukativnu fotošetnju centrom Zadra za djecu s Down sindromom. U šetnju s fotoaparatom osobe s Down sindromom vodio je naš cijenjeni fotograf Ivo Pervan.


Izniman talent i ljubav prema fotografiji
Kako saznajemo od Nansi Ivanišević, ova hvalevrijedna aktivnost pokrenula se u Splitu zahvaljujući djevojci koja je u Udruzi za Down sindrom i koja je jako talentirana za fotografiju.
– Gospodin Pervan se vrlo rado odazvao. Riječ je, dakle, o suradnji umjetnika i onih koji su posebni. U Splitu smo već imali tri fotošetnje. I u Zadru su pokazali izniman talent i ljubav prema fotografiji. Ovo je jako lijep način za osvijestiti kako trebamo jedni druge, istaknula je Ivanišević kojoj je bilo jako lijepo u Zadru, kao i uvijek.
– Oduševljeni su, jako sretni i zadovoljni. Nas, roditelje, uvijek zanima jesu li shvatili bit. Pažljivo su slušali i pratili, a pregledavajući fotografije, vidjeli smo da su zaista jako lijepe, rekla je Suzana Periša, predsjednica Udruge Down sindrom Zadar.
Glavne komponente edukativne fotošetnje bile su druženje, poticanje kreativnosti i zdravog natjecanja.
– Kasnije su komentirali čija je ljepša. Baš im je godilo druženje, posebno nakon česte zatvorenosti uslijed epidemiološke situcije, istaknula je Periša.
Stvara se lijepa priča koja će se podignuti, kako je otkrila Periša, na višu razinu.
– Najprije ćemo organizirati izložbu njihovih radova u Zadru. Budući da fotograf Pervan vodi radionice diljem Hrvatske, na kraju će biti krovna izložba u Splitu, najavila je Periša koja je itekako zadovoljna suradnjom s Prokulturom.


«Svi smo kao djeca«
Vrijednost druženja naglasio je i Pervan, poznati fotograf dobrog srca.
– Drago im je što su se družili. Druženje ih ponese, oslobađa, rekao je Pervan dodavši kako im valja pristupiti na potpuno drukčiji način i uzeti u obzir i njihovu dob.
Kako nastavlja, ideja je pun pogodak, a njegova je zadaća usmjeriti ih.
– Fotografija se, prema mom mišljenju, temelji na egu i taštini. Tako su i oni zadovoljni kada naprave nešto lijepo. Htio sam toj djeci usaditi osnove. Bit je u gledanju, sve je oko nas, treba se osposobiti da se sve to zaista vidi, tumačio je Pervan i nastavio da su zaista napravili fantastične fotografije koje će se objediniti u izložbu.
Nakon Zadra, Pervan i Nansi Ivanišević odlaze u Vinkovce gdje postavljaju izložbu »Anđeli« koja je bila i u Zadru i izazvala mahom pozitivnu recepciju.
Na tragu te izložbe nadovezuje se niz aktivnosti, kako je kazala Sandra Babac, vanjska suradnica Prokulture za zadarsko područje koja se jako veselila ovom susretu.
– Bilo je divno, prekrasno druženje s djecom i njihovim roditeljima, očito smo gladni takvih događaja. Svi smo postali djeca, sretno smo plesali po Pozdravu Suncu. Ovo mi je dodatni poticaj za nastavak uspješne suradnje s Prokulturom, rekla je Babac uz napomenu kako su komentirali da je Zadar baš pravi grad.
Naime, grad gradom čini upravo mogućnost svake osobe da se ostvaruje i bude sretna i zadovoljna.