Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mjesni odbori ne žele da se smeće iz okolnih sela dovozi u centar Zadra!

10.07.2012. 22:00
Mjesni odbori ne žele da se smeće iz okolnih sela dovozi u centar Zadra!


Zahtijevamo od gradonačelnika Grada Zadra zabranu prihvaćanja i odlaganja smeća s područja koja nisu pod administrativnom upravom Grada Zadra. Isto tako tražimo poništenje svih ugovora s drugim općinama i gradovima izvan administrativnih granica Grada Zadra


Predstavnici  gradskih mjesnih odbora Bokanjac, Diklo, Kožino, Novi  Bokanjac i Puntamika očitovali su se na pritužbe Inicijativnog odbora mještana  dijela Ravnih kotara o štetnosti i neprihvatljivosti izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Zadarske  županije na lokaciji Biljane  Donje.
Postojeće “smetlište” na  području Dikla koje funkcionira na najprimitivniji način  u suprotnosti je s europskim  obveznim standardima, a samo zahvaljujući djelatnicima  Čistoće izbjegava ekološku  katastrofu. Kapaciteti “smetlišta” su maksimalno iskorišteni i svako daljnje širenje  dovelo bi do ekološke katastrofe. Kao jedino “smetlište”  koje se nalazi u gradu i na  koje se sa sela, općina i gradova dovozi smeće, praktički  u centar grada, (70% ukupne  količine otpada s područja  Zadarske županije), kao takvo više ne može postojati.
Mještani ovih mjesnih odbora punih 50 godina strpljivo slušaju prazna obećanja  da će se navedeno “smetlište”  konačno sanirati i zatvoriti, a  da će se cjelokupni sustav  gospodarenja otpadom urediti na suvremen i ekološki  prihvatljiv način na za to  prihvatljivoj lokaciji.
Napokon, nakon posjeta  sada već bivše ministrice Holy, dogovoren je nastavak  projekta i kraj agonije  mještana Dikla, Kožina, Bokanjca, Novog Bokanjca,  Puntamike i ostalih dijelova  grada Zadra.
U novonastalim okolnostima mještani ovih mjesnih  odbora zahtijevaju od gradonačelnika Grada Zadra zabranu prihvaćanja i odlaganja smeća s područja koja  nisu pod administrativnom  upravom Grada Zadra. Isto  tako tražimo poništenje svih  ugovora s drugim općinama i  gradovima izvan administrativnih granica Zadra.
U tijeku su pripreme za  potpisivanje peticije vezane  za realizaciju našeg zahtjeva  te u slučaj ignoriranja istog  spremni smo na masovne  prosvjede i blokiranje “smetlišta”.
Isto tako tražit ćemo, a što  do sada nismo htjeli vjerujući  obećanjima da će se “smetlište” dislocirati, ekološku  naknadu za sve godine koje  nam je “smetlište” u dvorištu.
Navedeni administrativni  prostor Grada Zadra sa “smetlištem”, bez kanalizacije i zagušenim prometom nije moguće dalje tolerirati te zahtijevamo da se gore navedeno  odmah provede, stoji u pismu  kojeg su potpisali: Aleksandar Švenjak, MO Bokanjac,  Božidar Grancarić, MO Diklo, Branimir Stručić, MO  Kožino, Pave Ivić, MO Novi  Bokanjac, Đovi Pavin, MO  Puntamika.