Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Načelnik pristigao na Dan općine

Autor: Dragana Glavočić

10.07.2008. 22:00
Načelnik pristigao na Dan općine


Održao sam nekoliko prezentacija o Hrvatskoj, a najtraženija i zbog toga najviše puta prezentirana je ona o stvaranju i raspadu bivše Jugoslavije uključujući najnovija zbivanja u Srbiji i na Kosovu, kazao je Katičin, dodavši da mu je posebno zadovoljstvo bilo održati prezentacije o kulturnoj i prirodnoj baštini te turističkoj ponudi Pašmana, Dalmacije i Hrvatske
Nakon točno godine dana provedene na školovanju u Seattlu, načelnik Općine Tkon Danijel Katičin se prije mjesec dana vratio u svoj rodni Tkon. Proteklih 12 mjeseci Katičin je proveo na profesionalnom usavršavanju u sklopu programa pod nazivom The Hubert H. Humphrey Fellowship Program.
– Američka ambasada je u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa objavila natječaj za The Hubert H. Humphrey Fellowship Program. Gospođa Jadranka Pelikan skrenula mi je pozornost na ovaj natječaj te sam se odlučio prijaviti. U jesen 2006. godine obavijestili su me da sam primljen. Dvojio sam hoću li prihvatiti poziv, ali na kraju sam odlučio te sam se uputio u Ameriku, kazao je Katičin.
Riječ je o programu koji dovodi srednje pozicionirane profesionalce iz svih zemalja svijeta (osim najrazvijenijih) u SAD na jednogodišnji studij i odgovarajuće profesionalno iskustvo. Cilj Programa je uspostaviti dugoročno produktivno partnerstvo profesionalaca većine zemalja svijeta i iz SAD-a radi razmjene znanja i međusobnog razumijevanja. Program je 1978. godine utemeljio američki predsjednik Carter.
– U sklopu programa pohađao sam nastavu studija za javnu administraciju na University of Washington, Seattle, i to predmete i seminare kao što su Upravljanje sustavom uprave, Političko vijećanje, Govorništvo i organizacijske promjene, Projekt menadžment, Pisanje molbi za subvencije, Internet tehnologija i e-upravljanje, Vanjska politika SAD-a i slično, govori Katičin.
Izvan UW priskrbio je diplome radionica i seminara Policy and Politics of Budgeting, Cascade Center, Seattle, Training the Trainer, American Managment Association, Washington DC, Global Development and Social Justice, School of Public Health at Emory University, Atlanta.
– Tijekom ljeta prošle godine uspješno sam svladao Pre-Academic Orientation and Training Program na University of California, Davis i to predmete engleski (gramatika i sastavi te vještine pisanja), kritičko razmišljanje, kompjutorske vještine, javno govorništvo i međukulturalna komunikacija, objašnjava Katičin koji je radio u Centru za istraživanja i opsluživanje lokalne samouprave u državi Washington te sudjelovao na sastancima gradskih menadžera u King županiji. Tijekom profesionalnog usavršavanja nazočio je gradskim vijećima i gradskim odborima u nekoliko gradova te je volontirao u gradskoj četvrti East Lake u Seattlu.
– Tijekom programa putovao sam u mnoge gradove i mjesta u SAD-u te sam bio u prilici upoznati veliki broj izuzetnih ljudi kao što su bivši predsjednik Carter i Bill Gates stariji. Tijekom programa stekao sam puno dublji uvid, ne samo u politički i javni život SAD-a nego i mnogih drugih zemalja iz kojih su isti program dijelili moji kolege. Održao sam nekoliko prezentacija o Hrvatskoj (politički i administrativni ustroj), a najtraženija i zbog toga najviše puta prezentirana je ona o stvaranju i raspadu bivše Jugoslavije uključujući najnovija zbivanja u Srbiji i na Kosovu, kazao je Katičin te dodao da mu je posebno zadovoljstvo bilo održati prezentacije o kulturnoj i prirodnoj baštini te turističkoj ponudi Pašmana, Dalmacije i Hrvatske.
Studirajući u Seattlu Danijel Katičin imao je priliku “iz prve ruke” upoznati život američkog studenta.
– Život studenta u Americi je vrlo težak i zahtjevan. Puno se uči i radi. Mnogi studenti uz studij još i rade tako da nemaju slobodnog vremena. Svi zadaci i literatura su on line, govori Katičin.
Dolaskom u Seattle, Katičin je, kaže, doživio kulturni šok. Iako je putem medija poprilično bio informiran o američkom stilu života, po dolasku je uočio mnogo negativnosti koje prate američki način življenja.
– Nakon nekoliko početnih mjeseci življenja u Seattlu ono što mi je na početku bilo šokantno postalo mi je s vremenom normalno. Međutim, povratak obitelji, djeci i prijateljima ponovno je u meni prouzročio kulturni šok, pripovijeda Katičin. Povratkom u svoj rodni kraj načelnik Katičin vratio se svojim svakodnevnim obvezama te je od svojeg zamjenika Vojka Bobića ponovno preuzeo načelničke dužnosti.
U proteklih godinu dana u Općini Tkon izvršena je sanacija školjere lukobrana, probijeni su šumski putovi, postavljeni su reflektori na malonogometnom igralištu te je postavljena javna rasvjeta od crkve do groblja. Općina Tkon, informira nas Katičin, ima u planu provesti katastarsku izmjeru i prikupiti projektnu dokumentaciju za kanalizaciju.
Upravo danas se obilježava Dan općine Tkon. Tom prigodom održat će se svečana sjednica, a navečer je planiran bogat zabavni program.