Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Posada katamarana “Silba” nije se vratila po Zaka

10.07.2012. 22:00
Posada katamarana “Silba” nije se vratila po Zaka


U Službi za spašavanje i traganje na moru, do kojih nije ni stigla informacija o nestanku psa s katamarana, jasno kažu da oni spašavaju ljudske živote, a ne pse, mačke i papige
Zak, engleski  koker španijel nestao je s katamarana “Silba” koji je u nedjelju navečer iz Zadra plovio  prema Istu. Crni koker španijel, neposredno prije isplovljavanja katamarana,  smješten je u boks predviđen  za prijevoz pasa koji se nalazi  iza zapovjednog mosta. Nedugo nakon isplovljavanja,  Zakov nestanak primijetio je  zapovjednik katamarana, o  čemu je obavijestio njegova  vlasnika Rikija Segarića. Segarić, koji živi i radi u Trstu,  išćanskih je korijena. U javnosti Riki je poznat kao predsjednik Trieste waterbike teama koji je u sklopu inicijative  “Pedale bez granica” prije dvije godine organizirao plovidbu katamaranom na ljudski  pogon od Trsta do Ista.
Vijest o nestanku Zaka Segarića je strahovito pogodila.  Iz Trsta je Riki sa Zakom putovao na godišnji odmor na  Ist. Kada je do njega stigla  vijest o nestanku psa, Segarić  je od kapetana “Silbe” zatražio  da zaustavi katamaran kako  bi Zaka pogledom potražio po  moru. Kapetan je odbio Segarićevu molbu. Razočarani  Segarić stigao je na Ist bez  Zaka te ga u ponedjeljak ujutro, malom brodicom otišao  tražiti prema Zadru. Prema  njegovim procjenama, Zak je  u more pao između Zadra i  Rivnja, pa postoji nada da je  otplivao do kopna. Unatoč Rikijevim nadanjima, Zaka nije  pronašao. O cijeloj situaciji  Segarić kaže da je obavijestio  Lučku kapetaniju, a nije isključeno ni da angažira odvjetnika kako bi se razjasnilo  kako je pas nestao s broda. Po  svemu sudeći, boks u koji je  smješten Zak, nije bio dobro  zatvoren te je nesretni pas  pobjegao i završio u moru.
Lučka kapetanija jučer nije  imala nikakvih informacija o  Zakovom nestanku, iako u  operativnoj službi zadarske Jadrolinije tvrde da su ih o nesvakidašnjem događaju obavijestili. Prema riječima Jadrolinijinih operativaca, Lučka  kapetanija je o svemu trebala  obavijestiti središnjicu Službe  za spašavanje i traganje na moru, no potonji nikakvu dojavu  o nestanku koker španijela s  katamarana nisu dobili.
– Pas je nestao za vrijeme  plovidbe katamaranom iz Zadra prema Istu. Kapetan je o  svemu obavijestio Lučku kapetaniju, a vijest je dalje išla  prema Službi za spašavanje i  traganje na moru. Obaviješteni su i svi brodovi koji plove  tom rutom, no pas nije pronađen. Teško je reći tko je kriv  i što se zapravo dogodilo, nikada nismo imali ovakvu situaciju, kažu u operativnoj  službi Jadrolinije, ne znajući u  čijoj su nadležnosti događaji  ovakve vrste.
U Službi za spašavanje i  traganje na moru, do kojih  nije ni stigla informacija o  nestanku psa s katamarana,  jasno kažu da oni spašavaju  ljudske živote, a ne pse,  mačke i papige.
Dok ovaj slučaj općenito  nameće pitanje nadležnosti  za nestanak životinja na moru, Riki Segarić se nada da je  Zak možda, nakon pada s katamarana, doplivao do kopna,  najvjerojatnije Rivnja, Ugljana ili Sestrunja. Stoga, moli  sve ljude, koji imaju kakve  informacije o crnom koker  španijelu koji je odaziva na  ime Zak da jave na broj mobitela 099 874 25 66 ili u  redakciju Zadarskoj lista.