Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

»Zvuk metala« u nedjelju otvara filmsku ljetnu pozornicu u Zadru

11.06.2021. 08:30


Centar nezavisne kulture održao je konferenciju za medije na kojoj je najavljen program Kino Zone, koji ove godine započinje najranije dosad. Projekcije filmova započinju već ovu nedjelju, 13. lipnja na Poljani Branka Stojakovića, u dvorištu između Kazališta lutaka Zadar i crkve sv. Dominika, a Andrej Fric, voditelj Kino Zone i producent Ivica Perinović za naredna tri mjeseca obećavaju zanimljive naslove i goste.


Zadranima filmski festivali i premijere
– Već u nedjelju otvaramo ljetnu pozornicu Kino Zone s filmom »Zvuk metala«, to je ujedno i dalmatinska premjera jer se film mogao pogledati još jedino u zagrebačkom Kinu Kinoteka. Ovo nije jedini film koji tematizira glazbu i život glazbenika, na programu su još turski film »When I’m done dying«, hrvatska premijera filma »David Byrne’s American Utopia« te srpski film »Živ čovek« koji je ujedno i dio programa Motovun film festivala, najavio je Fric samo dio onog što će zadarska publika moći pogledati, a osim toga najavio je i suradnju s filmskim festivalima.
– Ove godine imamo tri bliske suradnje, prvo s Animafestom potom s Motovun film festivalom i Festivalom mediteranskog filma Split, odakle ćemo preuzeti tri filma. Animafest je trenutno u tijeku pa će izbor filmova doći naknadno, a Motovun film festival je na programu krajem srpnja kada ćemo paralelno s njima pustiti neke filmove, prošle smo godine ostvarili dobru suradnju pa se to nastavlja i ove godine, rekao je Fric te najavio kako projekcije započinju od 21:15, a ove godine Kino Zona ima i neke novosti.


Poduplan program Kino Zone
Ono po čemu je ova godina posebna jest da će svakom dugometražnom filmu prethoditi kratkometražni film tako da će ukupno biti prikazano 50 filmova. Producent Kino Zone najavio je neke filmove i gostovanja koja planiraju već jako skoro.
– Poduplali smo program s tim kratkim filmovima, ovo je jedinstvena prilika za pogledati kratke filmove koji inače samo prolaze festivalsku formu. Osim toga, u planu su nam i gostovanja naših redatelja i glumaca, a već prvo gostovanje najvljeno je za 20. lipnja kad u Zadar, povodom premijere filma Tereza37, stižu redatelj Danilo Šerbedžija i glavna glumica odnosno scenaristica Lana Barić. Također, 1. srpnja u planu nam je prikazati film »Zora« Dalibora Matanića kada ćemo ugostiti zadarsku glumicu Tihanu Lazović, kazao je Perinović.
– Širimo ljetni program i brojem naslova, ali i gostovanjima, trudili smo se pružiti raznolik program pa će tu biti filmova raznih nacionalnosti, a sredinom kolovoza u planu je i obljetnička projekcija filma »Taksist« koji je ove godine napunio 45 godina, rekao je Perinović.
Na programu Kino Zone svi će moći pronaći nešto za sebe, bit će tu, osim igranih, i dokumentarnih i animiranih filmova, horor naslova, ali kako su rekli iz Kino Zone, misao vodilja im je bila da publici pruže sate opuštanja pa će na repertoaru biti manje drame, a više opuštajućih naslova.




Poskupljenje ulaznice
Kino Zona ove je godine imala i dosta suradnji pa je tako ovih dana u pripremi najavni kratki film kojeg je snimio Igor Goić, a u kojem glumi Marin Franić iz Tvornice Mašte te troje glumaca Kazališne udruge Igrajmo se, a iz Kino Zone zahvaljuju svima koji podržavaju njihov rad.
– Voljeli bismo zahvaliti Gradu Zadru, Zadarskoj županiji i HAVCU na sufinanciranju programa, Kazalištu lutaka i Koncertnom uredu na tehničkoj podršci i ustupanju prostora te svim našim suradnicima i volonterima, rekao je Fric.
Na kraju su iz Kino Zone poručili kako je cijena ulaznice ove godine 25 kuna, a razlog poskupljenja je loša prethodna godina kada cjelogodišnje kino, zbog epidemioloških mjera, nije mogao posjećivati veliki broj ljudi.
– Kako bi kvaliteta produkcije i organizacije ostala na viskom nivou, odlučili smo na ovaj potez te se nadamo kako će publika imati razumijevanja i da će uživati u bogatom programu koji smo pripremili, zaključio je Fric.