Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kasap: U pitanju je ministrova neinformiranost ili politikanstvo!

10.07.2012. 22:00
Kasap: U pitanju je ministrova neinformiranost  ili politikanstvo!


Mislim da je problem, kako sam već rekao, u čistoj neinformiranosti, a ako je ministar neinformiran ili nedovoljno upoznat s činjenicama koje se događaju unutar njegova ministarstva, onda ima problema sa svojim suradnicima, ali osim toga mogući su još samo i politikantski razlozi, kaže Kasap
Nakon što je ministar graditeljstva i potpredsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak  izjavio kako se u Program  energetske obnove zgrada  javnog sektora 2012. do  2013. godine od ukupno 320  prijavljenih objekata iz Varaždinske županije prijavilo  njih 106, dok u posljednjih 15  dana iz Zadarske županije nije pristigla niti jedna prijava  za ovaj projekt, u ime Grada  Zadra ovaj navod je oštro  demantirao Darko Kasap,  dogradonačelnik Grada Zadra.
Energetski certifikati
– Nije istina da se nije ništa  učinilo po tom pitanju na  našem području. Ministar je  to mudro izrekao kako se navedeno odnosi na Zadarsku  županiju, no svi znamo da je  grad Zadar dio županije, onda se to smatra netočnim podatkom. Grad Zadar je pokrenuo program obnove  zgrada javnog sektora, a prije  samog pokretanja napravljen  je čitav niz raznih aktivnosti s  ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti zgrada javnog sektora. Prvenstveno se  to odnosilo na zgrade koje su  u vlasništvu Grada Zadra, tako da je u Proračunu za 2011.  godinu već bilo predviđeno  240 tisuća kuna za provedbu  energetskih pregleda te energetskih certifikata zgrada u  vlasništvu Grada Zadra. Po  tome smo mi ishodili energetske certifikate za  određene zgrade u našem  vlasništvu te smo započeli  certificiranje praktički svih  zgrada koje prema zakonu  moraju biti energetski certificirane, a u vlasništvu su ili  suvlasništvu naših tvrtki, odnosno samog Grada Zadra,  istaknuo je Kasap.
U svrhu boljeg uvida u potrošnju energije, prema riječima Darka Kasapa, Grad  Zadar je izradio informacijski sustav gospodarenja energijom u suradnji s UNDP-om  u kojemu je formirana baza  podataka o svim objektima  na našem području te njihovoj potrošnji energije, vode,  goriva te drugih energenata  za razdoblje od 2007. godine  pa sve do danas.
– Zahvaljujući toj bazi, odmah kada je taj Program  energetske obnove zgrada  javnog sektora pokrenulo  Ministarstvo graditeljstva  Grad je već imao spremne  podatke o potrošnji svih objekata, odnosno odmah smo  mogli ispuniti te formulare  kojima Grad prijavljuje ustanove u svom vlasništvu za  energetsku obnovu, a o kojima je govorio ministar Vrdoljak. U tom smislu imamo  prijavljenih već 16 objekata,  čiji su formulari poslani u  Ministarstvo vezano uz navedeni Program te ne razumijem ministrove razloge  zašto tvrdi drugačije. Ne  znam jesu li razlozi čista  neinformiranost, možda politikantstvo ili pak nešto  treće, pita se Kasap.
Neozbiljni ministar
Naime, tvrdi kako u tih 16  objekata spadaju, od 24. svibnja Gradska knjižnica Zadar  i ŠC Višnjik, Zadar Sport, od  25. svibnja uključen je i zadarski HNK te Znanstvena  knjižnica, 13. svibnja OŠ  Krune Krstića i Petra Preradovića, od 1. lipnja OŠ  Smiljevac, 5. lipnja OŠ Šime  Budinića i Bartula Kašića, 8.  lipnja OŠ Zadarski otoci, 14.  lipnja Područna škola Bokanjac, 20. lipnja OŠ Stanovi te  od 26. lipnja Područna škola  Murvica te Briševo i Ploče.
– Na navedene datume ispunjeni su formulari za navedene objekte i tada odaslani u Ministarstvo graditeljstva koje od tih projekata mora izdvojiti pojedinačne na  kojima bi se radilo po ustanovljenim modelima, kako  je Programom energetske obnove zgrada javnog sektora  Ministarstvo predvidjelo, istaknuo je Kasap, dodajući da  od nadležnog ministarstva  Grad Zadar još nije dobio  nikakvu povratnu informaciju.
– Sada je na potezu Ministarstvo i ja odlučno opovrgavam tu izjavu ministra  Vrdoljaka da iz ‘Zadarske  županije nije pristigla niti jedna prijava za ovaj Program’.  Mislim da je problem, kako  sam već rekao, u čistoj neinformiranosti, a ako je ministar neinformiran ili nedovoljno upoznat s činjenicama  koje se događaju unutar njegova ministarstva, onda ima  problema sa svojim suradnicima, ali osim toga mogući su  još samo i politikantski razlozi. Još jednom napominjem, ta njegova izjava je  neistina, a ako nije dovoljno  informiran, vrijeme je da se  upozna sa situacijom u svom  resoru prije davanja bilo kakvih izjava za medije, jer iznošenje neprovjerenih ili  namjerno serviranih neistinitih informacija za njegovu  poziciju su krajnje neozbiljni, zaključio je Kasap.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU