Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U tri dana vrućine uzele sedam života

10.07.2011. 22:00
U tri dana vrućine uzele  sedam života


Visoke temperature, vlaga u zraku u kombinaciji s kroničnom bolešću srca odnijele su živote sedmorice kupača, mahom stranih državljana u posljednja tri dana. Iz HMP upozoravaju kako se ono najgore ipak može prevenirati ukoliko se izbjegava sunce od 11 do 17 sati, pije dovoljno tekućine te koriste pokrivala za glavu


U svega tri dana  vrućine su na zadarskom području uzele sedam života.
Hitna medicinska pomoć u  subotu ujutro najprije je pozvana na intervenciju u Vir  gdje je na plaži pozlilo 75-godišnjem državljaninu Bosne i  Hercegovine. Na žalost, do  njihova dolaska muškarac je  preminuo te su mogli tek konstatirati smrt zbog zatajenja  srca. Sličan slučaj uslijedio je  u poslijepodnevnim satima na  plaži u Diklu gdje je preminuo  51-godišnji Slovak zbog  sličnih razloga, odnosno kombinacije kronične bolesti srca i  vrućine.
U petak prijepodne, nakon  što mu je pozlilo zbog vrućine,  na brodu nedaleko paškog  mosta preminuo je nizozemski državljanin. Istog jutra u  moru kod otoka Paga utopio  se Slovenac, potom Mađar u  Sabunikama, bosanski  državljanin u Diklu i Hrvat u  Starigradu.
Zbog podizanjem žive u  termometru, koja posljednjih  nekoliko dana prelazi 30 stupnjeva Celzijevih iz zadarske  Hitne medicinske pomoći,  gdje imaju pune ruke posla,  upozoravaju posebice kronične bolesnike da redovito  uzimaju svoje terapije, izbjegavaju sunce od 10 pa do 17  sati, piju dovoljno tekućine i  koriste pokrivala za glavu kako bi se izbjeglo ono najgore.
Izravno izlaganje suncu ne  preporučuje se ni brojnim turistima ni svima koji su ovih  dana pohrlili osvježenje potražiti u moru.
– Potrebno je piti što više  tekućine, najbolje obične vode te izbjegavati kofeinska  pića i alkohol, kao i masnu i  jaku hranu. Odjeća treba biti  lagana i u što svjetlijim bojama, a prilikom izlaska na  sunce, bez obzira na to je li  riječ o izlasku do grada ili na  plažu, potrebno je namazati  se kremom za sunčanje – kažu  u dežurstvu HMP koji, ako je  suditi po najavama meteorologa, neće imati ništa manje  posla ni do konca ovog mjeseca.  
– Klimatolozi su najavljivali  da će ovo ljeto biti vruće i  suho i ovakvo vrijeme će nas  pratiti cijeli srpanj. Do kraja  mjeseca možemo očekivati  temperature do 35 stupnjeva  Celzijevih. Osim toga zbog  južnog vjetra zrak je prepun  vlage, što meteoropatima i  kroničnim bolesnicima donosi  dodatne poteškoće. Potrebno  je, također paziti i na visok  indeks UV-zračenja i zaštititi  se kremama za sunčanje s  visokim faktorom – savjetovao  je i Duško Kraljev, poznati  zadarski meteorolog. Kraljev  je napomenuo kako se slično  vrijeme može očekivati i u  kolovozu te da bi olakšanje  moglo doći tek s pokojim neverinom.