Nepromijenjena vizura Božave

Slika korisnika admin
bozava6
Ivan JAMIČIĆ
Božava - Dugootočna oaza čistog mora i očuvane prirode

"Imade svega, malo kuća koje žive u miru Božjemu, bez buke, automobila i tvornica. Ipak morate tu Božavu nazvati gradićem. Ta ona nije šala! Imade ulice, istinske ulice i to cimentirane. Imade i mali hotelić s vrlo dobrim komforom i povoljnim cijenama. Ta kila srdela stoji tamo 1 dinar."

Ovako je novinar Ilustriranog svijeta opisao Božavu u svom članku objavljenom u svibnju 1935. godine. Božava je iduće odredište turističke patrole Zadarskog lista koja obilazi atraktivna mjesta Zadarske županije u sklopu akcije Zadarskog lista i TZ Zadarske županije "Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad". Kao što su kolege novinari prije više od sedam desetljeća uživali i pisali o miru Božave, netaknutoj prirodi i hotelskom turizmu, tako i mi danas pišemo o istim elementima koji su bili i ostali neizostavni dio Božave kao mjesta i turističkog odredišta.

Hortikulturno uređenje

Ulaz u mjesto zadržao je prošlogodišnju razinu čistoće i urednosti, ali je kao i uvijek do sada izostalo njegovo hortikulturno uređenje i neki drugi elementi koji se promatraju prema kriterijima koje postavlja Hrvatska turistička zajednica. Radi se o hortikulturnom uređenju i tabli dobrodošlice. Patrola se nastavila prema hotelskom kompleksu gdje se još jednom pokazalo kako hotelijeri vode računa o svom imidžu. Prvenstveno se pritom misli na hortikulturno uređenje okoliša. Ni sami mještani nisu zaostali za njima tako da je donekle ublažen blijed dojam s početka. Mještani imaju sreću da vodonosac Zrmanja često boravi na području Božave zbog velikog broja hotela koji su već sada solidno popunili svoje kapacitete. Tako nema uobičajenih nestašica vode pa ostaje za zalijevanje vlastite okućnice i održavanje njene svježine. Od hotelskog kompleksa krenulo se prema turističkom uredu mjesnom šetnicom koja vodi uz more, pokraj lučice. Ispred ureda turističke zajednice nalazi se plan mjesta. Drugi plan, kako smo poslije vidjeli, postavljen je na mjesnoj rivi. Prva novost koja se vidi jest da turistički ured od ove godine radi non stop od 8 do 20. Prijašnjih godina radio je dvokratno. Ova novost zasigurno će poboljšati percepciju turista prema Božavi, jer se sada u bilo koje vrijeme može doći do potrebne informacije. U uredu se mogu uzeti i promidžbeni i informativni materijali o Božavi i Dugom otoku, kao i o drugim atraktivnim lokacijama u Zadarskoj županiji i njenoj blizini.

Šetnica vodi prema rivi, a nastavlja se kroz borovu šumu prema mjesnim plažama. Spomenimo kako je šetnica opskrbljena klupama za odmor, noćnom rasvjetom, kantama za otpad i cvjetno oplemenjena pitarima s cvijećem.

 Stara mjesna jezgra

Nakon razgledavanja ureda patrola se nastavila na mjesnoj rivi, centru svijeta svakog mediteranskog mjesta pa tako i Božave. Uz veću uobičajenu opremu koja prati šetnicu tu je postavljen i plan mjesta. Već početkom srpnja vlada uobičajena atmosfera. Privezište je puno stranih jahti i jedrilica. Božava je već odavno postala neizostavna luka mnogih jadranskih Argonauta, osobito onih na plovidbi od Malog Lošinja prema PP Telašćici ili NP Kornati. Dok nautičari obavljaju svoje brodske dužnosti mještani i njihovi gosti uživaju u prijepodnevnim kavama ili poslijepodnevnim osvježavajućim pićima. Danju je riva mjesto odmaranja, a noću mjesto zabave.

Nakon rive krenulo se u razgledavanje stare mjesne jezgre koja odiše tipičnim mediteranskim štihom uokvirenim kamenim kućama debelih zidova i drvenim ponistrama. Šteta što se patrola nije obavila u kolovozu kada ljudi suše smokve, što još smo pojačava dalmatinski ugođaj.

Tu je i prvi hotel u Božavi, hotel Uglešić koji je svoja vrata otvorio gostima 1935. godine i radio sve do 1939. godine pred početak Drugog svjetskog rata. U svoju prvotnu funkcija se vraća 1952. godine, a već tri godine kasnije u njega dolaze prvi gosti iz Pariza. Vrijedno je spomenuti ta dostignuća Božavskog turizma u turističkoj patroli o mjestu.

Božava je tada privlačila svojim okruženjem u očuvanoj prirodi i čistim morem, a te je svoje kvalitete zadržala i na početku 21. stoljeća. Mir i tišina koji vladaju u mjestu, blizina pješčanog Saharuna, a i same mjesne plaže čini je idealnim mjestom za obiteljski odmor.

Netaknute plaže i čisto more

Čisto more, kamene plaže i borova šuma bili su i ostali glavni aduti turističke ponude Božave. Plažama u Božavi oduševe se svi koji ih prvi puta vide, a onima koji su već uživali u njihovoj ljepoti iznova ponavljaju taj osjećaj. Iako nisu opremljeni uobičajenim sadržajima o kojima govorimo na mjestu o plažama, poput tuševa, sanitarnog čvora, svlačionica i slično, to ne umanjuje njihov sjaj. Čak suprotno čovjek se ponekad zaželi pobjeći od unificiranih plaža plavih zastava i pobjeći u još nepatvoreni prirodni ambijent.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno