Kampus će omogućiti studiranje 10.000 studenata

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
campus4
Adam VIDAS
Nakon Sveučilišne knjižnice, za čiji će se idejni projekt uskoro raspisati natječaj, u planu je studentski dom i restoran

Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije do listopada ove godine trebao bi izraditi nacrt prijedloga Urbanističkog plana uređenja prostora bivše zadarske vojarne Franka Lisice, gdje će se graditi novi sveučilišni Kampus koji će Zadru omogućiti da postane jedno od glavnih sveučilišnih središta u Hrvatskoj, a broj studenata s današnjih oko 4.500 da poraste na 10 tisuća. Naime, skorašnja izrada nacrta prijedloga Urbanističkog plana uređenja prostora Novog kampusa u Zadru, najavljena je na prethodnoj raspravi o nacrtu prijedloga UPU-a za područje bivše vojarne Franka Lisice, jučer održanoj u Maloj vijećnici Grada Zadra, a kojoj su nazočili predstavnici Grada Zadra, Sveučilišta i Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije.

Izrada studije

Tom prilikom, Nives Kozulić, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije i članica Poglavarstva za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša u Gradu Zadru, podsjetila je kako je izgradnja Novog kampusa zapravo dio opsežnijeg projekta pod nazivom "Novi svjetionici hrvatskog Jadrana", koji sufinancira nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova kroz program Matra.

- Cijeli projekt započeo je izradom studije u sklopu projekta "Novi svjetionici hrvatskog Jadrana", nakon čega je postalo izvjesno da će Zadar dobiti prostor za novi sveučilišni centar. Tako je Vlada RH, na sjednici u Zadru, spomenuti prostor vojarne Franka Lisice dodijelila Gradu, za potrebe Sveučilišta. Izrada studije za Novi kampus povjerena je arhitektonskoj tvrtki "De Architekten Cie", koju je Sveučilište i prihvatilo, govori Nives Kozulić te pojašnjava kako će temeljem spomenute studije, sukladno dogovoru Grada Zadra, Zadarske županije i Sveučilišta, Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije izraditi nacrt prijedloga Urbanističkog plana uređenja prostora vojarne Franka Lisice, koji bi, ukoliko sve bude išlo prema planu, trebao biti gotov do listopada ove godine.

Inače, prostor bivše vojarne Franka Lisice, veličine 14,3 hektara, već koriste MUP, Vodovod, srednje škole, kao i Sveučilište u Zadru. Kako je riječ o zoni mješovitih funkcija, koja je omeđena Višnjikom, Tuđmanovom i Hebrangovom ulicom te Putom Stanova, što zahtijeva i nova prometna rješenja u budućnosti, Kozulić ističe kako je izuzetno važno da se javna poduzeća aktivno uključuju u raspravu o nacrtu prijedloga UPU-a za područje vojarne Franka Lisice kako bi se izbjegle naknadne primjedbe kada dokument bude konačno gotov.

U planu studentski dom i restoran

Što se tiče realizacije samog projekta Novog kampusa, podijeljena je u tri faze. Prva faza odnosi se na izradu arhitektonskih natječaja za Sveučilišnu knjižnicu te smještajni i prehrambeni objekt, dok se u drugoj fazi, nakon 2012. godine očekuje izmještanje Vodovoda i MUP-a. Posljednja, treća faza ujedno je i najzahtjevnija jer predviđa otvaranje planiranih sveučilišnih objekata.

Rektor Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Ante Uglešić, za projekt Novog kampusa, koji se priprema već nekoliko godina, istaknuo je kako je riječ o iznimno ozbiljnom i složenom poslu, za koji je Vlada RH, iz proračunskih sredstava za 2008. i 2009. godinu već osigurala financiranje izrade idejnih projekata za Sveučilišnu knjižnicu, koja je ujedno i prvi objekt koji će se graditi na području bivše vojarne Franka Lisice, studenski dom i restoran te dva objekta za odjel prirodnih i tehničkih znanosti.

- Nakon Sveučilišne knjižnice, za čiji ćemo idejni projekt uskoro raspisati natječaj, u planu je studentski dom i restoran. No, prije raspisivanja natječaja za dom i prehrambeni objekt, trebamo se još usuglasiti oko načina financiranja izgradnje navedenih objekata. Naime, konzultacije su još uvijek u tijeku jer se razmišlja između financiranja kroz javno-privatno partnerstvo i proračunska sredstva, odnosno zaduženja, govori rektor Uglešić te zaključuje kako ulaganja u Sveučilišnu knjižnicu, studenski dom i restoran te odjel za prirodne i tehničke znanosti iznose 50 milijuna eura, a početak izgradnje novih objekata planiran je za kraj 2009. ili početak 2010. godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno