Besplatni pregled autosjedalica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
sjedalica
Roditelje koji planiraju doći iz Udruge Roda se moli da sa sobom ponesu upute proizvođača sjedalica ako ih imaju te da dovedu i svoje dijete

Udruga Roda će u subotu od 10 do 12 sati na parkiralištu sa zapadne strane hotela "Zagreb" u Zadru organizirati besplatan pregled dječjih autosjedalica. Tijekom pregleda roditelji će moći dobiti informacije, savjete i praktičnu pomoć u svezi s ispravnim korištenjem autosjedalica njihove djece. Roditelje koji planiraju doći iz Udruge Roda se moli da sa sobom ponesu upute proizvođača sjedalica ako ih imaju te da dovedu i svoje dijete.

Autosjedalice spašavaju život i smanjuju ozbiljne ozljede djece i do 90 posto: od 10 djece koji bez sjedalice smrtno stradaju ili su hospitalizirani uslijed sudara vozila u kojem su se nalazili, čak njih do devet bi preživjelo da su bili ispravno vezani u autosjedalici. Međutim, iskustva pokazuju da u Hrvatskoj čak 94 posto dječjih autosjedalica nije ispravno korišteno.

Od 17. lipnja 2008. na snagu je stupio novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji donosi novosti i o prevoženju djece kao putnika u automobilu.

- Sva djeca od 12 godina moraju biti vezana njima primjerenim sustavom vezanja (autobusna grupa 0/0+, I, II, III)

- Dopušta se, kao mogućnost, prevoženje djeteta na suvozačevu mjestu, isključivo u autosjedalici učvršćenoj suprotno smjeru vožnje i to najviše do dvije godine starosti djeteta, uz obvezu isključenog zračnog jastuka ili nepostojanja istog.

- Ukidanjem stava 2 članka 158, jedno dijete broji se kao jedna osoba pa se time u automobilu smije prevoziti onoliko djece putnika za koliko je vozilo registrirano i to na načina da moraju biti pravilno vezana primjereno njihovoj dobi.

- U slučaju da automobil na stražnjim sjedalima nema ugrađene pojaseve na njima se ne smiju prevoziti djeca mlađa od 5 godina.

Od sada niti zakon ne ostavlja mogućnost roditeljskoj pogrešnoj odluci. Ako se roditelj ne pobrine za najveću moguću sigurnost za svoje dijete u automobilu, to ostaje isključivo na njegovoj savjesti. - Roditelji na vama je odgovornost.

Nadamo se da ćete u interesu zaštite zdravlja i života naših najmlađih doći u što većem broju i podržati nas u našim nastojanjima da smanjimo stradanje djece u vozilu te vam pomognemo u zaštiti zdravlja i života vaše djece, poručuju iz Udruge Rode.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno