Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Otkupljeno 600 tona višnje maraške

Autor: Velimir Brkić

10.07.2008. 22:00
Otkupljeno 600 tona višnje maraške

Foto: Velimir BRKIĆ



Unatoč određenim poteškoćama u otkupu na jedinom otkupnom mjestu koje je organizirala Poljoprivredna zadruga Škabrnja za potrebe zadarske Maraske i gužvama zbog nedostatka “balona”, velikih plastičnih bačava zapremnine od 170 do 220 kilograma, PZ Škabrnja je za samo pet dana otkupila preko 90 posto proizvoda
Ovogodišnji urod višnje maraške na zadarskom području najbolji je od Domovinskog rata, tijekom kojega su gotovo svi nasadi višnje maraške bili potpuno uništeni. Maraska Zadar, preko posrednika Poljoprivredne zadruge Škabrnja, na otkupnoj stanici Vlačine, jedinoj u Zadarskoj županiji, po pet kuna po kilogramu, odnosno 0,20 kune više nego protekle godine, od individualnih proizvođača otkupila je oko 600 tona, točnije 592,4 tone visokokvalitetne višnje maraške. Čak 90 posto otkupa, 525 tone višnje maraške otkupljeno je od proizvođača iz Škabrnje i Prkosa, rečeno je na konferenciji jučer održanoj u škabrnjskoj Općinskoj vijećnici. Na konferenciji su nazočili predsjednik Uprave Maraske Vandi Montabelo, škabrnjski načelnik Nediljko Bubnjar, direktor PZ Škabrnja Marko Ivković, i član Uprave PZ Škabrnja Branimir Ražov.
Milijun stabala maraške
Iako je uzgoj i urod maraške još daleko od prijeratnog kad se na zadarskome području na oko milijun stabala bralo do 2.500 tona ploda, oporavkom i sadnjom novih nasada maraška se sigurno vraća. Godine 2003. Maraska je otkupila 50 tona, godinu potom oko 100, protekle godine 500 tona, a ove godine čak 20 posto više, oko 600 tona.
– Unatoč određenim poteškoćama u otkupu na jedinom otkupnom mjestu koje je organizirala Poljoprivredna zadruga Škabrnja za potrebe zadarske Maraske i gužvama zbog nedostatka “balona”, velikih plastičnih bačava zapremnine od 170 do 220 kilograma, PZ Škabrnja je za samo pet dana otkupila preko 90 posto proizvoda. Stvarale su se gužve i redovi, a velikim pritiscima od pojedinaca-huškača bio je izložen Marko Ivković, upravitelj tek godinu dana stare PZ Škabrnja, i djelatnici na otkupnoj stanici. No, unatoč pokušajima politiziranja sve se to prevladalo i uz veliki trud djelatnika, ali i strpljenje proizvođača na 40 Celzijevih stupnjeva sav urod je otkupljen za samo osam dana, rekao je načelnik Bubnjar poželjevši Maraski Zadar i PZ Škabrnja dugu i nadasve plodonosnu suradnju.
– Da nema Maraske Zadar proizvođačima bi, ne daj Bože, preostalo tek posjeći stabla maraške, zaključio je Bubnjar.
Razne vrste višnje uspijevaju u cijelome svijetu, ali višnja maraska ili maraška uspijeva jedino u Dalmaciji na području od Zadra do Makarske, a maraška iz Ravnih kotara najkvalitetnija je i s najvećim postotkom suhe tvari, vitaminima, mineralima i drugim sastojcima koji proizvodima na njenoj bazi daju specifikum koji je ujedno i autohtoni hrvatski proizvod. Od višnje se koristi sve: meso, koštica, peteljka i listovi.
Zadar – grad Maraschina
– Potpisani ugovor s Općinom Škabrnja i Poljoprivrednom zadrugom za otkup višnje maraške bio je pun pogodak. Maraskin strateški cilj je otkup cjelokupne proizvodnje višnje maraške od individualnih proizvođača, dakako preko posrednika PZ Škabrnja. Gužve na otkupnoj stanici mogle bi se izbjeći da proizvođači ne žele već prvog dana pobrati sav plod. No, i to će se s vremenom najvjerojatnije promijeniti nabolje. Istovremeno, nismo očekivali otkup od 600 tona jer su procjene govorile da će se ubrati oko 450-500 tona. Bilo kako bilo sav otkup u iznosu od oko 3 milijuna kuna Maraska će isplatiti u roku od 30 dana, poručio je Vandi Montabelo.
Iako je Maraska na Vlačinama kod Zemunika posadila oko 95.000 stabala višnje maraške, nije, niti namjerava prekinuti otkup višnje od individualnih proizvođača.
– Svi zajedno uz pomoć Zadarske županije, Grada Zadra i Općine Škabrnja nastojimo da ovo područje dobije službeni naziv, brand “regija maraške”, a Grad Zadar “grad Maraschina”, iznio je Montabelo jedan od Maraskinih strateških projekata.
Nasadi podignuti nakon akcije “Oluja” ili godinu-dvije poslije, sada su u punom rodu. Nakon Domovinskog rata sredstvima državne potpore i angažiranošću zadarske Maraske u Škabrnji i Prkosu podignuto je oko 270 hektara novih nasada. Zbog višnje maraške je osnovana i Poljoprivredna zadruga Škabrnja koja sada broji oko 120 članova.
– Ovo je tek početak velike priče o maraški na ovom području, naglasio je Marko Ivković nakon što je u detalje opisao osmodnevni otkup i rad od 7 sati ujutro pa sve do iza ponoći.


Ljekovita višnja maraška
Proizvodni asortiman Maraske vrlo je bogat i raznolik, a podijeljen je na alkoholni i bezalkoholni program, odnosno likeri, voćni sokovi i voćni sirupi, sa sveukupno oko 40 proizvoda. Maraschino, Amarena i Cherry, samo su neke najčuvenije robne marke koje kao sirovinsku osnovu koriste marašku. 
Maraška kao voćna vrsta služi kao hrana, preventiva i lijek. Puna je bjelančevina, vitamina i minerala i – antioksidansa, a sa stopostotnom sigurnošću se može tvrditi da ima i antikancerogena svojstva. U SAD-u su obavljena istraživanja višnje koja su dokazala njena antioksidacijska i antikancerogena svojstva. Upravo zbog navedenog zadarski, hrvatski brand Maraska od iduće godine ide s prodajom čistog soka od maraške bez koncentrata. Osim za dijabetičare bit će preporučivana i za bolesnike s velikom masnoćom u krvi, kolesterolom. Čisti sok od maraške distribuirat će se do potrošača putem ljekarni.