Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

EU: U uprave tvrtki zaposliti 40 posto žena

10.07.2011. 22:00
EU: U uprave tvrtki  zaposliti 40 posto žena


Europski parlament u svojim preporukama, koje za sad nisu obvezujuće, planira da bi do 2015. udio žena u rukovodstvu najvećih europskih tvrtki trebao narasti na 30 posto, a do 2020. na 40 posto


Žene konačno moraju dobiti bolju, zasluženu poziciju u  poslovnom svijetu, i to se  treba provesti milom ili silom  – smatraju europski parlamentarci. Stoga su ovog tjedna poručili velikim europskim kompanijama do do  iduće godine trebaju povećati  udio žena u svojim upravljačkim tijelima. Ako to ne  bude realizirano, Europski  parlament donijet će zakon  kojim će tvrtke obvezati da  moraju imati 40 % žena na  najvišim razinama menadžmenta. Time bi EU prihvatila model Norveške koja je  ovakve kvote za žene u biznisu uvela prije osam godina.
Europski parlament u svojim preporukama, koje za sad  nisu obvezujuće, planira da bi  do 2015. udio žena u rukovodstvu najvećih europskih  tvrtki trebao narasti na 30 %,  a do 2020. na 40 %. Trenutačno stanje daleko je od  zadovoljavajućeg. Među direktorima je žena svega 10 %.  Na položajima predsjednica  izvršnih odbora tvrtki ima ih  još puno manje – svega 3 %.  Europske čelnike posebno  brine jako sporo povećanje  udjela žena na najvišim pozicijama u kompanijama – već  duže vrijeme on raste svega  po 0,5 posto godišnje. To  znači da bi “prirodnim” putem  do 40-postotnog sudjelovanja  žena u top-menadžmentu trebalo proći – pedeset godina!
Rasipanje talenata
– Europa si ne može dopustiti da tako rasipa talente!  Osnaživanje uloge žena u rukovodećim tijelima kompanija nije samo pitanje etike i  jednakosti, ono je nužno za  gospodarski rast i jačanje  unutarnje konkurentnosti, istaknula je potpredsjednica  Europskog parlamenta Rodi  Kratsa-Tsagaropoulou.
Dio EU-parlamentaraca  smatra da na ženske kvote  treba obvezati i manje tvrtke  te da i one moraju biti obuhvaćene budućom obvezujućom regulativom. U raspravi EP-a istaknuto je također da zakonskom nametanju kvota trebaju prethoditi  politike i programi koji će  omogućiti da više žena stekne  preduvjete za napredovanje.  Osim edukacije i specijalnih  treninga, za pravu potporu  ženama koje žele preuzeti  zahtjevne poslove upravljanja  nužne su promjene odnosa  društva prema obiteljskim i  kućanskim obvezama. Članice EU više novca trebaju osigurati za skrb o djeci i starijim  sobama jer za njih većinom  još uvijek brinu žene. No,  morale bi se primijeniti i druge mjere koje bi potaknule  ravnomjerniju podjelu kućnih  poslova između žena i muškaraca.
Prisila daje  rezultate
Norveški primjer dokazuje da zakonska prisila daje dobre rezulate. Prije 2003. godine  i u toj se zemlji sudjelovanje žena u vodstvima kompanija povećavalo vrlo sporo –  svega jedan posto godišnje – i to nakon što je  to od njih službeno zatraženo da promoviraju  žene. Ali kad je donesen zakon o kvotama, situacija se stubokom promijenila. U  razdoblju od 2007. do  2009. udio žena na najvišim pozicijama, kako je  EUobserveru izjavila norveška dužnosnica, narastao je  sa šest na 39,6 %.
Za potporu svojim preporukama europski zastupnici  poslužili su se rezulatima istraživanja koja pokazuju da  tvtke u čijim rukovodstvima  ima više žena, ostvaruju veće  profite te bolje financijske  rezultate. Kako bi bili potpuno politički korektni, članovi EP-a u svojem su zaključku istaknuli da spol ne  smije biti odlučujući za odabir  na najviše pozicije.
– Regrutiranje za položaje u  tijelima korporativnog menadžmenta mora biti temeljeno na vještinama, kvalifikacijama i iskustvu kandidata,  stoji u EP-ovoj preporuci.  Kompanije su dobile rok do  ožujka iduće godine, kad će  EK procijeniti jesu li poslušale naputak. Ako poboljšanja ne bude, Komisija će,  kako je najavila europska  povjerenica za ljudska prava  Viviane Reding, odmah krenuti sa zakonskom procedurom.