Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kvalitetna autosjedalica mora biti imperativ

10.07.2011. 22:00
Kvalitetna autosjedalica mora biti imperativ


Nevezano dijete, u slučaju sudara pri brzini od samo 60 km/h, udara o objekte u vozilu ili izvan njega silom kojom bi udarilo o tlo da je palo s petog kata. Biste li dopustili djetetu da šeta krovom petokatnice? Vožnja izvan autosjedalice mogla bi imati iste posljedice. Odgovornost je na vama, upozoravaju iz Udruge Roda


Udruga Roda  održala je u subotu u Zadru  besplatan pregled autosjedalica. Rodini savjetnici za autosjedalice pregledavali su autosjedalice na parkiralištu ispred Mercatora i ustvrdile su  da ima mnogo neispravno postavljenih autosjedalica.
– Želimo istaknuti da je autosjedalica jedini način kako  voziti dijete u automobilu jer  je jedino tako dijete zaštićeno.  Ipak, autosjedalica mora biti  ispravno postavljena kako bi  pružala potpunu sigurnost.  Nažalost, statistike pokazuju  da se velika većina autosjedalica neispravno koristi pa  stoga ne pružaju djetetu optimalnu sigurnost u vožnji.
 Najosjetljiviji sudionici  prometa
Upravo stoga udruga Roda  organizira ovakve provjere,  rekla je Fanita Kukuljica iz  zadarskih Roda. Naime, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama djeca mlađa  od pet godina moraju biti vezana u autosjedalici, a djeca  mlađa od dvanaest godina moraju biti vezana pojasom vozila  uz pomoć posebnog postolja.
Kukuljica je dodala da su  akciju proveli baš sada jer je  započela sezona godišnjih odmora kada sve više ljudi ide na  godišnje odmore, a na prometnicama je svakim danom  sve više vozila.
– Kao i obično, najosjetljiviji  su naši najmlađi. Prirodno je  osjećati da su djeca najsigurnija u našem naručju, što  obično i jesu. Međutim, u prometu, pri brzinama koje su  čovjeku neprirodne, dijete je  najsigurnije u ispravno postavljenoj autosjedalici. Na to  nas obvezuje zakon, ali nas  više od toga treba obavezivati  osjećaj odgovornosti prema  vlastitoj djeci.
Preživjelo bi sedam od  deset
Znate li da bi od desetero  nevezane djece koja nastradaju u prometnoj nesreći čak  sedam preživjelo ili ne bi zadobilo ozbiljne ozljede da su  njihovi roditelji ispunili svoju  roditeljsku dužnost i vozili dijete u ispravno postavljenoj i  djetetu prilagođenoj autosjedalici, ističe Fanita Kukuljica,  napominjući da se nesreće na  cestama najčešće događaju  blizu kuće pa treba voditi  računa o tome kad netko predloži nevezivanje, vožnju prevelikog broja osoba u autu ili  nevezivanje djeteta u autosjedalici pod izlikom da vozimo  “samo do plaže”.
– Nevezano dijete, u slučaju  sudara pri brzini od samo 60  km/h, udara o objekte u vozilu  ili izvan njega silom kojom bi  udarilo o tlo da je palo s petog  kata. Biste li dopustili djetetu  da šeta krovom petokatnice?  Vožnja izvan autosjedalice  mogla bi imati iste posljedice.  Odgovornost je na vama, upozoravaju članovi Udruge Roda.
Također apeliraju na sugrađane da prije kupnje autosjedalice potraže rezultate  “crash testova”, odnosno kakav je rezultat na “crash testu”  ostvarila sjedalica koju bi htjeli kupiti te da se ne vode isključivo imenom proizvođača,  izgledom ili cijenom autosjedalice.