Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Hrvatski brod ne tone, ali Vlada ne donosi dobre odluke

Autor: Zlatko Crnčec

10.07.2010. 22:00
Hrvatski brod ne tone, ali Vlada ne donosi dobre odluke


HSLS ne pretrčava iz jedne koalicije u drugu. HSLS će graditi samostalnu liberalnu poziciju koliko god sada to nekima bilo čudno. I kada pređemo tu granicu od pet posto i kada dođu izbori, koji će biti tek za godinu i tri mjeseca, razmišljat ćemo o potencijalnim partnerima. Znači idemo u jednu samostalnu priču
Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor u razgovoru za naš list govori o političkoj situaciji i budućnosti stranke nakon što je ove subote izašla iz Vlade i vladajuće koalicije.
Može li se nakon ovog dogoditi da će HSLS na sljedeće izbore morati izaći sam s obzirom da ste iz jedne koalicije izašli, a dio druge vas ne želi?
– Nismo izašli iz jedne da bismo ušli u drugu koaliciju.
Predsjednik HNS-a Radimir Čačić čini se nije baš ni raspoložen da vas primi?
– Ne komentiram izjave predsjednika drugih stranaka. HSLS je donio povijesnu odluku za sebe. Nakon dugo vremena ponovo smo postali samostalna stranka. Odlučili smo javno govoriti. Ne želim da me se svaki tjedan zove i proziva za ono što javno govorim. Samostalna smo stranka i nismo prirepak nikakve druge političke opcije.
Raste podrška
HSLS u ovom trenutku ima jedan i pol do dva posto podrške birača. Kako mislite samostalno prijeći prag?
– HSLS po zadnjem CRO demoscopu ima tri posto. Tih jedan i pol posto smo imali prije šest mjeseci. I ako tim tempom nastavimo rasti do idućih izbora ćemo sigurno prijeći prag od pet posto.
Možete li malo pojasniti ove optužbe o nelojalnosti?- Prije mjesec dana vodstvo HDZ-a je optužilo HSLS i još jednog koalicijskog partnera za nelojalnost, a jednu drugu stranku je proglasilo lojalnom. To nije bilo demokratski i nije bilo u skladu s koalicijskim sporazumom. Koji su bili argumenti za takve ocjene?
– Nije bilo argumenata, samo se govorilo o nelojalnosti u smislu javnog istupanja. Svako istupanje smatralo se potezom nelojalnosti.
Može li se dogoditi da javnost protumači negativno ovaj vaš potez u smislu – brod tone, a vi bježite?
– Tko kaže da brod tone. Ako slušate hrvatsku premijerku i ministra financija Ivana Šukera brod uopće ne tone.
Ali gospodarstvo je u iznimno lošem stanju?
– Hrvatska država nije pred bankrotom i nikakav brod ne tone. Ali se ne donose dobre odluke. Imamo dobar program gospodarskog oporavka, ali se većina tih odluka ne provodi zato što nema političke snage da se nekim grupacijama koje su na proračunu oduzmu određena prava. Bilo bi bolje da je rebalans išao odmah. Ovako će ići u rujnu i tri milijarde koje nedostaju morat će se korisnicinma oduzeti u zadnja tri mjeseca umjesto da se to preraspodjelilo na šest mjeseci. Ta je odluka katastrofalna i dramatično će se odraziti na stanje javnih financija. To je politika guranja glave u pijesak i to će se najviše osvetiti onima koji to provode. Pregovori sa socijalnim partnerima su završili katastrofalno. Sljedeći tjedan se u Saboru predaju potpisi, u rujnu ćemo imati referendum.
Pat pozicija
Tko je kriv za izostanak dogovora sa sindikatima?
– Pregovarači uime Vlade. Ne Jadranka Kosor nego njeni pregovarači. To se moglo spasiti, a nije. Sada imamo pat poziciju čije će posljedice biti nesagledive. Program gospodarskog oporavka je dobar, sastavili su ga stručni ljudi i mi smo bili prva stranka koja mu je dala podršku. Ali nažalost te se mjere ne provode. A mi na to nismo imali nikakav utjecaj. Ni u šta nismo bili uključeni, a svaki puta kada smo nešto predložili optužili su nas da smo nelojalni. Pokušavao sam pomoći Vladi, ali sam brzo uvidio, posebno nakon zadnjeg sastanka koalicije, da za nas tu više nema mjesta.
Kako je premijerka primila vašu odluku od odlasku iz Vlade?
– Nikome nije drago da mu partner odlazi. Ali uvjeren sam, pošto smo mi na osobnoj razini imali dobru suradnju, da će se naša suradnja kao predsjednika dviju stranaka u budućnosti i popraviti. Očekujem da će naša komunikacija biti puno bolja sada kada mi nismo vezani kao koalicijski partneri. S premijerkom je komunikacija bila na normalnoj razini. U HDZ-u ima još pojedinaca s kojima smo dobro surađivali kao što je Vladimir Šeks, ali nažalost s drugima, posebice s ministrima je suradnja bila katastrofalna.
Vodite li kakve razgovore sa SDP-om?
– Nikakve. To su špekulacije. HSLS ne pretrčava iz jedne koalicije u drugu. HSLS će graditi samostalnu liberalnu poziciju koliko god sada to nekima bilo čudno. I kada pređemo tu granicu od pet posto i kada dođu izbori, koji će biti tek za godinu i tri mjeseca, razmišljat ćemo o potencijalnim partnerima. Znači idemo u jednu samostalnu priču.
– Nama u ovih godinu i tri mjeseca neće biti lako. Mi smo stranka sa samo dva zastupnika, trebamo graditi svoju priču, svoju infrastrukturu. Ja se takvog izazova ne bojim i ako u tome uspijemo ponovno ćemo nakon dugo vremena biti prava stranka.
Znači li to da ako Kukuriku koalicija sklopi sporazum u sljedećih nekoliko mjeseci vas u njemu neće biti?
– Ako sklopi u idućih par mjeseci vjerojatno ne. Mislim da sam dao vrlo jasan odgovor.
Iz HDZ-a su vas optuživali da ste u tjednu šutjeli, a vikendom bili oporba?
– Ja na koaliciji nikada nisam šutio. Zadnji put sam ja sam razgovarao s 20 članova Vlade i HDZ-a. Ja sam protiv njih.


Ne ugrožavamo vlast


Zašto niste izašli iz koalicije kada ste u studenom preuzeli stranku?
– Nikada nemoj nešto napraviti dok ne vidiš gdje si došao i kakvo je stanje u stranci. Mi ovu vlast ne ugrožavamo, ostaje stabilna većina od 80 zastupnika. A i svaka mjera iz programa će dobiti našu podršku. Mi većinu i Vladu ničime ne ugrožavamo, ali želimo svoju osobnost, želimo graditi svoju stranku. Vjerujem da će izbori biti redovni, u studenom iduće godine. I ako trebamo izaći, onda je sada vrijeme da izađemo. Što bi tek bilo da izađemo u ljeto iduće godine. To bi bila trgovačka priča, a ja se ne bavim trgovinom.