Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Bogata baština zadarskih otoka na dobropoljanskoj rivi

10.07.2011. 22:00
Bogata baština zadarskih otoka  na dobropoljanskoj rivi


Deseta, jubilarna smotra folklora održana je u subotu u  Dobropoljani na otoku  Pašmanu. Organizator smotre je domaći KUD Bokolje  iz Dobropoljane. Defile u  kojem je sudjelovalo 210 članova KUD-ova i folklornih  skupina iz Hrvatske i inozemstva, krenuo je od mjesnog vrtića, a cilj je bio na rivi  gdje se održavao program.  Smotru je otvorio Ivan Šimunić, pročelnik za školstvo  Zadarske županije.
Na desetoj, jubilarnoj  smotri predstavili su se KUD  Bokolje iz Dobropoljane, Sv.  Luka iz Ždrelca, Sv. Ivan iz  Gorice, folklorni ansambl  Tempet iz Makarske, KUD  Neviana iz Neviđana, folklorni sastav Taban iz Segedina u Mađarskoj, KUD  Januševec iz Brdovečkog,  folklorna udruga Kveštura iz  Dikla, KUD Luka Lukić iz  Brodske Varoši, KUD Humski glas iz Neuma i  KUD  Jedinstvo iz Splita. Stručni  žiri u sastavu Danijel Šota,  Jordanko Miloš i etnologinja  Jasenka Štorić Lulić pomno  je pratio smotru. Najbolji  proglašeni KUD na smotri  ostvarit će pravo sudjelovanja na smotrama folklora  Vinkovačkim jesenima i  Brodskom kolu u Slavonskom Brodu. Pokrovitelji  smotre su Općina Pašman i  TZ Općine Pašman, TZ  Grada Biograda, Zadarska  županija  i Ministarstvo kulture.
Predsjednik KUD-a Bokolje Ante Čiklić kazao je da  smotra predstavlja značajnu  promidžbu foklora na otoku,  ali i na području cijele Zadarske županije.
– Svake godine u gledalištu  sjedi od 1.000 do 1.500 gledatelja što nije mala, a niti  zanemariva brojka. Razlog  zašto smotra privuče velik  broj posjetitelja je što nedostaju ovakvi sadržaji i ljudi  su ih željni vidjeti. Za ovogodišnju smotru javio nam se  veliki broj inozemnih  KUD-ova i folklornih skupina tako da smo morali  razmišljati koga odbaciti. Javili su nam se folklorne skupine iz Mađarske, Bugarske i  Slovačke. No, problem nam  je što nismo u mogućnosti  osigurati velikom broju sudionika noćište, kazuje  Čiklić dodajući da su za ovu  smotru ugostili KUD iz Brdovečkog i folklorni ansambl  Tempet.