Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ne žalim za odlaskom u Zagreb i dokazat ću da nisam pogriješio

10.07.2011. 22:00
Ne žalim za odlaskom u Zagreb i  dokazat ću da nisam pogriješio


Može biti da bih u Zadru igrao više prošle sezone, ali tko je onda mogao znati da će biti ovakvo stanje. Zato mislim da sam donio pravu odluku
Samo sam bio na terapijama, valjda sam godinu dana odležao na stolu. Naučio sam sve moguće terapije za sve ozljede pa bih bar mogao ići za fizioterapeuta
Od odlaska iz Zadra Toni je u godinu i pol dana odigrao svega 13 službenih utakmica za Zagreb i 3 za reprezentaciju


Razgovor s Tonijem Prostranom planirali  smo negdje u posljednjem tjednu mjeseca srpnja, nakon  završetka Europskog prvenstva za košarkaše do 20 godina. Mislili smo, možda i s  novom medaljom oko vrata.  No, do trećeg odličja u mladim reprezentativnim selekcijama, nakon dvije bronce sa  juniorskog EP-a u Grčkoj  2008., te Svjetskog U-19 prvenstva na Novom Zelandu  2009., zadarski razigravač  ipak neće doći. Razlog je taj  što je, po vlastitoj odluci, napustio pripreme, te nije otputovao s ostatkom reprezentacije u Bilbao, gdje u četvrtak počinje EP. Vijest je bila  poprilično veliko iznenađenje, budući da je Prostran trebao biti jedan od  ključnih igrača momčadi, bez  obzira na sve probleme s  ozljedama koje je imao. Logično, prvo pitanje bilo je  zašto je donio takvu odluku?
– Pripreme su počele početkom lipnja i odradio sam  nešto manje od mjesec dana  treninga, uključujući šest  utakmica. Došao sam motiviran, pogotovo zato što je to  moja generacija i uvijek sam  se kroz reprezentaciju vraćao  nakon teške sezone. Uvijek  bih odigrao dobro, ali ovoga  puta nije bilo onako kako sam  očekivao. Trener ima svoju  filozofiju, korektno smo popričali i pustio me u Zadar da  se pripremam za sljedeću sezonu, koja mi je najvažnija.
Izbornik Ivan Velić o ovom  je pitanju rekao:
“Želio je puno veće ovlasti,  ali svatko tko prati moj rad  zna da se u mojim momčadima moraju poštovati uloge.  On je zbog ozljede dugo bio  izvan parketa i mislim da je  nemoguće  da 30 minuta na  svakoj utakmica igra visoko  kvalitetno u oba smjera. Reprezentacija nije ni moja ni  njegova nego hrvatska i neke  se  stvari moraju poštovati”.
Očekivao bolji status
Prostran, pak, u vrlo smirenom tonu komentira.
– On mi je to i rekao kada  smo razgovarali. Naravno da  je reprezentacija hrvatska.  No, nisam očekivao da ću biti  igrač kojega će vaditi nakon  jednog promašenog šuta i koji  neće počinjati u petorci. Mislim da to nije bahato razmišljanje. Moji rezultati govore koliko sam dao toj reprezentaciji i zato sam očekivao bar malo bolji status. On  to nije prihvatio, ima svoje  razmišljanje i to je to. Želim  njemu i reprezentaciji sve najbolje u Bilbau.
Kako su tvoju odluku prihvatili suigrači?
– Oni me dobro poznaju.  Bilo im je žao, ali rekao sam  im da je to najbolje za mene i  prihvatili su to.
U prvom krugu Europskog  prvenstva, Hrvatska je u skupini sa braniteljem naslova  Francuskom, Latvijom i  Švedskom. Koji su dometi  ove momčadi u Bilbau?
– Imamo stvarno dobru generaciju, ali najvažnije je da  svi budu zdravi. Na prošlom  prvenstvu smo imali mnogo  problema s ozljedama i nadam se da će ovaj put biti sve  u redu. Ako bude, mislim da  imaju velike šanse da uzmu  medalju.
Koliko je bilo teško donijeti  tu odluku, s obzirom da vam  je to trebalo biti posljednje  natjecanje u mlađim reprezentacijama, u kojima ste od  2006., i 4. mjesta na kadetskom EP u Španjolskoj?
– Naravno da mi je bilo  teško. Uvijek mi bila čast igrati za reprezentaciju i uvijek  sam davao sve od sebe u dresu  Hrvatske, a često sam igrao i  ozlijeđen. Ali situacija je takva kakva je i ponekad moram  misliti malo i na sebe. Mislim  da je to u ovom trenutku za  mene najbolja odluka. Sljedeća sezona je ključna i zato  ću se cijelo ljeto pripremati,  kako bih je dočekao što  spremniji. Moram se izvući.
Bezbroj pehova
Prostranova kalvarija s  ozljedama počela je krajem  2009., kada je morao na operaciju meniskusa desnog koljena.
– Pauzirao sam pet-šest  mjeseci, došao u Zagreb u  siječnju, odigrao mjesec dana  i nakon toga ponovno same  ozljede. Vratio bih se, ali nikako više nisam uspio povezati mjesec dana pravog treninga. Uvijek bi se dogodila  neka nova ozljeda. U ljeto  sam počeo igrati pripremne  utakmice s reprezentacijom,  sve je izgledalo u redu, da bih  na prvoj utakmici Europskog  prvenstva protiv Slovenije, u  posljednjoj minuti, dobio  udarac i rupturu kvadricepsa.
Oporavak je opet potrajao.  Propustio je početak sezone  pa odigrao desetak minuta  protiv Partizana u 6. kolu, a  onda protiv Hemofarma u  sljedećem novi peh.
– Trener mi je prije utakmice rekao da se pripremim i  da ću igrati dosta. U jednom  trenutku, pred kraj prve četvrtine, rekao mi je da uđem u  igru i kako sam skočio i počeo  trčati na izmjenu, nisam vidio  šipku koja drži reklamu. Zapeo sam i udario svom snagom. Na prvu sam mislio da je  sve u redu, ali kada sam ušao  u igru, počelo me boliti sve  više. Onda sam malo podignuo dres i vidio da mi je rupa  praktički do kosti. Odmah su  mi u svlačionici zašili četiri  šava i dva mjeseca nisam mogao ništa.
U siječnju ove godine vratio se na teren, ali ne zadugo.
– Kada sam se vratio nakon te  ozljede, počeo sam normalno  trenirati, ali samo kratko. Odigrao sam i jednu utakmicu protiv Krke da bih na sljedećem  treningu osjetio bol u trbušnom  zidu. To je bilo na pripremama  u Poreču. Uhvatio sam malo  jači sprint i samo me presjeklo.  Nisam mogao dalje trenirati.  Mislio sam da je samo lijeva  strana problem, a onda sam  otišao na pregled i doktor mi je  rekao da moram operirati obe  strane. Tada je sezona za mene  završila.
Kako je bilo sve to proživjeti?
– Za svakog sportaša je najgore kada ne može trenirati,  nego mora mirovati. Loše se  osjećaš, potpuno padneš i ne  znaš više koliko možeš. Dođeš  na utakmicu, ne igraš, dođeš na  trening, ne smiješ trenirati. Samo sam bio na terapijama, valjda sam godinu dana odležao na  stolu. Naučio sam sve moguće  terapije za sve ozljede pa bih  bar mogao ići za fizioterapeuta  – pokušao je Toni šalom prepričati teško razdoblje koje je  iza njega.
– Trenirao sam koliko sam  mogao, ali sigurno da to nije  bilo lako razdoblje. Nadam se  da je sada sve to iza mene i da  ću sljedeću sezonu dočekati  potpuno zdrav i konačno se  moći posvetiti samo košarci.
Nisam pogriješio
Od odlaska iz Zadra, Toni je  u godinu i pol dana odigrao  svega 13 službenih utakmica za  Zagreb i 3 za reprezentaciju. Je  li požalio što je donio odluku da  Zadar zamijeni Zagrebom  ili je sve to bio nevjerojatan  splet nesretnih okolnosti?
– Ne, ni u jednom trenutku  nisam požalio. Kada sam  došao u Zagreb, prvih šest  utakmica sam igrao u prosjeku 25 minuta. Što se toga  tiče, nisam pogriješio.  Nažalost, ozljede su tu odigrale najveću ulogu. Da ih  nije bilo, mislim da bi situacija danas izgledala mnogo drugačije. Može biti da  bih u Zadru igrao više prošle  sezone, ali tko je onda mogao znati da će biti ovakvo  stanje. Zato mislim da sam  donio pravu odluku. Samo  trebaju proći ti pehovi, koji  me prate već dulje vrijeme  pa ću dokazati da nisam pogriješio.
Možemo li sada reći da su  sve te ozljede stvar prošlosti?
– Za sada je sve u redu.  Osjećam se odlično, ništa me  ne boli i nema posljedica tih  ozljeda. Zadovoljan sam, jer  sam mislio da će možda biti  problema s trbušnim zidom,  budući da je to dosta osjetljivo. Čitao sam da bi neki  igrači, kada bi krenuli naglo,  osjetili bol i onda bi im se to  vratilo. Ali strpljivo sam radio rehabilitaciju sa Jurom  Šangom i hvala Bogu nisam  više imao problema.
Kakav je plan za sljedećih  mjesec dana?
– Sada počinjem trenirati  s bratom Denisom, koji je  završio kineziološki fakultet. On će biti u kontaktu i  sa Šangom, koji će nam pomoći i tako ćemo raditi do  15. kolovoza, kada počinju  pripreme u Zagrebu. Inače  bih odmah iz reprezentacije  došao na klupske pripreme  i ovo mi je prvi put da imam  mjesec dana slobodnog vremena preko ljeta da se mogu posvetiti samo individualnoj pripremi. Najviše  ćemo raditi na fizičkom dijelu, a kasnije malo i na  šutu. Shvatit ću to maksimalno ozbiljno – za kraj će  Prostran.


Batur će pokazati koliko vrijedi




Nakon Prostranova odlaska iz reprezentacije, njegovi prijatelji  Ivan Batur i Ivan Mikulić ostali su jedini Zadrani koji će braniti boje  Hrvatske u Bilbau. Obojica su imali dobru klupsku sezonu te  očekuju potvrdu napretka i u dresu reprezentacije.
– Baš sam sretan zbog Batura. On je to zaslužio, pogotovo svojim  radom. Odigrao je dobru sezonu, imao dobru minutažu i siguran sam  da će na ovom Europskom prvenstvu pokazati koliko je napredovao.  Mikulić je također imao vrlo dobru sezonu u Boriku, koji je sa  zadarskim igračima ostvario odlične rezultate i bio najugodnije  iznenađenje prvenstva.


U Zagrebu stabilnija situacija


Prostran je, premda nije igrao, bio član momčadi koja je prošle  sezone osvojila dvostruku krunu u Hrvatskoj.
– Sezona je bila najbolja u povijesti kluba. Mislim da ni oni sami nisu  očekivali da će tako brzo doći do Eurolige. Složili smo dosta dobru  momčad, na čelu sa Žorićem, koji je bio ključan igrač. Prvenstvo, Kup,  Euroliga, bolje gotovo da nije moglo. Šteta zbog Final foura NLB lige,  ali vjerujem da će to doći sljedeće sezone.
Odnosi u hrvatskoj košarci su se dosta promijenili u posljednje  vrijeme.
– Situacija u Zagrebu i Cedeviti je stabilnija i to im je u ovom trenutku  najveća prednost. Zadar i Cibona plaćaju danak lošijeg poslovanja u  povijesti, ali nije na meni da to govorim. Šteta što je to tako, ali mislim  da su i Zadar i Cibona veliki klubovi i da će se kroz godinu ili dvije vratiti  tamo gdje su bili prije. Uvjeren sam u to, jer su to prevelika imena, s  velikom povijesti i ne vjerujem da će dugo ostati u ovakvim  problemima.
Situacija u Zadru uvijek se prati s posebnom pozornošću.
– Pratio sam svaku utakmicu i sve što se događalo tu. Žao mi je, jer  je Zadar klub s velikom tradicijom i ne treba posebno trošiti riječi  koliko znači Zadranima. Kada bilo kome u svijetu spomeneš Zadar, svi  znaju za košarku, za Krešu Ćosića i Pina Giergiu, a sada su odjednom  došli na te grane da igraju A-1 ligu. Bez podcjenjivanja ikoga tko igra  to natjecanje, ali Zadar je ipak kategorija više. Nadam se da će složiti  dobru momčad za sljedeću sezonu i da će se što prije vratiti u NLB  ligu, jer tamo zaslužuje igrati.


Traži se dogovor sa Zagrebom


Prostran sa Zagrebom ima ugovor još sljedeću sezonu, s opcijom  produljenja na još dvije. Kakva je situacija po tom pitanju?
– Prije nekoliko dana smo razgovarali o mom statusu, ali nismo još  ništa konkretno dogovorili. Još smo u fazi pregovora. Zagreb će  sljedeće sezone igrati Euroligu pa ćemo vidjeti što će biti. Uglavnom,  kroz tjedan dana ćemo sve riješiti. Valjda ostajem u Zagrebu, ali ne  želim ništa još govoriti prije konačnog dogovora s njima. U svakom  slučaju, spreman sam na sve.


Ne brinem se za Miami i LeBrona


Toni je veliki poklonik ponajboljeg košarkaša današnjice Lebrona  Jamesa, koji je prošle sezone podigao veliku prašinu svojim prelaskom  iz Clevelanda u Miami, gdje je sa Dwayneom Wadeom i Chrisom Boshom  trebao odvesti Heat do drugog naslova prvaka u povijesti. No slavu su na  koncu pobrali Dallas Mavericksi i Dirk Nowitzki, osvojiviši prvi NBA  prsten i uzvrativši tako Miamiju za poraz u finalu 2006.
– Finale je dobar rezultat za prvu sezonu velikog trojca. Nitko nije ni  očekivao da će to uspjeti. Za početak sam zadovoljan. Sljedeće  sezone, ako se riješi ova situacija s ‘lockoutom’, kreće dinastija  Miami. To je sigurno, a MVP će definitivno biti LeBron James. Ne  brinem se za njega, sigurno će osvojiti pet-šest prstenova u karijeri.