Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U prvom polugodištu 24 posto putnika više nego lani

10.07.2011. 22:00
U prvom polugodištu 24 posto  putnika više nego lani


Putnici koji prođu kroz Luku oduševljeni su prostorom i načinom kako je uređen. Luka svojim izgledom ne spada u klasične zračne luke s hladnim metalnim stolicama u čekaonicama. Opremili smo prostor stolicama od bananinog lišća, ukrašenim narančastim i bijelim jastucima, kazuje direktorica. Terasa pruža pogled na pistu te se može pratiti dolazak i odlazak aviona, rekla je Pupić Bakrač


U Zračnoj luci  Zadar s danom 23. ožujka  započeo je ljetni red letenja  koji traje do kraja listopada.  Vrijedi istaknuti da su ove  godine u prvih sedam dana  srpnja kroz Luku prošla  11.123 putnika. Direktorica  Luke Katica Pupić Bakrač  iznijela je podatak da su u  prvih šest mjeseci prevezena  104.264 putnika, što je u  odnosu na prošlogodišnje  razdoblje, kad su prevezena  83.842 putnika, povećanje za  24 posto.
– Zanimljivi su rezultati  ispitivanja koje smo proveli  među putnicima koji su prevezeni, a govore da turisti u  prosjeku ljetuju 11 dana, a od  toga šest dana provedu na  zadarskom području, a pet  putujući po Hrvatskoj, kazuje  direktorica.
Zračna luka Zadar novu  sezonu dočekala je s novouređenom terasom ugostiteljskog objekta, tako da su  pušači došli na svoje, te s  novim domaćim dolaskom  koji je prebačen s dosadašnje  lokacije u drugi dio zgrade i  danas se prostire na 500  četvornih metara.
 Prošireni duty free  shop
– Putnici koji prođu kroz  Luku oduševljeni su prostorom i načinom kako je  uređen. Luka svojim izgledom ne spada u klasične  zračne luke s hladnim metalnim stolicama u čekaonicama. Opremili smo prostor stolicama od bananinog  lišća, ukrašenim narančastim  i bijelim jastucima, kazuje  direktorica. Terasa pruža pogled na pistu te se može  pratiti dolazak i odlazak aviona. Gostima koji imaju priliku uživati u jedinstvenom  ambijentu ne smeta buka  avionskih motora, s obzirom  na to da današnji moderni  zrakoplovi imaju motore koji  proizvode manje buke. Terasa je obogaćena oleandrima te brojni pušači potraže  svoje mjesto za ispijanje kave,  a ugodnu hladovinu stvara i  jedro raspeto na krovu luke.
U novu sezonu Zračna  luka Zadra ušla je s proširenim duty free shopom koji je  s postojećih 90 četvornih metara proširen na 213.
Otvaranjem Garden festivala i sezone na plaži Zrće  brojni mladi Englezi ovih su  dana pristigli iz Londona te  Irci iz Dublina. U Ryanairovu  časopisu koji svaki njihov  putnik može pronaći u džepu  sjedala izašao je članak o  Zrću naziva “Sleep is for  looser”. Autor teksta preporučuje dolazak u Zrće preko Zračne luke Zadar, što  predstavlja dobru promociju.
Zrakoplovna tvrtka Ryanair pet puta tjedno povezuje  Zadar s europskim destinacijama Stockholmom, Bruxellesom, Oslom, Duesseldorfom, Frankfurtom, Dublinom i Londonom. Germanwings spaja zračnim mostom Zadar s Kölnom, Stuttgartom i Berlinom. Novost  je da se domaća zrakoplovna  tvrtka Croatia Airlines vratila  s međunarodnim letovima te  Zadar dva puta tjedno povezuje s Zürichom i Münchenom.
Sudeći po broju prevezenih  putnika u Hrvatskoj, na prvom mjestu je zagrebačka  zračna luka kroz koju godišnje prođe preko dva milijuna putnika, drugo mjesto  tijesno dijele splitska i dubrovačka, dok su na trećem  pulska i zadarska.
Što se, pak, tiče “general i  business” zrakoplovstva, direktorica Luke ističe da je  primjetno povećanje, što ukazuje da se u Europi recesiji  bliži kraj.
Stajanka puna  zrakoplova
– Stajanka je ovaj vikend  bila puna zrakoplova. Njen je  kapacitet ovisno o veličini  zrakoplova od 20 do 30 mjesta. Prva četiri sata su besplatna, a po danu se plaća,  ovisno o tonaži zrakoplova,  od 5 do 10 eura. Tako da  možemo reći da je jeftinije  parkiralište zrakoplova nego  automobila u gradu, ističe  Pupić Bakrač. Za putnike  koji dolaze ‘business i general’ avijacijom, namijenjen  je posebno izgrađen terminal.  Vrijedi istaknuti da su kroz  ovaj terminal prošli norveški  Kralj i Kraljica u svibnju, a  dočekani su prema unaprijed  dogovorenoj proceduri s crvenim tepihom i osiguranjem.
– Putnici koji prođu kroz  terminal ‘business i general’  avijacije vrlo su zadovoljni  njegovim uređenjem, ali i  našim gostoprimstvom.  Inače, jedino Zračna luka  Zadar ima za njih odvojeni  terminal, napominje Pupić  Bakrač.
Prošle godine u prosincu  izgrađen je hangar i stajanka  za održavanje zrakoplova, jedini ovog tipa u regiji. Ukupno osam milijuna kuna  uloženo je za hangar i stajanku.
Što se tiče planova za iduće  razdoblje, direktorica navodi  da imaju planova za još 100  života.
– S obzirom na to da se broj  putnika konstantno povećava  i da imamo ‘usko grlo’ u  prostoru za registraciju putnika, odlučili smo se na  proširenje zgrade. Naime, fasadu ćemo pokmaknuti u  smjeru parkirališta za automobile. Ishodovali smo  građevinsku dozvolu te smo  kompletirali potrebnu dokumentaciju. Na jesen ćemo  raspisati natječaj za izvođača  radova, a početkom studenog  počeli bi s radovima kako  bismo završili do sezone  2012. godine, pojašnjava direktorica Zračne luke Zadar.
Drugi važan projekt je produženje i proširenje piste te  osnovne stazu za vožnju zrakoplova. S dosadašnjih 2.800,  staza će se produžiti za 500  metara i iznosit će 3.300.  Projekt će kandidirati europskim fondovima te će raspisati natječaj za projektiranje.
– Riječ je o vrlo velikoj  investiciji čija vrijednost iznosi, ako ugrubo procijenimo, oko 13 milijuna eura,  kazuje Pupić Bakrač, dodajući da je u planu i  proširenje stajanke za komercijalni let.
Budući da se tijekom ljetnog reda letenja poveća obujam posla, Zračna luka Zadar  zapošljava sezonske djelatnike.
– S obzirom na to da u  siječnju i veljači kroz luku  prođe oko 1.500 putnika, a u  srpnju oko 50 tisuća, razumljivo je da ćemo zbog  povećanja obujma posla zaposliti od 40 do 45 sezonaca,  dodaje Pupić Bakrač.
Među putnicima koji su u  petak doletjeli iz Frankfurta  su Johannes i Heike. Za  Zadar su doznali pretražujući  internetske stranice. Rezervirali su restoran na Poluotoku.
– Želja nam je upoznati  stari dio Zadra, a osobito  njegove kulturne i povijesne  znamenitosti. Ostat ćemo samo preko vikenda. Kratak  godišnji odmor iskoristit  ćemo za kupanje, šetnju i  kupnju pokojeg suvenira, a  onda nazad u Njemačku, kazao je na kraju Johannes.