Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Srebrenica izviždala domaće političare

10.07.2012. 22:00
Srebrenica izviždala domaće političare


Komemoracija 17. obljetnice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici obilježena je incidentom i nezadovoljstvom Srebreničana. Oni su izviždali pojedine inozemne i domaće delegacije, a predsjednika Organizacijskog odbora i v.d. načelnika općine Ćamila Durakovića gađali plastičnim bocama. Srebreničani su nezadovoljni jer, kako tvrde, međunarodna zajednica nije dozvolila da se lokalni izbori zakazani za listopad provode prema popisu stanovništva iz 1991. godine, kada su Srebrenicu tročetvrtinskom većinom naseljavali Bošnjaci.
Prema bosanskohercegovačkim medijima, najviše nezadovoljstva iskazano je prema američkom veleposlaniku u Bosni i Hercegovini Patricku S. Moonu. Zviždalo se i ministru vanjskih poslova i predsjedniku SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji, a s oduševljenjem nisu dočekani ni predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao ni hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić. Agencije javljaju da je političare izviždalo oko tisuću ljudi koji su se okupili ispred Tvornice akumulatora, a izviždani su dok su izlazili iz Spomen sobe u Potočarima.
Srebreničke udruge ove su godine odlučile da neće dopustiti “isprazne političke govore jer je do sada komemorativni skup korišten za političku demagogiju”. Okupljenima se obratio rabin njujorške Park East sinagoge Arthur Schneier koji je preživio holokaust.
– Poznati su mi tjeskoba i očaj koji osjećate jer su vaši najmiliji brutalno ubijeni ni zbog čega drugog nego zbog svoje vjerske i etničke pripadnosti, kazao je Schneier.
Ove su godine u memorijalnom kompleksu u Potočarima pokopani posmrtni ostaci 520 žrtava zločina što ga je u srpnju 1995. godine počinila Vojska Republike Srpske. Broj sahranjenih u Potočarima sada je 5.657. U znak sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 11. srpnja bio je Dan žalosti u Federaciji BiH, a zbog nemogućnosti dogovora u državnom parlamentu nije proglašen dan žalosti na državnoj razini. Na komemoraciji je bio i predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović.